Hoe het idee van de schaatsbankjes tot leven is gekomen: “It sil heve”

Tijdens het bezoek van de MinidorpClub aan de open dag van Peha van afgelopen Maart, werd Jan Kol verrast met het eerste exemplaar van zijn ontwerp en idee: de Klokkenstoel. Ook was er een prachtige poster van gemaakt, waarmee de showroom mooi was aangekleed.

Na de uitreiking van het eerste exemplaar en de nodige Aah’s en Ooh’s, vertelde Jeanette van Peha ons, dat er ook voor het seizoen 2017 / 2018 een Dickensville Elfsteden Ideeënbus werd uitgeschreven; mede door het grote succes van de eerste editie.

Dit was niet tegen dovemansoren gezegd; op weg terug naar huis door het Friese landschap, sloegen we aan het brainstormen en nog voordat we Friesland uit waren hadden we al de nodige ideeën!

Allebei hele verschillende, maar wel leuke en originele ideeën die voldeden aan de eisen / wensen van Peha; het moest origineel zijn, goed toepasbaar binnen de Elfstedenserie en ook commercieel een haalbaar plan zijn….

Ook dit keer werden er behoorlijk wat ideeën ingestuurd, waarvan er enkele tussen zaten die in mijn ogen de potentiele winnaar zouden kunnen zijn! Zo kwam er o.a. een idee voor een Tjaskermolen binnen via Marcel Cammenga, wat in mijn ogen een grote kanshebber was op de winst. Dat overtuigde mij ervan, dat ik mijn idee zo goed mogelijk moest insturen en dat ik het beste een voorbeeld kon hebben hoe het er uit moest komen te zien… Alleen ik ben zelf niet heel handig, dus heb ik aan Joop Essers gevraagd dit voor mij te maken;  Wat Joop z’n ogen zien kunnen zijn handen maken; zo gezegd zo gedaan; Joop fabriceerde binnen de kortste keren een mooi exemplaar van een schaatsbankje op schaal…

Toen het model klaar was heb ik er een aantal foto’s van gemaakt met figurines erop zodat je goed kon zien hoe het zou gaan worden.

Vervolgens heb ik het idee ingestuurd en begon het wachten op de uitslag.

Op de clubdag mocht Jan Kol jr., als winnaar van de vorige editie, de prijsuitreiking verzorgen van de ideeënbus van 2017. Er werd al een tijdje geheimzinnig gedaan, en achteraf werd mij een hoop duidelijk: Twee van mijn ideeën waren in de prijzen gevallen, vandaar de geheimzinnigheid.

Jan Kol Jr.  maakte de prijswinnaars op de clubdag bekend, en reikte mij daarbij een prachtige prijs uit namens Peha: Een prachtig skutsje uit de Dickensville Elfstedenseries.

Daarnaast had Jan nog een zeer speciaal kado: hij heeft zijn hele ziel en zaligheid gelegd in het maken van een echte Boktjasker voor mij; wat een prachtige kado’s!

Maar waar het natuurlijk allemaal om draaide was wat het winnende idee was geworden, die door Peha was uitgekozen als winnaar: Dat bleek het idee te zijn van de schaatsbankjes die het keerpunt van Dokkum in de elfstedentocht mankeren.

Hoe gaaf is dat; de schaatsbankjes zijn echt gaaf en passen natuurlijk uitstekend binnen de elfstedenseries.

Dit idee was niet alleen door mijzelf ingestuurd, maar ook door Piet van Ballegooijen. Wellicht heeft het geholpen dat dit idee uiteindelijk werdt uitgekozen.

Al snel na de clubdag bleek dat Peha er geen gras over liet groeien, en ontving ik de eerste foto’s van hoe de modellen gemaakt worden. Extra leuk was dat hetzelfde figurine van de vallende schaatser werd gebruikt om te bepalen of de schaal goed is. Peha was al volop bezig met de ontwikkeling, en niet zonder reden: voor zowel de schaatsbankjes als de leibomen is het plan dat ze in oktober 2018 in de winkels liggen, dus vandaar dat enige haast geboden was.

Een maand later ontving ik de volgende update en werd goed zichtbaar hoe het eindresultaat zou worden. Er is de nodige zorg aan de items besteed, en het resultaat is er dan ook naar! Ik werd regelmatig op de hoogte gehouden van de status van ontwikkeling, meestal begeleid door nieuwe foto’s. Het was erg leuk om het ontwikkelproces te kunnen volgen.

Na de laatste update was het wachten geblazen tot Christmasworld, waar de nieuwe items als het goed is voor het eerst gepresenteerd zouden worden. We werden niet teleurgesteld, want tijdens ons bezoek aan de beurs, waar we voor onze leden op zoek gingen naar de nieuwe items en trends, bleek dat zowel de schaatsbankjes als de leibomen in de collectie van 2018 te bewonderen en te verkrijgen zijn.

Wat zijn de items mooi geworden! Vol trots ging ik er dan ook mee op de foto! Binnenkort kunnen de items uit de collectie van 2018 al in de voorbestelling geplaatst worden, en ze worden dan uitgeleverd rond oktober 2018.

Ik kan er niet op wachten, maar één ding is zeker: It sil Heve! En ik wil bij deze nogmaals Peha hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van de ideeënbus, en natuurlijk voor het uitvoeren van de winnende ideeën.

Ik weet zeker dat deze nieuwe items prachtig zullen staan in vele minidorpen!

 

 

 

The following two tabs change content below.

Floris Custers

Redacteur

2 reacties