3. Voetstukjes verwijderen

Tot 60% korting!

De voetstukjes

Alle figurines voor in ons dorp staan altijd op voetstukjes, aan de ene kant handig zodat ze niet omvallen, maar als je iets meer gedetailleerd wil bouwen kunnen deze voetjes ook gaan storen.

 

Ze hebben de verkeerde kleur voor je ondergrond, of hele dikke voetjes, zodat de poppetjes nog groter lijken dan ze al zijn. Met enig geduld en een fijn ijzerzaagje of een multitool kunnen we zelf hier wat aan doen. De multitool is een kleine elektrische machine met vele gebruiks-mogelijkheden.


De multitool

De bekendste multitool is die van het merk Dremel. Ze bestaan vaak uit een handzame unit die beschikt over een toeren regelaar en verder een spankop waar verschillende opzet stukken in kunnen worden geplaatst voor kleine werkjes zoals graveren, schuren, boren, polijsten en slijpen. Met je multitool en het juiste slijpschijfje kan je de voetstukjes van de figurines wegslijpen, dit is op het ijs bijvoorbeeld stukken mooier! Zorg dat je het allerdunste slijpschijfje gebruikt dat je kunt vinden. Je kan je figuurtje het beste even vast zetten in een kleine bakschroef op het voetstukje. De multitool is een vrij krachtig apparaat, dus maak het werkstuk goed vast zodat het niet weg kan schieten en zorg dat je de multitool zelf goed vast hebt.


Het wegslijpen

Slijp heel voorzichtig langs het schoentje het bodemplaatje er af. Denk erom, dit kan bij Lemax en Luville en alle andere van polystone of polyresin items. Niet bij Department 56 of andere Porseleinen poppetjes. Naast het feit dat deze items  kostbaarder zijn, breekt dit sneller. Sommige voetstukjes zijn via een ijzerdraadje verbonden aan het figuurtje, dit kan tijdens het slijpen wat vonken geven. Vaak zijn dit items die op kleine punten zijn verbonden, zoals paarden en fietsbandjes. Na het slijpen kun je de voetjes even met een fijn schuurpapiertje afwerken en desnoods met een beetje willekeurige verf bijwerken. Tijdens het gebruik van een multitool is het verstandig een veiligheidsbril ter bescherming te dragen. De figuurtjes die op meerdere punten kontakt maken blijven ook zonder voetplaatje staan. De wankele poppetjes kunnen we laten staan met Stickymax, Sticky Dots, secondelijm, dubbelzijdig tape of een krammetje. Gaat het verwijderen je een stapje te ver, kun je in de tipstrip lezen hoe je de basisplaatjes mooi kan wegwerken.