2. Eigen creaties toevoegen met klei

Natuurlijk is er van alles te koop voor je dorp en vind je in de natuur volop bruikbare dingen, echter iets persoonlijks toevoegen door het zelf te maken is natuurlijk ook een optie. Zo kun je met klei details toevoegen die geheel naar eigen ontwerp en smaak gemaakt zijn. Leuk en vooral origineel.


Een zeer geschikte boetseerklei waarmee je allerlei details kan maken is Fimo. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wordt in kleine pakjes verkocht. Er zijn twee soorten, Fimo Classic en Fimo Soft. Er zijn 24 kleuren van de Fimo classic klei en 24 kleuren Fimo soft, dit is een zachtere klei die zich makkelijker laat kneden. Van Fimo soft zijn er ook neon, metallic en transparante kleuren verkrijgbaar en er zijn kleuren met een steeneffect. Je kan beide Fimo soorten door elkaar gebruiken. 


Het is mogelijk om verschillende kleuren te mengen (kneden) om een andere kleur te krijgen. Fimo dien je voor gebruik goed te kneden. Daarna kan je er allerlei ontwerpen van maken. Voor het bewerken van Fimo zijn er allerlei gereedschappen te koop zoals mesjes en boetseerspatels. Als je klaar bent moet het worden afgebakken in een bakoven. De oven zet je op 120 graden en het gaat ongeveer een half uur de oven in. Langer mag wel, nooit heter! Pas nadat je werkstuk helemaal is afgekoeld, is het uitgehard. Als je niet alles in één keer afmaakt, kun je het afdekken met een stukje huishoud folie. Hierdoor droogt het niet uit.

  

 

 

Als je gaat mengen zorg dan telkens voor schone handen, anders meng je misschien de verkeerde kleur mee.


Leuke ideeën voor bij je dorp zijn o.a. bloemen, bloembakken, regenton, straatpaaltjes, dieren enz. Wat je nog niet in de winkel hebt kunnen vinden maak je gewoon zelf, veel oefenen, het kan niet fout. Zolang het niet gebakken is, gewoon opnieuw kneden en overmaken.