2. Opruimen

Aan alles komt een eind, zo ook aan het winterdorp. Na waarschijnlijk enkele weken te hebben genoten van je winterdorp komt de tijd om het ook weer op te ruimen. Een klus waar we, bij het bouwen al, eigenlijk tegenaan hikken, maar onvermijdelijk is verbonden met onze hobby. Net als bij het bouwen is het hierbij ook handig om een goede voorbereiding te treffen. Zet alle dozen en lege verpakkingen alvast klaar, neem een vuilniszak in de buurt en zorg voor een vrije plaats om je items veilig te kunnen inpakken. Een kwastje is handig om je kostbare items even schoon te vegen alvorens ze weer in hun doos te doen. Een tubetje secondelijm kan nodig zijn om eventuele beschadigde items nog te herstellen.  


Het verwijderen van losse stukken

Als alle voorbereidingen getroffen zijn kan je het beste eerst beginnen met het verwijderen van alle losse stukken, zoals figurines en bomen. Erg handig om je figurines weer op te bergen, zijn de kerstbalboxen die verkrijgbaar zijn bij de huishoudzaken en bouwmarkten. Deze boxen zijn voorzien van vakjes en zijn vooral na de kerst goedkoop aan te schaffen. Voor de kleinere onderdelen zijn er ook opberg/sorteerdozen voor schroefjes en spijkers, ook deze hebben al vakjes, maar veelal aan de krappe kant. Het voordeel van het op deze manieren opruimen is dat het overzichtelijk blijft en de boxen zijn nog stapelbaar ook. Tussen twee lagen figurines kan je bijvoorbeeld een laagje sneeuwdeken plaatsen. Om het echt overzichtelijk te houden en setjes figurines bij elkaar te kunnen houden kan je de itemnummers onderop het figuurtje schrijven met een permanente stift. Als je hierbij dan vermeld uit hoeveel figuurtjes een setje bestaat, bijvoorbeeld itemnummer 58396/3 bestaat dus uit 3 onderdelen…is dit altijd compleet terug te vinden. Als alle losse bomen, figuurtjes en muurtjes opgeruimd zijn kan je je huisjes één voor één loskoppelen van hun snoer, afstoffen, afwassen. (lees schoonmaken) en in de verpakking doen. 


Opruimen met Department 56

Department 56 heeft bijna om elk huis een stukje plastic wat erg handig is om het soepel in en uit hun piepschuim box te laten glijden, dit kan je gemakkelijk met een oude boodschappentas ook op andere merken toepassen. Denk erom alle losse vlaggetjes en uithangbordjes te verwijderen voordat deze door te drukken. Meestal is voor deze tere deeltjes een uitsparing in de verpakking aangebracht. Plaats gelijk de bijbehorende adapter in de originele verpakking, dit voorkomt een chaos van snoeren en het nadelige effect later bij verkeerd aansluiten. Indien je de adapters toch niet in de doos terug doet, verpak ze dan apart in een boterham zakje. Zo komen ze niet in de war. Dit geldt ook voor kleine items met draad, zoals lantaarns.


Opruimen met Lemax

Lemax heeft dus heel handig een klittenbandje om de piepschuimbox om deze weer uit de kartonnen doos te trekken, heb je dit niet, dan zou een breed elastiek (uit kleding?) ook een oplossing kunnen zijn. 
Los gestrooid landschapsmateriaal, zoals sneeuw, zand, grind e.d. zoveel mogelijk met stoffer en blik opvegen alvorens te stofzuigen voor het behoud van je stofzuiger.

Het uiteindelijke landschap, indien dit niet uit de lege verpakkingen bestond, zou je kunnen bewaren en met een kleine aanpassing ooit weer her gebruiken. Veel succes bij het afruimen van je dorp, denk hierbij gewoon alvast aan het volgende dorp, dan valt het allemaal wel mee.