Lemax

Lemax

Lemax kersthuisjes, kerstdorp figuren en accessoires

Lemax is het meest populaire kerstdorpmerk in Nederland en heeft een uitgebreid aanbod verlichte kersthuisjes, kerstdorp figuren en accessoires, zoals bomen, verlichting en adapters. De collectie van Lemax is onderverdeeld in elf verschillende thema dorpen, inclusief het halloweendorp Spooky Town en de categorie General Products. Ieder themadorp beschikt over zijn eigen specifieke huisjes, van goedkope kersthuisjes tot aan indrukwekkende gebouwen, waarvan een aantal met animaties. De Lemax huisjes zijn afgestemd op het betreffende thema, maar kunnen ook goed gecombineerd worden met andere kerstdorp thema's uit de Lemax collectie. De keuze aan Lemax kersthuisjes en figuurtjes is zo uitgebreid dat je ook eigen thema's kunt samenstellen. Bij Minidorp kun je tevens terecht voor de nieuwe Lemax 2024 collectie, die al vanaf 8 mei 2024 uit voorraad leverbaar is!

Lemax - Bob Cratchit & Tiny Tim
Special Price € 3,14 Regular Price € 3,49
Lemax - Decorated Light Doghouse
Special Price € 5,36 Regular Price € 5,95
Lemax - Popcorn Seller - Set van 4
Special Price € 11,66 Regular Price € 12,95
Lemax - Weekend Treats - Set van 2
Special Price € 5,36 Regular Price € 5,95
Lemax - Snuggle Time
Special Price € 5,36 Regular Price € 5,95
Lemax - Garden Grooming - Set van 2
Special Price € 7,64 Regular Price € 8,49
Lemax - Morning Chores - Set van 4
Special Price € 11,66 Regular Price € 12,95
Lemax - Rover Plays Rudolph - Set van 3
Special Price € 9,86 Regular Price € 10,95
Lemax - Multi Tasking - Set van 2
Special Price € 7,64 Regular Price € 8,49
Lemax - Afternoon Stroll - Set van 2
Special Price € 7,64 Regular Price € 8,49
Lemax - The Newlyweds
Special Price € 5,36 Regular Price € 5,95
Lemax - Icecream At The Park
Special Price € 7,61 Regular Price € 8,45
per pagina
Sorteer op sort-descending

Lemax, een wereld in miniatuur

Lemax is een wereldwijd bekend en geliefd merk dat miniatuurhuisjes, poppetjes en toebehoren ontwerpt en vervaardigt. Ieder jaar komt er weer een nieuwe collectie uit en ook voor 2024 zijn er weer veel nieuwe items uitgebracht. Ieder jaar verdwijnen er echter ook een aantal items uit de Lemax collectie. Deze huisjes, figuurtjes of accessoires worden niet meer geproduceerd en worden hierdoor retired genoemd. Doordat retired producten niet meer gemaakt worden, maar nog wel te koop kunnen zijn bij Minidorp en andere winkels, kunnen deze soms zeer gewild zijn bij Lemax verzamelaars en liefhebbers.

 

Verlichte kersthuisjes in alle soorten en maten

Lemax is in Nederland en de rest van Europa vooral bekend om de verlichte kersthuisjes in alle soorten en maten en de vele kerstdorp poppetjes, waarmee je tijdens het kerstseizoen een kerstdorp kunt bouwen. Lemax maakt echter ook miniatuurhuisjes waarmee tijdens het halloweenseizoen een halloweendorp kan worden gebouwd. Hoewel deze Spooky Town collectie, zoals dit thema wordt genoemd, al jarenlang zeer populair in Amerika is, komen er in Nederland ook steeds meer Halloween liefhebbers bij.

 

De Lemax kerstdorp collectie bestaat uit een zeer uitgebreid assortiment kersthuisjes die verlicht zijn of verlicht kunnen worden met een LED bulb moonlander. Bij sommige huisjes wordt deze moonlander inclusief batterijkastje geleverd, terwijl bij andere huisjes een adapter meegeleverd wordt. Adapters kunnen echter ook los worden aangeschaft, waardoor de verlichting van het huisje op stroom kan werken. Lemax heeft ook miniatuurhuisjes en -gebouwen in de collectie die voorzien zijn van geluid en/of beweging, de zogeheten animaties, of ook wel sights and sounds genoemd. Verder bestaat de collectie uit kersthuisjes waar echt rook uit de schoorsteen komt en uit huisjes die enkel over een voorgevel beschikken, de zogeheten façades.

 

Kerstdorp figuren voor een levendig miniatuurdorp

Naast een uitgebreide collectie kersthuisjes, ontwerpt en vervaardigt Lemax ook allerlei soorten kerstdorp figuurtjes. De keuze is enorm en alle mensen die je in een echt dorp tegen kunt komen, heeft Lemax ook in miniatuurversie uitgebracht. Van de mensen die er wonen of werken tot aan de mensen die er voor bepaalde doeleinden tijdelijk verblijven. De miniatuurfiguren bestaan onder andere uit:

 

 • Mensen die bepaalde beroepen uitoefenen, zoals bijvoorbeeld een bakker, een ijscoman of een postbode
 • Personen die een sport beoefenen, zoals bijvoorbeeld skiërs, schaatsers of bergbeklimmers
 • Figuren de een gebeurtenis of bezigheid uitbeelden, zoals bijvoorbeeld een huwelijksaanzoek, winkelen, de hond uitlaten of de was doen
 • Zittende figuren, zowel met als zonder bankje, of mensen die bijvoorbeeld op een fiets zitten
   

Ook qua kledingstijl van de Lemax figuurtjes is er een ruime keuze beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kerstdorp poppetjes in moderne kleding, in jaren '50 outfits, in tijdloze kleding of voor deftige figuren in ouderwetse kostuums. Hierdoor kun je deze Lemax poppetjes in allerlei soorten dorpjes uit verschillende tijdperken gebruiken. Naast volwassen personen, bevat de Lemax collectie ook miniatuur kinderen van verschillende leeftijden en tevens allerlei soorten miniatuur dieren, zoals bijvoorbeeld honden, katten, paarden, schapen of vogels. En uiteraard ontbreken ook de kerstman, de kerstelfjes, peperkoek poppetjes en allerlei soorten sneeuwpoppen niet.

 

Miniatuur bomen, vervoer en straatmeubilair

Om een kerstdorpje helemaal af te maken, heeft Lemax ook een grote hoeveelheid miniatuur accessoires in de collectie. Zo kun je niet alleen kiezen uit allerlei soorten en maten naaldbomen, loofbomen en planten, maar ook uit besneeuwde bomen of uit bomen in een mooie herfstkleur. Verder heeft Lemax ook een omvangrijke collectie vervoermiddelen. Naast auto's, trucks, fietsen en motoren, kun je ook een trein, een boot, een koets en zelfs een luchtballon in je Lemax dorp plaatsen.

 

En zo heeft Lemax nog vele andere accessoires in de collectie waarmee je ieder miniatuurdorpje een stuk levendiger en realistischer kunt maken. Ook hier geldt namelijk, dat bijna alles wat je in een echt dorp kunt vinden, ook in het assortiment van Lemax aanwezig is. Lemax heeft bijvoorbeeld een ruim aanbod straatmeubilair, zoals hekken, bankjes, wegwijzers, lantaarnpalen en brievenbussen, maar ook onderdelen van de infrastructuur, zoals bruggen en wegen. Verder is er een ruime keuze aan bouwwerken en constructies, zoals bijvoorbeeld poorten, fonteinen, watertorens, waterputten en hondenhokken.

 

Verschillende dorpen met elk een eigen karakter

In 1990 bracht Lemax de eerste porseleinen kersthuisjes uit, bestaande uit een aantal typisch Victoriaanse gebouwen uit de periode van Charles Dickens en koningin Victoria. In 1991 breidde de collectie zich flink uit met huisjes, winkels, kerkjes, herbergen, een stadhuis, een treinstation, een bank, een bibliotheek en een politiebureau en kon je keuzes maken uit dorpjes met namen als Dickensvale, Hearthside Village en Old World Village. Ook werden allerlei porseleinen figuurtjes en accessoires aan het assortiment toegevoegd, zoals bomen, bruggen, een waterput, een telefooncel, een gazebo en zelfs een schaatsbaan van porselein.

 

De collectie van Lemax groeide uit van een bescheiden pittoresk dorpje in 1990 tot een reusachtige miniatuurwereld vandaag de dag, compleet met geluidseffecten en beweging, zoals geanimeerde kermisattracties, draaiende molens en schaatsbanen met bewegende schaatsers. Doordat het assortiment van Lemax zo enorm groot is en inmiddels uit duizenden kerstdorpartikelen bestaat, zijn alle items ingedeeld in allerlei themadorpen die elk hun eigen karakter uitstralen. De dorpsnamen Dickensvale, Hearthside Village en Old World Village zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor weer andere dorpen. Vandaag de dag bestaat de Lemax collectie uit de onderstaande elf dorpen:

 

 • Caddington Village – Kerstdorp in Victoriaanse stijl
 • Carnival – Winters pretpark boordevol kermisattracties en ander entertainment
 • Santa’s Wonderland – Dorp van de Kerstman en de elfjes op de Noordpool
 • Sugar ’n Spice – Zoetste dorp ooit, boordevol peperkoekhuisjes, chocolade en zuurstokken
 • Vail Village – Rustiek kerstdorp in besneeuwde bergen waar je van het outdoor gevoel geniet
 • Plymouth Corners – Ontspannen kustdorp boordevol winkels, tavernes en B&B’s
 • Jukebox Junction – Nostalgisch kerstdorp dat je mee terug neemt naar de jaren ‘50
 • Harvest Crossing – Amerikaans boerendorpje tijdens de oogsttijd met boerderijen, schuren en molens
 • Norman Rockwell – Zeven beroemde gebouwen uit het iconische schilderij "Stockbridge Main Street at Christmas"
 • General Products – Algemene animaties, facades, figuren en accessoires
   

Als elfde themadorp heeft Lemax Spooky Town in de collectie, een halloweendorp met pompoenen en trick or treat figuren, maar waar ook heksen, zombies, creepy clowns en andere griezels wonen. Vanwege de grootte en het specifieke karaker is de collectie van Spooky Town onderverdeeld in een eigen categorie in de Minidorp webshop en is niet onderverdeeld in deze Lemax kerstdorp categorie.

 

Unieke Lemax minidorpen van hoge kwaliteit

Oude ambachten en moderne technologieën: dat is de combinatie die van de unieke decoratieve kerstdorpen van Lemax een ware traditie hebben gemaakt. Lemax begon ooit met handbeschilderde kersthuisjes en figuurtjes van porselein, maar met de vooruitgang van de moderne technieken ontwikkelden ze, naast de nog steeds geliefde porseleinen huisjes, uiteindelijk ook huisjes en indrukwekkende animaties van andere materialen. Lemax heeft vanaf 1991 tot en met 2024 maar liefst 6197 verschillende items uitgebracht en nog steeds wordt ieder item zorgvuldig met de hand beschilderd!

 

Verzamelaars van over de hele wereld, zowel beginners als degenen die al jarenlang minidorpen bouwen, zijn enthousiast over de vele details en de hoge kwaliteit waar elk item door wordt gekenmerkt. Toch hebben de zich snel ontwikkelende technologieën er nooit toe geleid dat Lemax zijn standaarden voor lief nam. De hoge kwaliteit van Lemax wordt door verzamelaars nog altijd geroemd. De grote hoeveelheid betoverende huisjes, figuurtjes en accessoires, waar de Lemax kerstdorp collectie uit bestaat, zorgt ervoor dat iedereen, van beginnende hobbyisten tot serieuze kerstdorpbouwers, genoeg te kiezen heeft.