6. Tweedehands aankopen

Tweedehands is de aanduiding voor goederen die al bij iemand anders in eigendom zijn geweest. Op Rommelmarkten, advertentie sites zoals Marktplaats, Speurders en op veilingsites zoals Ebay kun je veel tweedehands huisjes en attributen voor het dorp tegen komen. 


Tweedehands minidorp items

Zoek je een ouder, speciaal (uitverkocht) item of wil je een bepaald item gewoon goedkoper op de kop tikken, is tweedehands natuurlijk een mooie uitkomst. Maar natuurlijk is tweedehands in het geval van verzamelstukken natuurlijk niet per definitie goedkoper dan de originele winkel prijs. Als een item niet meer te krijgen is, maar wel geliefd kan de prijs zelfs vele malen de oorspronkelijke prijs overstijgen. Betreft het echter een vrij gangbaar stuk dan zal de tweedehands prijs daar ook naar zijn en zou het zelfs meer dan de helft kunnen schelen met de nieuwprijs. U koopt het tenslotte niet nieuw en veelal zonder garantie. Een richtprijs kan dan ongeveer 40% tot 50% onder de oorspronkelijke prijs zijn. De staat, verpakking en verkrijgbaarheid wegen allemaal mee. Rekening houdend met de uitverkoop korting na de kerst maakt u zelf dan de keus om tweedehands je slag te slaan of nog even verder te speuren in de winkels.

 

Koopt u tweedehands met een leuke korting dan nog verwacht u dat alles gaaf en niet beschadigd is natuurlijk. Alleen fanatieke verzamelaars die een bepaald huisje zoeken, nemen soms genoegen met barstjes, schilfers of compleet missende delen wanneer het item redelijk uniek is. Een simpele barst doet de waarde van een item al snel met 60% verminderen en bij breuk zal dit percentage stijgen. Een reparatie maakt het item soms wel weer toonbaar of verkoopbaar, echter de oorspronkelijke waarde wordt dan nooit meer gehaald.


Risico’s


Door het anonieme karakter van online kopen en verkopen zijn er altijd mensen die misbruik proberen te maken van het vertrouwen van anderen. Tweedehands aankopen doen neemt daarom de nodige risico’s met zich mee, zeker als men nooit fysiek de verkoper en het artikel krijgt te zien en de transactie via digitale betalingsroutes loopt en de spullen met de post worden verzonden. Oplichting bestaat overal dus ook op websites als Marktplaats en Speurders. Om deze risico’s te beperken wordt altijd geadviseerd goederen zelf op te halen en het niet laten versturen en wordt afgeraden grote bedragen over te maken naar onbekenden. Toch, ook als je iets ophaalt en test kan er nog het een en ander aan schorten. Bedenk dat bewegende delen van binnen al bijna versleten kunnen zijn of lampjes al aan hun max. aantal branduren kunnen zitten.

Voor het aanschaffen van tweedehands artikelen bestaan er ook rechten… In het geval je als particulier via internet iets koopt en de verkoper van de tweedehands artikelen handelt als beroep/bedrijf is op de koop een overeenkomst gesloten. De zogeheten “koop op afstand” waarbij je het recht hebt om de koop zonder opgave van redenen binnen 7 werkdagen na ontvangst van het product te ontbinden (art 7:46d BW). Dit geldt echter niet als je koopt van een particulier.


Daarnaast moet het product (tweedehands of nieuw) voldoen aan de overeenkomst (conformiteit van art 7:17 BW). Het artikel voldoet niet aan de conformiteiteis indien het niet de eigenschappen bezit die je als koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Dat het product tweedehands is, betekent over het algemeen dat je minder van het product kunt verwachten en mag je verwachten dat gebreken in de advertentie staan omschreven. Deze regel geldt ongeacht of de verkoper particulier is dan wel een bedrijf. Als niet aan de conformiteiteis is voldaan mag je volgens art 7:21 BW-aflevering van het ontbrekende, herstel of vervanging van de zaak eisen en is dit niet mogelijk mag je ontbinden of de prijs verlagen (art 7:22 BW).
De zaak is pas vanaf aflevering voor risico van de koper (art 7:10 BW) en indien die recht op ontbinding of vervanging inroept, blijft het artikel voor risico van de verkoper. Als de verkoper haar verplichting tot levering niet na komt, mag de betaling van de prijs worden opgeschort door de koper tot aflevering is nagekomen (art 6:262 BW)

 

Wist u dat de MinidorpClub op Facebook een eigen tweedehands markt heeft? > KLIK!