4. Een lijst bijhouden

Tot 60% korting!

Na verloop van tijd groeit uw collectie steeds meer. Soms gaat er wat stuk of wordt verkocht, meestal komt er wat bij. Nu we nog overzicht hebben is het verstandig om een lijst te gaan bijhouden. Niet alleen handig, maar ook nog een leuke bezigheid om naast het dorpen opbouwen toch met je hobby bezig te zijn. En in sommige gevallen zelfs noodzakelijk, u zal niet de eerste zijn met een dubbel figuurtje of zelfs een huisje!


Een catalogus maken

Eenvoudig alle aankopen opschrijven is een optie, maar een eigen catalogus maken is leuker, vooral met plaatjes erbij! Dit kan met knip en plak werk maar zeker ook op de computer. Bijvoorbeeld in “word” van Office. Neem een blanco bladzijde, schrijf het itemnummer en naam op, eventueel het merk, tot welk thema deze behoort en voeg een afbeelding in. Deze afbeeldingen kun je overal online vinden, bijvoorbeeld bij de leveranciers op hun site (linken staan op de merken pagina van minidorp.nl) kl ik met je rechtermuisknop op het plaatje en kies voor “opslaan als”. Ook zit er in het Officepakket een programma voor publicaties, genaamd Publisher. In dit programma kun je diversen ontwerpen kiezen om een catalogus aan te maken en geheel aanpassen aan je eigen stijl. Er is ook een programma te koop via internet (o.a. E-bay) wat speciaal voor verzamelaars is opgesteld. Dit is oorspronkelijk voor D56 verzamelaars en bevat alvast een groot gedeelte van de D56 collectie, maar is echter aan te passen / uit te breiden met je eigen collectie Lemax, Luville of wat dan ook.


In sommige gevallen kan het handig zijn om ook de aanschafwaarde te vermelden in je eigen boekje, zeker als dit item later meer in waarde is gestegen is het leuk om te weten wat je er destijds voor betaald hebt.


De itemnummers

De itemnummers van de artikelen hebben alle ook een betekenis, wat misschien handig kan zijn voor het archiveren van je catalogus, zo is bijvoorbeeld bij Lemax: het 1ste nummer het jaartal van uitgave. Het 2e is het type item. De laatste 3 nummers zijn het fabrieks itemnummer. Bij het 2e nummer, dus het type item staat 1 voor een landschap artikel, als dat een 2 of een 3 is, is het tafelstuk of figurines, als het een 4 is accessoires bosjes, hekjes en ondergronden. Bij een 5 is het een huisje, 6 staat voor Animatie items. En bij 7 is het waarschijnlijk een achtergrond.


App

Er is ook een handige App voor IOS gebruikers, waarin je redelijk makkelijk je items in kan bij houden. Niet echt gericht op verzamelingen of Kersthuisjes, maar je kan het wel zo inrichten. Kijk in de App store (Engelstalig) bij Items & Storage & Inventory