Retired Producten

Retired producten van Lemax

Retired producten zijn items die niet meer in productie worden genomen door Lemax. Deze producten worden dus niet meer gemaakt en zijn met pensioen gegaan. Aangezien de collectie van Lemax ieder jaar verder wordt uitgebreid en steeds groter en groter wordt, is het helaas onvermijdelijk dat er ook producten uit de collectie gehaald moeten worden. Er zijn meerdere redenen mogelijk waardoor een product verdwijnt. Zo kan bijvoorbeeld de verkoop achterblijven op de rest van de producten van Lemax of kunnen er problemen bij de productie zijn opgetreden. Soms is de reden niet helemaal duidelijk. Sommige producten kunnen al na 1 à 2 jaar retired worden, zoals bijvoorbeeld het razend populaire huisje City Tattoo, terwijl andere items, zoals bijvoorbeeld de set Round Bristle Tree Mini, al vanaf 1991 in de collectie aanwezig is. Doordat retired items niet meer worden gemaakt, kunnen ze erg gewild worden bij Lemax liefhebbers en verzamelaars en kan de waarde behoorlijk stijgen.

Lemax - Katsura Sushi Restaurant
Special Price € 35,96 Regular Price € 39,95
Lemax - Betty's Blue China Shop
Special Price € 38,69 Regular Price € 42,99
Lemax - Pagode Restaurant
Special Price € 71,96 Regular Price € 79,95
Lemax - Shake and Shimmy - Set van 3
Special Price € 14,18 Regular Price € 15,75
Lemax - Papa's Pasta Place
Special Price € 62,96 Regular Price € 69,95
Lemax - Astro Burgers - Set van 2
Special Price € 71,96 Regular Price € 79,95
Lemax - Bella's Boutique
Special Price € 53,96 Regular Price € 59,95
Lemax - Tuscany Hills - Facade
Special Price € 107,99 Regular Price € 119,99
Lemax - Butler Residence
Special Price € 35,96 Regular Price € 39,95
Lemax - Cheese Seller - Facade
Special Price € 49,46 Regular Price € 54,95
per pagina
Sorteer op sort-descending

Veel gestelde vragen over retired items van Lemax

Retired producten, wat zijn dat eigenlijk en waarom zijn ze retired? Wanneer gaat een product van Lemax met pensioen en waarom zijn sommige gepensioneerde items in prijs verhoogd ten opzichte van de oorspronkelijke verkoopprijs? Is het van te voren bekend wanneer Lemax besluit een product uit de collectie te halen en kan een item dat uit het assortiment is verdwenen ooit nog terugkomen in de collectie van Lemax? Allemaal vragen die betrekking hebben op deze speciale categorie van Lemax. Hieronder worden de meest gestelde vragen beantwoord.

 

Wat zijn retired producten?

Retired producten zijn producten die met pensioen zijn gegaan en niet meer door Lemax geproduceerd worden. Het product zit dus niet meer in de huidige collectie en kan niet meer bij Lemax worden ingekocht door Minidorp en andere wederverkopers.

 

Waarom wordt de productie van een item stopgezet?

Waarom een product retired gaat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een item bijvoorbeeld minder goed verkopen, waardoor Lemax besluit om de productie stop te zetten. Soms kunnen er bij sommige producten problemen zijn ontstaan tijdens het productieproces waardoor Lemax de items niet meer langer in het assortiment houdt. Ook kan het gebeuren dat bepaalde details te breekgevoelig zijn gebleken. In sommige gevallen moet een product gewoonweg plaats maken voor weer nieuwe items in die categorie. Maar soms is het echter niet helemaal duidelijk waarom Lemax de beslissing heeft genomen om de productie stop te zetten.

 

Is het van te voren bekend wanneer een Lemax product met pensioen gaat?

In de meeste gevallen is het van te voren bekend wanneer een product retired gaat worden. Wanneer Minidorp en andere wederverkopers bij Lemax de nieuwe collectie voor het volgende jaar gaan inkopen, is er een lijst aanwezig waarop alle items staan vermeld die in de toekomst retired gaan worden. Deze producten worden Limited Quantity producten genoemd, of afgekort LQ producten. Deze producten kunnen nog bij Lemax worden ingekocht tot de voorraad op is. Het kan dus gebeuren dat deze LQ producten het volgende jaar al niet meer te bestellen zijn. Het kan echter ook voorkomen dat een LQ product nog een aantal jaar op de LQ lijst staat en nog meerdere jaren door Minidorp en wederverkopers ingekocht kan worden. In sommige gevallen is er geen voorraad meer beschikbaar en is een product retired gegaan zonder dat deze op de LQ lijst terecht is gekomen.

 

Waarom zijn sommige retired items in prijs gezakt terwijl andere juist in prijs zijn gestegen?

Wanneer producten met pensioen gaan, maar nog wel ingekocht kunnen worden bij Lemax zal er niet veel aan de prijs veranderen. Sommige LQ producten kunnen echter in bulk ingekocht worden, waardoor de prijs flink kan zakken. Aangezien sommige retired items erg gewild kunnen worden bij Lemax verzamelaars en liefhebbers, wil Minidorp deze items nog graag kunnen blijven aanbieden. Wanneer een product niet meer te bestellen is bij Lemax, kan deze soms nog wel aan het assortiment van Minidorp worden toegevoegd door opgekochte partijen elders in het land of uit het buitenland. Deze prijzen kunnen dus flink variëren en zijn niet gebaseerd op de oorspronkelijke inkoopprijs van Lemax. Vooral erg gewilde en zeldzame items worden vaak voor een hogere inkoopprijs ingekocht.

 

Kunnen retired producten terug in de collectie van Lemax komen?

Normaal gesproken komen retired producten niet meer terug in het assortiment van Lemax. Het kan heel soms gebeuren dat een product uit de collectie wordt gehaald en in een nieuwe, verbeterde versie terug in de collectie komt. Dit jaar heeft Lemax echter aan een aantal kerstdorpliefhebbers gevraagd welke producten ze graag terug zouden zien in de collectie. Er was een keuze uit vier mogelijkheden. Zo konden ze kiezen of ze graag de populaire Classic Car set, de Ski Gondola, de Tuscany Bell Tower of de Village Express terug in het assortiment wilden. Heel misschien is er dus een mogelijkheid dat Lemax besluit één van deze producten weer opnieuw uit te brengen.

 

Hoeveel producten van Lemax zijn met pensioen gegaan?

vanaf 1991 heeft Lemax in totaal maar liefst 6197 items uitgebracht. Van deze 6197 producten zijn, tussen 1992 en 2024, ongeveer 4474 producten met pensioen gegaan. Ieder jaar wordt de collectie van Lemax aangevuld met nieuwe items, maar ook ieder jaar zullen er weer een aantal producten uit het assortiment verdwijnen.