6. Brand in je dorp maken

Elk merk heeft wel brandweer poppetjes, een koets of auto en een brandweerkazerne. Natuurlijk is het niet heel feestelijk om die vrijwilligers aan het werk te zetten tijdens de Kerst, maar met al die kaarsjes is het natuurlijk zo gebeurt. En deze vorm van brand stichten is nog leuk ook!


Steek een huis in de fik

Heb je een huisje wat beschadigd is of helemaal niet meer naar je zin? Dan is dat een ideaal item om te verbouwen naar misschien wel het meest unieke item in je dorp.

Wat heb je nodig:

Een huisje, klein hamertje, platte schroevendraaier, kniptang, zwarte spuitverf, lijmpistool, een beetje lef en een vlam lampje wat ze gebruiken voor in de open haard bijvoorbeeld.

 

Bekijk eerst je huisje goed. Hoe zou de brand eruit zien? Zitten er ramen in? Van plastic? Wip deze eruit met de schroevendraaier. Knip deze in scherven en lijm ze later terug. Sla met het hamertje en eventueel met hulp van de schroevendraaier een stukje uit het dak. Bekijk gelijk de opening voor het lampje. Past dit niet kun je hier ook wat porselein weg tikken. Breek hier en daar gewoon wat onderdeeltjes af. desnoods een hele schoorsteen.

 

Neem de zwarte spuitbus en spuit van onderaf kleine beetjes net boven de ramen. Alsof de vlammen naar buiten hebben geslagen. Lijm wat onderdelen terug, maar niet netjes op hun plek. Er moet instorting gevaar lijken! nevel nog een klein beetje zwart langs de randjes. Als het goed is opgedroogd steek je het vlamlampje via de opening naar binnen en zoek even of deze mooi zichtbaar is aan de voor kant. Poppetjes erbij, desnoods op en aan het huisje. Trappetje en koets maken het compleet. Voor een grote brand spuit je nog wat zwarte verf rondom het huisje op de ondergrond en het staat er warmpjes bij.


Brand in het bos

Als één van je figuurtjes onvoorzichtig is geweest kan er natuurlijk ook een brand in het bos ontstaan. Je hoeft dan geen huisje te slopen om iets unieks toe te voegen.

 

Wat heb je nodig:

 

Een plaatje piepschuim, bomen, zwarte spuitverf, mos, snoer met meerdere vlam lampjes en een latex handschoen…

Bepaal eerst met je plaatje piepschuim waar en hoe groot je de bosbrand gaat maken. Steek de lampjes door de plaat piepschuim met het snoer aan de onderkant. Knip de vingers van de latex handschoen en trek deze kapjes over de lampjes. Verwerk nu je bomen en mos tussen de lampjes als een stukje bos. Tenslotte spuit je de omgeving van de lampjes zwart, nevel de bomen mee naar boven, maar laat ook wat groen zien. Dus niet alles pikzwart maken. Haal nadat het gedroogd is de kapjes van de lampjes af en verwerk de plaat in je dorp door er nog wat bomen omheen te zetten. Brandweer poppetjes erbij en er ontstaat een heel verhaal in je dorp.

 

Indien je de ruimte hebt is het ook mogelijk om een neppe vlam te plaatsen die ze verkopen in menig tuincentrum. Dit zijn potjes met een rode lamp, ventilator en een doekje. Door de ventilator blaast het doekje omhoog en wappert als een vlam. Met een hoop bomen eromheen kan dit best lijken op een brandje. Mocht het doekje tegen een boom komen, zal het doekje niet meer wapperen en is het effect weg.