De figuurtjes


Vroeger werden figuurtjes uit tin gegoten, iedereen kent wel de tinnen soldaatjes. Ook bij de oude “putz” werden deze tinnen figuurtjes geplaatst. Evenbeelden van de Kerstman en boertjes, maar ook dieren waren er verkrijgbaar. De figuurtjes voor de Kerstdorpen werden later net als de huizen van porselein gemaakt. Tegenwoordig heeft alleen Department 56 zijn figurines nog in porselein en worden de meeste figuurtjes gemaakt van polyresin.

 

Dit koudeporselein is een harssamenstelling die over het algemeen voor standbeelden, figurines, en decoratief meubilair wordt gebruikt. Het is een stevig materiaal dat gedetailleerd kan worden gevormd. Diverse additieven kunnen in de samenstelling worden opgenomen om de sterkte van het materiaal te verbeteren en verminderen van het gewicht. Polyresin is makkelijk in het opnemen van verf en anderen afwerkingen. Dit is waarom vele decoratieve stukken van dit materiaal worden gemaakt. Een vaak gebruikte vorm van polyresin is Alabastrit, dat ook als polystone is bekend. Het is een op steen gebaseerde materiaal, gemakkelijk te vormen, neemt verf nog beter aan en heeft een gelijkwaardige verschijning aan porselein en aardewerk.”

Hieronder vind je verschillende foto's van een aantal merken figuurtjes. Department 56 standaard series, Dickensville Elfsteden series , Lemax en Luville kunnen zoals je ziet gewoon gemixt worden.

Department 56 “Snow village” wijkt door het grote formaat en glanzend uiterlijk het meest af. en de dames van plastic ( homies) zijn natuurlijk veel te klein.