6. Andere seizoenen

Zoals de meeste mensen zet je waarschijnlijk je kerstdorp neer rond de kerst, midden in de winter natuurlijk. Maar is het niet zonde om alleen dan te genieten van je mooie items? Met wat kleine aanpassingen veranderden de besneeuwde items in prachtige zomerse villa’s die ook op een zwoele zomeravond voor een gezellige sfeer kunnen zorgen.

 

Ook in de zomer is het juist leuk om ook met je hobby bezig te zijn! Alleen is het dan jammer dat de meeste items echt zo’n kerstuitstraling hebben… de oplossing staat waarschijnlijk in het keukenkastje. 


Zuurvrije vaseline! dit kleverige goedje heeft als fijne eigenschap dat het volkomen veilig is voor uw porseleinen huisjes. Je kan heel gemakkelijk de sneeuwdelen hiermee dun insmeren en dit dan bestrooien met strooigras van modelspoor – bouwers en zodoende een ouderwets bemost dak creëren. Je zal zien dat de winter verdwijnt als sneeuw voor de zon! De vaseline is later met een keukendoekje makkelijk af te vegen zonder gevolgen.   

 

 

De kale bomen van het winterlandschap krijgen met een beetje decor mos hun weelderige bladeren terug, alsof het voorjaar net begonnen is. Dit mos is overigens in diversen kleuren te krijgen, van donkerrood tot lichtbruin voor herfst en Halloween en diversen tinten groen voor de zomer.  

 

Kijk ook eens op de markt of winkel om je heen, naar de vele kleine kunstplantjes met hun vrolijke bloemetjes, deze zijn zeer geschikt om toe te voegen aan je Halloween of zomer dorpje.  Dit heeft een aantal voordelen; zo behoeven kunstplanten geen water en geven ook geen water af zodat ze geen invloed hebben op de luchtvochtigheid.


Een zomers dorp

Stromend water kan een hele leuke aanvulling zijn op een zonnig tafereel. Bij huishoudzaken zoals de blokker of Action zijn soms leuke waterornamenten te vinden voor diegene die zelf maken wat lastiger vinden. Als je dit leuk verwerkt tussen de huisjes geeft dit een heerlijk voorjaar of zomerse indruk, ingepakt met kunstplantjes in diverse kleuren.

 

In tegenstelling van een winterdorp, welke je meestal grauw aankleed, mag een zomers dorp juist spatten van de kleur! Groen en oranje, geel en rood… en i.p.v. Sneeuw gewoon zand toevoegen. Laat je fantasie de vrije loop. Een boerderij met dieren buiten, een stadje met vrolijke markt buiten of een warm strand. Hoewel bij het laatste zal je moeten improviseren met figuurtjes, de kans dat je schaars gekleden poppetjes vindt bij de kerstdorp merken is nihil. Voor zover bekend heeft alleen Department 56 alleen een paar zomerse figurines. Uiteraard is er in de modelspoor wereld wel het een en ander te vinden. (zelfs helemaal naakt)