Department 56

Tot 60% korting!

Het oudste merk porseleinen kersthuisjes

Departement 56©, dorpen en accessoires ontstonden in Minneapolis USA in 1976, nadat de firma Bachman hoofd ontwerper en cadeau inkoper, Ed Bazinet, het groene licht gaf om geschenk artikelen uit Europa te importeren.  Het duurde niet lang voor Bachman om te erkennen dat deze nieuwe import  divisie een eigen identiteit nodig had. Ed stelde de naam Departement 56 voor, want dat was al de interne naam die werd gebruikt voor boekhoudkundige doeleinden van afdeling 56, en hij vond de manier waarop het klonk wel pakkend. Ed was op een handelsreis met collega’s toen ze tijdens een etentje in een restaurant in het dorpje Stillwater (Minnesota) naar buiten keken. Terwijl de sneeuw het dorp bedekte en de straatverlichting fonkelde op de vers gevallen sneeuw werden zij geraakt door de charme van deze aanblik en de hele avond ging het gesprek alleen nog over herinneringen aan Kerstmis. Ed kon de traditionele kartonnen putz huisjes van zijn Europese handelsreizen en bedacht samen met zijn getalenteerde ontwerpteam dat dit niet verloren mocht gaan en zo werd het idee voor een verlicht Kerstdorp met gebouwen en accessoires geboren. Ze ontwierpen samen een reeks van zes handgeschilderde huisje s, uitgevoerd in Keramiek en introduceerde in 1977 het Department 56  “Original Snow Village”.

 

Op de onderkant van elk huisje gemaakt door Department 56 staat de naam van het item, auteursrechtelijk beschermd en het jaar. Deze data zijn gewoonlijk het jaar vóór de daadwerkelijke invoering. Zo zijn de “Original Snow Village” gemarkeerd met 1976, hoewel ze niet zijn verkocht voor 1977.

 

Op het moment van de invoering, waren de huisjes van Department 56 niet bedoeld als verzamel stukken maar als Kerstdecoratie. Het idee van een dorp werd enthousiast ontvangen bij de consument en al snel werd duidelijk dat mensen de huisjes fanatiek gingen verzamelen. Toen de jaren erop de serie werd uitgebreid groeide afdeling 56 uit zijn jas en werd het tijd om op eigen benen te staan. Department 56 werd een zelfstandig bedrijf in 1982 maar met nauwe banden met moederbedrijf Bachman. Naast de serie “De Original Snowvillage” in keramiek kwamen er ook andere series in porselein bij.

 

Department 56 is het enige merk waarbij zowel de huizen alsook de figurines gemaakt zijn van porselein of keramiek. Een enkel animated item is gemaakt of bevat kunststof. Ze gebruiken geen polystone voor hun poppetjes.

 


In 1984 besloot Department 56 om een nieuw dorp uit te brengen. Dit was het “Dickens village”, een Engels dorp gebaseerd op de werken van Charles Dickens. Voor de eerste keer waren de huizen en de toebehoren gemaakt van porselein, waardoor fijnere details mogelijk werden. In de jaren die volgden werden andere dorpen toegevoegd – New England, Alpine, Christmas in the city, en The North Pole. De volledige collectie van deze dorpen zonder de “Original Snow Village” werd bekend als de Heritage Collection. De meeste items werden telkens weer opnieuw gemaakt, maar voor sommige items viel het doek na een paar jaar. Juist deze gepensioneerde items werden zeer gewild bij verzamelaars en de prijzen van deze collecter’s items liepen extreem hoog op. De eerste beperkte editie bijvoorbeeld, een molen van “Dickensvillage”, kostte in eerste instantie $35.00 in 1985. Nu vraagt men $5000.00 op de tweedehands markt. Verzamelaars gingen zich groeperen om samen met andere verzamelaars hun hobby te kunnen bespreken en de dorpen van Department 56 werden voor sommige verzamelaars een deel van hun leven. Paul Bachman starte daarom “The Village Gathering” bijeenkomsten in het Minneapolis Convention Center. Van 1989 tot 1999 trok het evenement duizenden mensen van uit het hele land. Departement 56 werd een van de toonaangevende geschenk artikelen bedrijven in Amerika en Canada met een reputatie voor het produceren van hoge kwaliteit en trend-setting items.


In 2005, na de aankoop van Lenox Brown-Forman, veranderde het bedrijf hun naam in Lenox Group Inc. De dorpen bleven wel hun eigen merknaam behouden. In 2006 is het de firma PeHa B.V. uit Sneek (NL) gelukt om importeursschap voor de dorpen van Department 56 te verkrijgen en zo werden deze ook verkrijgbaar in Europa. Omdat het marktaandeel voor Europa niet heel groot was, was dit niet geheel zonder problemen. Zo moest de productie nogal aangepast worden vanwege het gebruik van 230 volt i.p.v. de standaard Amerikaanse 110 volt.

 

Als gevolg van de wereldwijde crisis werd door Lenox Group Inc. Een verzoek ingediend voor faillissement in 2009, en werd tijdelijk overgenomen door de private equity firma Clarion Capital Partners. Werelds grootste leverancier van geschenk artikelen, Enesco B.V. kocht departement 56 van hun later dat jaar. Deze overname betekende helaas ook weer het vroegtijdige einde van het importeursschap van PeHa B.V. Enesco werkt wereldwijd met eigen agenten en niet met importeurs. Helaas is door Enesco toen ook besloten om niet verder te gaan met de Europese markt.


Ed Bazinet

Ed Bazinet verkocht D56 in 1992 voor $ 270 miljoen aan Forstman, Little Co en bleef zelf in bedrijfsleiders posities tot zijn pensionering in 1997. Ed Bazinet verkocht Department 56 in 1992 voor $ 270 miljoen en bleef in bedrijfsleiders posities tot zijn pensionering in 1997. Hij bezat een penthouse van een dikke 25 miljoen in New York en stond bekend om een zeer extreme uitgave in 2012. Zo kocht hij voor 20 miljoen aan zeepjes en andere nutteloze gifts met zijn creditcard tijdens een beurs. Later bleek hij in een manische depressie tijdens deze uitgave, merendeels van de geschreven orders zijn geannuleerd. Ook kreeg hij in 1996 een Gift for Life-eer voor zijn steun aan HIV / Aids-onderzoek, onderwijs, preventie en behandeling. Hij had een vermogen dat goed was voor een kleine 100 miljoen in 2016. Edward.R Bazinet is 73 geworden. (1944 – 2017)


Departement 56 door de jaren heen

1976 – De introductie van De Original Snowvillage. Zes charmante, verlichte keramische huisjes. Deze keramische gebouwen verbeelden Amerika door de jaren heen uit de jaren 1930 tot nu.

 

1979 – D56 introduceert 12 nieuwe De Original Snowvillage ontwerpen en de eerste accessoires worden uitgebracht.

 

1984 – De introductie van de Dickensvillage serie, gebaseerd op de werken van Charles Dickens in het Victoriaanse Engeland. Kunstenaar Neilan Lund presenteerde de eerste tekeningen voor een Dickens dorp aan departement 56 en werd als “Master Architect” aan het bedrijf verbonden.

 

1986 – De New England serie en The Alpine village Series worden geïntroduceerd. Datzelfde jaar worden de Snowbabies beeldjes geboren.

 

1987 – Department 56 blijft uitbreiden en wel met de toevoeging van de Christmas in the city Series, New York City in de vroege 20e eeuw en ook haar vijfde porselein dorp, Little town of Bethlehem.

 

1990 – De legende van de Kerstman wordt een deel van de D56 traditie met de toevoeging van The North Pole Series.

 

1994 - Disney park Village serie wordt geïntroduceerd. Dit dorp was een verzameling van huizen uit de verschillende Disney parken rond de wereld. Tevens in 1994 was het eerste gebouw met een gelicentieerde merknaam geïntroduceerd: de Coca-Cola Bottling Plant. Sindsdien zijn er vele gebouwen met bekende namen zoals McDonald’s, Hershey’s, Starbucks, Harley-Davidson, Ford en Lionel uitgebracht.

 

1996 - Tot verdriet van vele verzamelaars is de volledige collectie van de Disney parken gestopt in mei 1996.

 

1998 Snow village Halloween is geboren met de introductie van een spookhuis “The Haunted Mansion”. Elfland, een uitbreiding van The North Pole Series, werd ook geïntroduceerd als een plek waar de Elven leefde en speelde na Kerstmis. Ook zag Seasons Bay voor het eerst het licht. Huisjes in een iets kleinere schaal speciaal ontworpen voor elk seizoen.

 

2002 - Seasons Bay gaat na vier jaar al weer uit de collectie.

 

2004 – Acht verlichte huisjes worden ingevoerd met draadloze verlichting. DAL-verlichting (Display anywhere lightning) maakt het mogelijk om een huisje te plaatsen waar geen snoer bij kan. Bijvoorbeeld in een stolp.

 

2006 – Met het 30-jarig bestaan van Snowvillage hebben ze het item Special Edition Stillwater Collectible & Antiques  gemaakt. Een huisje met in de etalage de eerste 6 huisjes uit 1976. 

 

2008 – Snow village Halloween viert haar 10-jarig jubileum.

 

2009 – De Dickensvillage serie viert haar 25ste verjaardag met een remake van de originele modellen uit 1984 “Shops of Dickens”. Een serie winkeltjes geïnspireerd door de tekeningen en ideeën van Neilan Lund. Op 16 februari 2009 stierf Neilan. Neilan werd geboren in Haywar USA op 25 December 1922. Een van de jubileumwinkeltjes is de “Galerie Neilan Lund”. Bedacht als eerbetoon aan Neilan door kunstenares Barbara Lund, Neilan’ s dochter. Ook werd in 2009 de glinsterende Winters Frost serie geïntroduceerd.

 

2010 – Williamsburg village is ingevoerd, ter herdenking van de hoofdstad van de kolonie Virginia in 1700.

 

2011- Department 56 viert haar 35e verjaardag. In een aantal dorp series worden klokkentorens geïntroduceerd.


2013: is een spannend jaar voor de afdeling 56. Er is toestemming om verschillende en zeer gewenste licentie verlichte gebouwen te introduceren in de collecties. Christmas in the City serie introduceert bijvoorbeeld het Chrysler Building. Ontworpen door Village kunstenaar Tom Bates. Dit zeer gedetailleerde “New York” gebouw is voorbestemd om een ​​favoriet te worden. Met een wereldwijd kijkerspubliek van meer dan 190 miljoen per week, zullen “The Simpsons” hun 25e verjaardag in 2014  vieren in grootse stijl. Department 56 zal deelnemen aan deze viering met de introductie van een kleurrijke keramische Village serie die de Simpsons ‘huis, Springfield Elementary School en de Kwik-E-Mart zal omvatten. Verschillende hand beschilderd accessoire sets van de bekende Simpson ronden de scene af. Daarnaast zal een lijn van figuren worden voorzien o.a Homer, Bart, Marge, Lisa en Maggie.

 

Ook “Christmas Lane” in The Original Snow Village’s “National Lampoon’s Christmas Vacation” krijgt het over-versierde Griswold Huis en beroemde RV van Neef Eddie’s dit seizoen. Een must hit voor fans van de jaren 1980 klassieke kerst film.

 

2014:
Department 56 dorpen hebben hun plaats als nummer één in de gouden standaard van verlichte dorpen onderhouden. Ze zijn erg blij om “Downton Abbey®”, dit jaar toe te voegen.

2015: “Let It Go!” In 2015 is met de toevoeging van de immens populaire Disney-animatiefilm, “Frozen” twee speciale “Village” stukken gestart . “Elsa’s Ice Castle” en “Wandering Oaken’s Trading Post”. Er waren ook een aantal belangrijke accessoires geïntroduceerd om de lijn te voltooien – Olaf, Sven, Kristoff, Oaken en Anna!


Elf op een Shelf® en Peanuts® leidde de weg in “Classic Brands” in 2015 met extra nieuwe introducties en producten met de ondeugende elf en leden van de Peanuts bende. Andere sterke namen die zijn opgenomen zijn Harley-Davidson, Coca-Cola®, Disney, Fisher Price ™, de Grinch ™, Hasbro, zuivel Queen® en Dr Seuss ™ in zowel geschenken en Village categorieën.

 

2016: Department 56, opgericht in 1976 vierden dat jaar haar 40ste verjaardag! En inmiddels een beetje traditie viert Department 56 dit soort jubilea met speciale uitgaven door alle series heen. Zo hebben we al een keer een serie stadstorens gehad bij 25 jaar Dickensvillage, en natuurlijk de “still water” bij 30 jaar Snow Village. Dit keer komen er in een aantal series items waarbij een kind een brief post naar de Kerstman en zijn er een aantal gazebo’s uitgebracht.

 

2017: Department 56 komt deze zomer met een heel nieuw thema: Margaritaville. Margaritaville wordt een zomers thema, met sferen die je op tropische eilanden aan zou kunnen treffen. Helaas enkel via de USA te verkrijgen.

 


De kunstenaars van de afdeling 56 blijven kijken naar trends in de sector en het zoeken naar nieuwe ideeën om de meest innovatieve geschenken items in de industrie te creëren.