Van goed idee tot in de winkel: de Klokkenstoel

Tijdens de aanloop naar de Minidorp Clubdag van 2015 was er een ideeënwedstrijd uitgeschreven door Peha, de leverancier van Dickensville Elfsteden, en de MinidorpClub.

Doel hiervan was om te kijken wat er onder onze leden leeft, en om leuke maar vooral originele ideeën te verkrijgen voor uitbreiding van de Dickensville Elfstedenseries.

Er zijn behoorlijk veel ideeën ingestuurd, en bij het bepalen van de winnaar zijn de mensen van Peha niet over één nacht ijs gegaan.  Na veel wikken en wegen was men tot het besluit gekomen wie zich winnaar mocht noemen van deze “ideeënbus”

De prijswinnaar werd bekend gemaakt tijdens de Minidorp Clubdag van 2015, en daar bleek dat Jan Kol Jr. het winnende idee voor deze ideeënbus had ingeleverd!

Hij kwam met het idee van de Friesche Klokkenstoel! Dit was vernieuwend, origineel, veel in Friesland te vinden en vooral ook commercieel en fabrieksmatig een goed idee. Ook een idee waarvan veel Friezen achteraf zeiden; tja, dat is een goeie, die had ik moeten insturen.

Daarom won Jan Kol Jr. de hoofdprijs van deze Ideeënbus: Meedenken en adviseren over de uitwerking van het winnende idee, foto’s vanuit de ontwerpfase, betrokkenheid bij het uiteindelijke ontwerp, naamsvermelding en uitleg in de catalogus wat een klokkenstoel is en het lag vanaf het begin af aan in de bedoeling dat deze klokkenstoel in de collectie van 2017 op de markt zou komen.

Hoe was Jan eigenlijk op dat goede idee gekomen? Jan heeft naast Minidorpen nog een aantal hobby’s; één daarvan is Geocachen. Tijdens het uitoefenen van deze hobby stuit Jan tijdens een zoektocht in Friesland op een klokkenstoel; het idee was geboren.

“Wat is een klokkenstoel eigenlijk, en waar wordt deze voor gebruikt?

De klokkenstoel is een stellage waarin één of meerdere klokken hangen. Je hebt meerdere types klokkenstoelen; als onderdeel van een kerktoren of klokkentoren, als gevel aan een kerk, of als losstaand bouwwerk met een open of gesloten constructie.

De klokkenstoel als losstaand bouwwerk dankt zijn ontstaan waarschijnlijk aan het feit dat bepaalde gebieden in Friesland te arm waren, of de gemeenschappen te klein, om een kerk te bouwen. Soms werd er een kerkje gebouwd zonder toren en werd de klok in een aparte klokkenstoel geplaatst. Werd er later wel een kerk gebouwd dan werd de klokkenstoel, nadat de klok in de kerktoren was gehangen, gesloopt. Omgekeerd gebeurde het ook dat als een kerkgebouw of kerktoren tot ruïne was vervallen er een klokkenstoel werd gebouwd.

Meestal staat de klokkenstoel in een dorp of buurtschap. Slechts enkele klokkenstoelen bevinden zich buiten de provincie Friesland en daarom mag de klokkenstoel een typisch Fries bouwwerk genoemd worden.

De klokkenstoel is bedoeld om de doden te beluiden.

Oude klokkenstoelen zijn meestal meerdere malen gerestaureerd. Bijna alle klokkenstoelen van Friesland vallen onder de monumentenzorg. ”

Aldus het citaat vanuit Wikipedia.

Al met al dus een supergoed idee van Jan Kol jr.

Maar daarmee was het nog niet klaar, want Jan wilde zijn idee vormgeven, zodat hij aan Peha kon laten zien hoe hij de klokkenstoel voor ogen had: Tijdens de kleiworkshops bij Joop Essers is Jan aan de slag gegaan met balsahout voor het frame, en het dak (de helm genaamd) is gemaakt van sculptureblock, met hulp van de meester: Joop Essers. Zo ontstond een prachtig bouwwerkje wat heel goed weergeeft hoe Jan zijn idee er graag uit wil laten zien. Dit prachtige model neemt Jan mee naar de open dag bij Dickensville, zodat hij aan de ontwerpers van Peha kan laten zien hoe hij de klokkenstoel ziet. Dit was een groot succes en werd zeer enthousiast door de mensen van Peha ontvangen, die er vervolgens mee aan de slag gingen om er een fabrieksmatig ontwerp van te maken.

Jan werd diverse keren op de hoogte gesteld van de status van het ontwerp, er werden regelmatig foto’s gemaild van de status van de uitwerking van het idee. Het werd, zoals jullie op onderstaande foto’s kunnen zien steeds meer een klokkenstoel, maar Jan zat nog steeds in spanning of het allemaal zou lukken, en hoe het uiteindelijk allemaal zou worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tijd later ontving Jan de foto met daarop de klokkenstoel hoe deze uiteindelijk geworden was, en hij mag er terecht super trots op zijn! Het eindresultaat mag er wezen, en dit is echt een prachtige aanwinst voor de Dickensville Elfstedenseries, en ook in ieder Hollands dorp zal dit mooie item prachtig staan!

Tijdens de beurs in Frankfurt was het spannend of Jan z’n ontwerp inderdaad in de showroom zou staan, en dat bleek gelukkig zo te zijn! We hebben de bedenker van de klokkenstoel even snel op de foto gezet, en genoten van het feit dat de klokkenstoel er nu echt komt: hij is al bestelbaar (o.a. bij Dickensville-winkel.nl) en leverbaar vanaf medio oktober 2017.

The following two tabs change content below.

Floris Custers

Redacteur

5 reacties

 • yme@vdermeer.nl'

  Jan Kol jr. van Harte Gefeliciteerd met dit mooie ontwerp van de klokkenstoel. Dit is voor mij pure nostalgie als oude Fries. Super!!

 • jwamjagerszky@onsbrabantnet.nl'

  Bijzonder leuk ontwerp, Jan. Proficiat met dit resultaat.

  John

 • trees.spoelstra@gmail.com'

  Wat een leuk verhaal is er bij gemaakt ,en ik had al eerder aangegeven
  Dat het een heel mooi item is geworden hier mag je super trots op zijn ????????????

 • sherija@zonnet.nl'

  Leuk verhaal over een gaaf item. Jan Kol jr. nogmaals proficiat met de realisatie van dit mooie item. Het zal altijd aan jou verbonden blijven.

 • r.hoeks@hotmail.com'

  Wauw gaaf item geworden. Ik denk dat dit item in heel veel soorten dorpen leuk te verwerken is. Mooi werk Jan! Super!!!