Voor het echie

De meeste ( zo niet alle ) bezoekers van minidorp hebben thuis één of meerdere  miniatuurhuisjes.  Men heeft deze veelal aangeschaft om een kerstdorp of ander miniatuurdorp neer te zetten. Elders op deze site konden we al lezen hoe de huisjes worden gemaakt en ook hoe je hiermee een leuk kerstdorp kan maken. Ook lazen we dat veel huisjes, en dan met name de kersthuisjes, vaak georiënteerd zijn op het victoriaanse tijdperk. De gezellige Kerst periode rond 1800. Er zijn echter steeds meer moderne huisjes bijgekomen en ook zie je meer locale invloeden.

Zo is het Nederlandse thema erg in trek gekomen en zijn wintersport gebieden in Oosterijk en Duitsland ware inspiratiebronnen voor de ontwerpers.

“Voor het echie” staat sinds 1999 in de Dikke Van Dale en betekent echt, serieus of menens. Wat ‘voor ’t echie’ is, is dus niet ‘voor ’t onechie’. Dat echie staat voor het bijwoord echt zal duidelijk zijn. Werden in het begin vaak huisjes gemaakt naar een fantasie voorbeeld of bepaalde ideeën van de ontwerper ( onechie ), zie je de laatste jaren steeds vaker dat bestaande huizen de ontwerpers verleiden om deze markante gebouwen na te maken ( voor het echie). Uiteraard is de term echie informeel, spreektaal en wordt waarschijnlijk niet gebruikt door de ontwerpers maar laat ons wel duidelijk maken dat het kopiëren van bestaande gebouwen steeds serieuzer wordt.

Sommige gebouwen zijn zo duidelijk herkenbaar dat het gewoon leuk is om het origineel naast het miniatuurmodel te zien. We hebben er een paar voor jullie op een rijtje gezet…

Het bekendste is natuurlijk de Elfsteden series van Dickensville welke geheel gebaseerd is op de barre schaatstocht door ons eigen Friesland. Uiteraard zijn de ontwerpers van leveranciers PeHa uit Sneek deze tocht nagegaan en halen hun inspiratie uit hun directe omgeving. Maar ook andere merken tonen echt bestaande markante gebouwen in hun collecties.

een bekend voorbeeld is natuurlijk de Sneker poort uit Sneek

Zo is Intratuin enige jaren geleden begonnen met een serie collector items waarbij elk filiaal de kans heeft om een bekend gebouw uit hun omgeving op te nemen in de collectie “Holland Specials”. Zoals het gemaal bij Cruquius of de Dom toren van Utrecht en de zendmast van Ijsselstein.

Typisch Hollands, het merk van Blokker en Overvecht deden dit al langer, bekende Nederlandse gebouwen zo natuurgetrouw namaken. Tot in detail. Daarom ook altijd uitgevoerd in kunststof, zodat ze meer details konden toevoegen dan in porselein.

Het paard van Marken, de meest markante vuurtoren van Noord Holland

De ontwerpers van Luville hebben heel wat kilometers door Europa gereden om foto’s te schieten van prachtige huizen en panden in wintersport gebieden. Deze huizen dienden dan aan alle kanten goed op de plaat te worden gezet en indien mogelijk werden de maten zo nauwkeurig mogelijk opgemeten. Mooie reizen zullen ze hebben gemaakt met zeker mooie miniaturen tot gevolg.

En ook Department 56 heeft vele gebouwen van bestaande architectuur in hun collectie. niet in de laatste plaats omdat ze van vele “merken” licentie houders zijn en onder deze merknamen dan ook gebouwen uitbrachten, denk aan Mc Donalds© en Disney World© Maar ook wereldberoemde typisch Amerikaanse gebouwen zoals the Empire state building en Grace land van Elvis Presley ontbreken niet in D56 collecties.

Zo is dit huis uit de film “A Christmas Story” (welke was gebaseerd op het boek In God We Trust, All Others Pay Cash van Jean Shepherd) natuurgetrouw nagemaakt in een klein thema over deze film. Het echte huis uit de film staat in Amerika. In de film staat er opeens een vreemde lamp voor het raam en zelfs dit detail is in het miniatuur niet vergeten. Omdat de film in Amerika een echte klassieker is geworden, is het huis tegenwoordig een attractie welke dagelijks bezocht kan worden.

Maar ook de wat relatief onbekendere merken laten zich inspireren door huizen uit hun omgeving, zoals het Duitse Leyk huizen namaakt in de typische Duitse stijl, hieronder twee mooie voorbeelden van het michelstadtrathaus en het altesrathausschifferstasse.

Ook zijn er veel merkloze miniaturen te vinden die gebaseerd zijn op bestaande gebouwen. Het eigen merk van Intratuin heeft sinds een paar jaar veelal locale gebouwen nagemaakt voor filialen uit de streek van deze panden. Lees hier meer over bij ITL in menu overige merken.

De st Jan uit Den Bosch is zo een mooi voorbeeld van een merkloze miniatuur.

Bij Lemax is het wat moeilijker om te ontdekken of ze kopieën hebben gemaakt van bestaande gebouwen. Wel hebben ze zich bij sommige huisjes duidelijk laten inspireren door gebouwen van over de hele wereld. Denk aan de Amsterdamse grachtenpandjes bijvoorbeeld. De typerende geveltjes zijn herkenbaar langs de vele grachten van Amsterdam, alleen is het niet aangegeven of er specifiek een pand model heeft gestaan. Zo ook het meest begeerde item uit de Lemax geschiedenis, de Tuscany Bell tower. Gebaseerd op de vele klokkentorens die de Italiaanse streek Toscane rijk is.

Het “geïnspireerd” zijn, zien we ook bij alle andere merken. Vooral Department 56 heeft veel gebouwen in hun collectie welke niet direct gekopieerd zijn, maar waarbij je wel terug kan zien waar ze hun inspiratie vandaan hebben. Zo is de Jazz club enigszins te herleiden aan de streek Mississippi USA. De typerende balkon hekken rond het gebouw zie je daar in vele gebouwen terug komen.

Soms gaan ontwerpers heel ver om het origineel zoveel mogelijk te benaderen, dus niet alleen de vorm van het huisje maar ook gevel schilderingen worden aangebracht, of andere typische kenmerken. Als ze zo ver gaan is het ook echt de bedoeling om juist dat karakteristieke pand uit te geven. PeHa heeft in de Elf steden series sommige huisjes die het origineel dicht benaderen maar vanwege de productie is het toch iets afwijkend uitgevoerd. Maar als je bijvoorbeeld de Apotheek van Leeuwarden nader bekijkt is het toch heel duidelijk geweest welk pand ze bedoelen, zelfs de details ontbreken niet.

In de collectie voor 2018 toont Department 56 ook al vast een nieuw huisje wat door een Facebook lid werd herkend als de heilige geist spital kirche die staat in de Beierse plaats Füssen. En inderdaad kunnen we niet ontkennen dat het hier duidelijk om deze kerk gaat.

Natuurlijk zijn er naast huizen ook items te vinden die daadwerkelijk een bestaand beeld/figuur nabootsen. Denk aan de magere brug in Amsterdam of het vrouwtje van Stavoren. Veel voorbeelden vinden we in de Efteling serie van Luville. Logisch ook, als je een serie ontwerpt gebaseerd op een attractie park met miljoenen bezoekers. Toch zijn er afwijkingen te vinden in de huisjes, dit omdat het vaak productie technisch dan moeilijker was om het echte model te kopiëren. Langnek als voorbeeld was eerst uitgebracht met een bewegende nek, zoals in de Efteling. Echter gaf de techniek veel storingen met klachten tot gevolg. De daarop uitgebrachte serie Langnekken zijn uitgevoerd als standbeeld zonder techniek. Toch is het ook weer een net “echie”

Omdat er honderden miniaturen te vinden zijn van bestaande huizen kunnen we ze hier natuurlijk niet allemaal tonen, maar hieronder laten we toch nog een paar voorbeelden van miniatuur en hun “grote” voorbeeld zien… Het leukste is natuurlijk als een merk het niet als een bekend gebouw uitbrengt maar dat we het toch herkennen… en dan niet de Eiffeltoren uitgebracht als de Eiffeltoren maar dat éne pandje wat je per toeval herkend!

Advertentie:

The following two tabs change content below.
medicci3@hotmail.com'

Laatste berichten van Team Minidorp (toon alles)