Façades zijn slechts uiterlijke schijn

Façades komen we regelmatig tegen bij onze hobby, maar wat zijn eigenlijk façades?

Het woord façade komt voort uit de Franse taal en kan op meerdere manieren worden vertaald; zo kan je het uitleggen als een schijnvertoning, aangezicht, gevel, een plat huis zonder achterkant.

St_Patricks_95916

Ook wordt het wel omschreven als het (aan)gezicht van een gebouw, meestal de voorzijde.

Eigenlijk worden onze ogen en ons brein door een façade voor de gek gehouden.

Dat is op zich wel een grappig fenomeen.

We zien een gevel, soms met een klein stukje zijkant, en dan denkt ons brein dat er een heel huis staat, wat dus niet zo is.95916Bxl

Voor ons dorpenbouwers kunnen façades, ofwel de gevel van een bouwwerk handig zijn als er bijvoorbeeld weinig ruimte is om te bouwen, of als we de achterzijde van een display of vignette willen opvullen. Het lijkt dan alsof er complete huizen in onze creaties staan, terwijl het in werkelijkheid de platte façade huizen zijn.

Diverse merken hebben façades in hun collectie.

D56 churches of the world_

Zo heeft Department 56 een lijn façades uitgebracht onder de naam “Churches of the world”, waarbij een aantal wereldberoemde kerken als façade is uitgebracht als Accent, allen voorzien van het Display Anywhere Lightning System. Op de achterzijde van deze gebouwen is de historische informatie over het betreffende gebouw te lezen. Deze façades zijn allemaal retired, en dus echte collectors items geworden. Deze kerken staan niet allen mooi op een schoorsteen of schouw, maar kunnen ook prima in een display of dorp worden verwerkt.

In deze serie zijn een drietal kerken uitgebracht:

 • Peter’s Basilica, bij ons beter bekend als “het Vaticaan” Rome
 • Notre Dame Cathedral, Parijs
 • St.Paul’s Cathedral, Londen

Ook Lemax heeft diverse fraaie façades uitgebracht. 29778_Lemax Wesley Pub 45099De meeste van deze gebouwen zijn voorzien van een verlichting en een fiberverlichting aan de buitenkant.  De Lemax façades kunnen worden aangesloten d.m.v. een 4,5 volt adaptor, waarvan sommige een karakteristieke gevel hebben zoals Wesley ‘s Pub, Toy Kingdom en Village music store, Dasher’s advent Stable, wat gelijk een façade huis en een advent kalender is.

De laatste jaren zijn er steeds meer façade35855__67215.1404703725.386.513s bijgekomen. Zo zijn er een compleet tafereeltje uit Italië en één uit Parijs verkrijgbaar. Ook kerken ontbreken niet in deze collectie: zo zijn er een Europese kathedraal en St. Patrick’s kathedraal te verkrijgen.

Tevens zijn er steeds meer façades uitgegeven met bewegende items;

Zo is de St Stephens Bell Chapel voorzien van bewegende klokken, 6AM Christmas Morning vertelt een compleet verhaal waarbij de gevel open en dicht schuift, Market Square heeft op het balkon een bewegend koor, er is zelfs een façade van een bewegende molen.

19315_Lemax Market Square Christmas CelebrationLemax Facade molen Lemax facade met beweging

 

In 2014 is er door Lemax ook een drietal typisch Amsterdamse Façades uitgebracht:

Margriet’s Flowers, Cheese Seller en Mr. Van Halen.

Lemax 2014 We Love Amsterdam

Waarbij het bij deze 3 items bijzonder is dat deze met de verlichting in twee standen te schakelen is. De ene stand is met een knipperverlichting de andere met zonder knipperverlichting, met dus alleen gewoon licht. Hiermee is Lemax tegemoet gekomen aan de wens van vele bouwers om een mogelijkheid te hebben de verlichting naar behoefte apart te schakelen.

banner-nieuw

Vers van de pers:

In 2015 komt ook Luville met 2 mooie façades!

Kenmerkend voor deze façades is dat ze ondanks het licht en de animatie een mooie rustige uitstraling hebben. Santa’s workshop en de melkfabriek zijn 2 zeer gedetailleerde façades, die beide voorzien zijn van een animatie.

IMG_0380  IMG_0382 WP_20150402_007IMG_0383

Ook van Lemax komen er in 2015 weer nieuwe facades uit! De collectie wordt dit keer uitgebreid met de Victorian Theatre en de French Pastry shop. Beide Façades zijn weer mooie aanwinsten voor de dorpenbouwers.

 

Heb je dus ruimtegebrek in je dorp, of wil je de achtergrond in je dorp aankleden, dan heb je met façades volop mogelijkheden om je display nog mooier te maken, ook al is dat slechts uiterlijk vertoon.

Het is aan ons als dorpenbouwers de taak zo goed mogelijk te verbergen dat de huizen slechts façades zijn; zo houden we de optische illusie in stand.

Façades zijn slechts uiterlijke schijn; maar het levert wel een fraai aantal mogelijkheden en toepassingen op om onze dorpen en vignettes mee te bouwen.

The following two tabs change content below.

Floris Custers

Redacteur

4 reacties

 • fucktheduck@wateenfucknaam.nl'

  Weer een idee opgedaan hoe ik deze in mijn dorp 2015 kan verwerken. Dat idee zag ik op de bovenste foto. Is daar ook een andere foto van? hoe het er aan de voorkant uitziet? ik zie nu een trap naar beneden en een brug, dus ik verwacht dat dit een gracht is waar op geschaatst kan worden.

  • Floris Custers

   Het betreft inderdaad een gracht, welke je als schaatsbaan zou kunnen maken, maar ook een zomers tafereel is mogelijk, met leuke roeibootjes en zo. Ik heb er helaas geen andere foto van.

 • sherija@zonnet.nl'

  Weer een goed verhaal. Ikzelf heb the taste of Italy en the Westly Pub maar gebruik deze altijd in een lantaarn/windlicht. Dus solitair. Ook daar lenen ze zich ook goed voor. Ik vind ze moeilijk in een dorp te verwerken maar dit ligt meer aan de stijl en mijn smaak.

 • trees.spoelstra@gmail.com'

  Ikzelf heb er twee van lemax zonder fiber aan de buiten kant
  En vind het heerlijk bouwen