Sinterklaas en de Kerstman

WIST JE DAT… het zeer waarschijnlijk is dat de Kerstman uit Nederland komt.video

Sint Nicolaas werd in 270 geboren in Pataras (Turkije). Hij stierf als bisschop Nicolaas van Myra op 6 december 340 in Myra en werd later vanwege zijn vele goede daden heilig verklaard. Al voor het jaar 1000 was hij één van de meest algemeen vereerde heiligen in de oosters en westerse kerk,Sinterklaas een soort afspiegeling van de Christusfiguur. In de middeleeuwen ontwikkelt zijn sterfdag zich tot het kinderfeest zoals we het nu kennen. Het begon met het kiezen van een figuur als kinderbisschop. Deze schonk arme kinderen tot 28 december eten en cadeaus,onder meer schoenen. Langzaam maar zeker groeide het trakteren aan kinderen uit tot een algemeen volksgebruik. Lange tijd was er grote weerstand tegen dit gebruik, met name vanwege de rooms-katholieke elementen.

Toen de eerste Nederlanders naar Amerika emigreerden, stichtten zij in 1611 de vestiging Nieuw Amsterdam. Deze vestiging werd nog geen veertig jaar later verkocht voor een appel en een ei en is nu over de hele wereld bekend als de stad New York. De Nederlanders brachten Sint Nicolaas als traditie mee (onze Sinterklaas dus) en zo hebben de Amerikanen hem geadopteerd. Hij werd zelfs de beschermheilige van New York. Sint Nicolaas werd rond 1773 als eerst door de media vernoemd als St. A Claus (St. er Klaas). Langzaam aan veranderde het oorspronkelijke verhaal, door toevoeging van elementen uit allerlei culturen (rendieren, arrenslee en elfjes) en het duurde nog ruim twee eeuwen voor de Santa Claus ontstond zoals wij die nu allemaal kennen.

santacola2De Coca-Cola compagnie gaf in 1931 opdracht aan De Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom om een gezellige dikkerd met een baard te tekenen, in de bedrijfskleuren rood en wit… en zo ziet hij er vandaag de dag nog uit. Tijdens de tweede wereldoorlog brachten de Amerikanen, als hun traditie, de Kerstman weer mee naar Europa, en hebben wij in Europa dus nu eigenlijk twee klazen!