5. Wegwerken en vastzetten

Een groot struikelblok bij vele bouwers zijn de snoeren van de huisjes en de lantaarns. De verlengsnoeren kan je misschien wel direct achter de kast kwijt of langs de zijkant wegwerken, maar op een mooie display mogen snoertjes eigenlijk ook niet zichtbaar zijn. Een eenvoudige oplossing is hiervoor een sneeuwdeken of plaatmos te gebruiken. Deze sneeuwdeken, uit een soort watten gemaakte deken, is zacht en net als plaatmos makkelijk te scheuren in het juiste formaat. Als je zo’n deken eerst plaatst en dan de huisjes erop geeft dit een winters uiterlijk en uw ondergrond is beschermd tegen beschadigingen. Wanneer de snoeren onder het sneeuwdeken zijn weggewerkt lijken de huisjes op zich staand en verlicht alsof er iemand thuis is. Met mos geef je er dan een meer natuurlijke uitstraling aan. Denk erom het mos, maar ook het sneeuwdeken, iets af te strooien met strooisneeuw voor een beter effect. De grote snoeren die uit de huisjes steken uit de achterkant kunt u camoufleren door er een grote boom voor te zetten, of de huisjes zo groeperen dat er een binnen pleintje ontstaat. Plaats een krammetje direct achter het huis over het snoertje en laat desnoods het snoer onder een ander huisje door lopen. 

 

Als we een basis hebben van zacht materiaal zoals piepschuim of PU plaat is het mogelijk om met een mes een snee te maken, daar waar de draden lopen en met een bankpasje het draad in deze gleuf te drukken. Let op, gebruik geen schaar of mes om te duwen want dat beschadigd de tere draden!

  

Een ander probleem is vaak dat de lantaarns en bomen bijvoorbeeld niet willen blijven staan. Ook hiervoor  zijn de krammen geschikt zoals op de foto is te zien. Zet krammen aan beide zijde van een paaltje en het staat zo vast als een huis. De voetjes van de bomen zijn makkelijk te verwijderen waarna deze gewoon in de basis te prikken zijn. Voor deze problemen op een gladde harde basis is er Stickymax (lemax), Sticky Dots (MyVillage) of Tackywax (Department 56). Een kleverig soort wax wat uitermate geschikt is om losse items op zijn plaats te houden, maar later ook weer makkelijk te verwijderen