8. Verzeker uw collectie

Eenmaal begonnen met deze hobby zal je merken dat de collectie groeit en flinke verzamelaars doen er dan ook verstandig aan een aparte verzekering hiervoor af te sluiten, bovenop of los van de inboedelverzekering.


Verschillende verzekeringen

Een standaard-inboedelverzekering dekt schade aan verzamelingen immers vaak slechts tot een bepaald bedrag. Voor schade en brand, maar wat betreft de binnenshuis ongelukjes? Een (kunst- &) verzameling verzekering, dekt schade ten gevolg van verlies en diefstal. Anders dan een inboedelverzekering, dekt een dergelijke verzekering ook diefstal of verlies van één exemplaar. Bovendien geldt de dekking ook buitenshuis. En dat is aantrekkelijk voor mensen die regelmatig deelnemen aan exposities en tentoonstellingen. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een kostbaarhedenverzekering aan voor kunst en antiek tot een bepaald bedrag per item, welke ook buitenshuis geldt. Afhankelijk van de omvang van je collectie kan je deze kosteloos laten taxeren voor je verzamelingenverzekering.


Besparen

Je kunt besparen en eventueel deze verzekering bovenop uw inboedelverzekering afsluiten: een losse verzekering kan je namelijk twee keer zoveel premie kosten. Sommige verzekeringsmaatschappijen accepteren je “verzameling verzekering” alleen als er van zo’n combipolis sprake is. Andere verzekeraars hebben een specialistische afdeling en kunnen je een kunst & verzamelverzekering op maat aanbieden.

Overige tips

Als je van mening bent dat zodanig verzekeren niet nodig is op basis van de omvang van jouw collectie, doe je er goed aan om je verzameling nauwkeurig te fotograferen of te filmen met een duidelijk zichtbare datumvermelding erbij. Leg deze gegevens bijvoorbeeld in een kluis voor als u ze eventueel nodig mocht hebben. En hoe groter de verzameling, hoe vaker er een update gemaakt moet worden. Als gepassioneerd verzamelaar zijn dit geen plezierige dingen om over na te denken en daarom al te vaak niet geregeld, maar het kan toch van groot belang zijn voor jou en je collectie.