De Notenkraker

Eén van Tsjaikovski’s bekendste werken

Het betoverende sprookje gaat over een meisje dat Clara heet. Het verhaal begint op kerstavond. Er zijn verschillende mensen op bezoek waaronder de raadselachtige heer Drosselmeijer.
Clara krijgt van hem een notenkrakerpop en Frits, haar broertje, krijgt een soldatenpak met zwaard. Als alle gasten weg zijn dan gaat Clara slapen. In haar droom komt de notenkrakerpop tot leven. Hij verandert in een prins.

 

Clara en de prins raken al snel verliefd en zijn gelukkig. Maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. Clara wil de Notenkraker graag helpen maar ze weet niet hoe. De Notenkraker vecht tegen de horde muizen, waardoor ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden. Daar ontmoeten ze de sneeuwkoningin en de Suikertaart Fee. De Suikertaart Fee en de prins nemen Clara mee op een magische reis. Die voert hen langs verschillende exotische landen. Als eerste zijn ze in Spanje, daarna worden ze langs Arabië gevoerd, daarna langs China, daarna langs Rusland en als laatste langs Griekenland. Elk land had zijn eigen dans en muziek. Als Clara en de Notenkraker uit de toverlaantaarn zijn gekomen, dan gaat de Notenkraker de Muizenkoning opzoeken en daagt hem uit. Als ze even aan het zwaardvechten zijn, dan wordt de Notenkraker geraakt. Hij is te zwaar gewond om verder te vechten.


Gelukkig is daar Frits gekleed in zijn soldatenpak met zwaard. Hij vecht verder tegen de Muizenkoning. Als de Muizenkoning even niet oplet dan steekt Frits hem neer. Frits kijkt of de Muizenkoning nog leeft, maar deze is dood. Dan gebeurt er iets met de Notenkraker. Hij verandert weer in een prins. Samen dansen ze een Geweldige mooie liefdesdans. Dan wordt Clara weer wakker, alles lijkt normaal. Ze rent snel naar haar notenkrakerpop, en ze ziet dat dat hij weer gewoon een pop is. Ze had alles gedroomd.

 

De Notenkraker beleefde zijn première op 17 december 1892 in het keizerlijke Mariinski Theater te Sint-Petersburg. Het was het tweede project van choreograaf Marius Petipa en componist P.I. Tchaikovsky. Omdat hun samenwerking bij De Schone Slaapster in 1890 zo  goed verlopen was, mocht Tchaikovsky al snel daarna weer muziek componeren voor een ballet van Petipa. Ze lieten zich inspireren door het verhaal ‘Nußknacker und Mausekönig’ (1814) van Ernst Theodor Amadeus Hoffmann en de bewerking door Alexandre Dumas.

 

De balletvoorstelling werd in 1944 herontdekt door de Amerikaanse choreograaf Willam Christensen van het San Francisco Ballet, die de Notenkraker een prachtige voorstelling vond. Hij maakte een eigen choreografie en zette de traditie in gang om het stuk rond Kerstmis in de schouwburg te laten zien.

 

De Notenkraker wordt voornamelijk opgevoerd tijdens het kerstseizoen en is dus een sprookje gebaseerd op een novelle van E.T.A. Hoffmann. Diverse merken hebben een “Nutcracker” in hun collectie. Sommige als bijpassend huis of theater en soms alleen een poppetje.