1. Sneeuw

Wat is een winter-kerstdorp zonder sneeuw? Ondanks dat er onder de verzamelaars en dorpenbouwers toch steeds meer het hele jaar door gebouwd wordt, zitten op de meeste huisjes voor het dorp nog steeds sneeuw op het dak.

Uitgangspunt voor de ontwerpers was dan ook het gezellige dorpje voor rond de kerstperiode. Maar hoe maken we van onze display nou een echt winter wonder land? Juist door het te laten sneeuwen! en dit kunnen we op diversen manieren imiteren in het dorp.


Sneeuwdeken

De meest makkelijke manier van opbouwen van een eenvoudige “witte” display is een bodem maken van een zogenaamde sneeuwdeken. Dit is een soort uitgeplozen witte fleece deken. Verkrijgbaar, in diverse maten, in de meeste winkels rond de kerst. Eenvoudig en simpel om ook de elektra snoertjes er onder weg te werken, je kan het makkelijk knippen en scheuren. Het is echter niet handig om je figurines en lantaarns op neer te zetten zonder dat deze omvallen.


Imitatie strooisneeuw

In deze periode kun je ook overal zakken imitatie strooisneeuw kopen, dit is gemaakt van een plastic afvalproduct en is er in diverse kwaliteiten. Van heel grof tot redelijk fijn. Als je dan je basis voor je dorp bijvoorbeeld gemaakt hebt van piepschuim (Styropor), hout of PU materiaal en alle items zijn geplaatst kun je dit materiaal over je landschap strooien en zo een dik pak sneeuw nabootsen. Denk er echter om dat dit strooisneeuw vrij licht is en op momenten dat er twee deuren tegen elkaar openstaan het in de rest van de kamer ook kan sneeuwen! Het is wel een effectief middel om de grondplaatjes van de figurines gelijk onder de sneeuw te bedekken.


Wit decoratiezand

Een stapje verder gaat de methode om wit decoratiezand te gebruiken. Dit helder witte zand is veel zwaarder, blijft liggen waar het neergelegd is. Mooi om details op de grond zichtbaar te laten, zoals steentjes en straatwerk. Nog een leuke bijkomstigheid van zand is de mogelijkheid om karrensporen en voetstapjes te tekenen. Let wel op, bussen zogenaamd vogelzand bevatten kleine zwarte korrels. Dit geeft geen schoon sneeuw beeld. Tuincentra, maar ook winkels als Xenos en Blokker hebben ook echt wit zand, in bussen of zakjes. Zand is echter minder geschikt om dikke pakken sneeuw te imiterend.


Schilderen

Hou bij het schilderen van uw display alvast rekening waar het sneeuw echt moet komen, bijvoorbeeld op de skipiste, dit gedeelte kunt u dan wit (latex) laten. In de natte verf wat strooisneeuw strooien geeft ook een pas gesneeuwd effect.

 

Spuitbussen met sneeuw kunnen (hoewel het slecht droogt) ook handig zijn bij het aankleden van uw display, maar let op dat dit niet op uw aangeschafte items komt. Het groen van de bomen en hegjes verkleurt en de laklaag op de huisjes kan (!) aangetast worden


Baking soda

Baking soda Haal je in een Toko of supermarkt. Baking soda is een zuiveringszout (bicarbonaat) dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken. Het heeft een gezond effect op je huid, het is een reinigingsmiddel voor in de mond en het helpt bij doden van bacteriën die luchtjes veroorzaken. Maar het is vooral wit! glinsterend wit zelfs en dus heel geschikt om sneeuw na te bootsen. Pas wel op, niet geschikt voor vochtige ruimte. Kijk uit met strooien op items. Het is ideaal om op de paadjes en vlakke ruimtes te strooien en er voetsporen in te maken maar het blijft…zout


Zwitsal Talkpoeder

Zwitsal Talkpoeder is een gemakkelijk strooibaar poeder dat verpakt is in een handige strooibus. De talkpoeder is ontwikkeld voor de verzorging van de huid. De poeder bevat voornamelijk talk dat in staat is kleine hoeveelheden vocht te absorberen. Vanwege het witte uiterlijk best een aardige sneeuw vervanger, ook op huisjes waar het makkelijk blijft liggen. Het blijft zelfs zo goed liggen dat je de huisjes eigenlijk na het opruimen van je dorp moet “afwassen”. Het is namelijk best vettig na een paar dagen vanwege de vochtopname.


Instant snow

Deze magische sneeuw bestaat uit 20 gram poeder, wat in een blikje zit. Dit is voldoende om één liter sneeuw mee te maken. Mix 1 theelepel Insta-Snow poeder met 60 ml kraanwater op kamertemperatuur voor het beste resultaat. Na een paar dagen wordt het sneeuw weer poeder. Om het vers en zacht te houden spray je gewoon een beetje water op de sneeuw en roer het door elkaar met je vingers.

 

Je kunt het ook compleet laten uitdrogen om het opnieuw te gebruiken! Dit duurt circa 7-10 dagen afhankelijk van de temperatuur en vochtigheidsgraad in de omgeving. De droge poedervorm van Insta-Snow blijft eeuwig goed en steeds opnieuw weer bruikbaar. Omdat je het steeds nat dient te maken is het minder geschikt voor in een kerstdorp.