Een modern dorp

Nu we als Minidorp (2014) een nieuwe weg in zijn gegaan is er ook meer actie op diverse sociale media. Sociale media maakt het mogelijk om meer en beter contact met u te houden maar ook voor uzelf om onderling tips en foto’s te delen. Sociale media maakt het levendig in plaats dat er alleen een statische site op het web staat. Aan het sterk groeiend aantal gebruikers merken we ook dat we deze kanalen moeten koesteren.

 

Zie Minidorp als een modern (Kerst) dorp incl. bibliotheek, winkelcentrum, stamkroeg en bioscoop… U kan overal gratis naar toe!


Forum

Eigenlijk is Minidorp al actief op sociale media vanaf de opkomst. Bij de start van de eerste versie van Minidorp in 2005 waren we al aanwezig op het forum van Kerstdorpen.nl. Een forum wat al sinds 2003 actief is. Forums zijn een beetje de voorlopers van alle sociale media. Op diverse fora wereldwijd worden onderwerpen en hobby’s besproken. Voordeel van een forum is toch wel de overzichtelijkheid en meestal een hechte groep gebruikers. Vele onderwerpen zijn in rubrieken terug te vinden en zo ook bij Kerstdorpen.nl. Daar vond je kletspraat maar ook duizenden tips en dorpen. Bij het oprichten van de MinidorpClub in 2009 heeft Niels, de oprichter van Kerstdorpen.nl, een deel van zijn forum ter beschikking gesteld voor clubleden. Dit was een besloten deel tot dec.2014.  Omdat we geen betalende clubleden meer hebben staat ook dit deel op het forum open voor iedereen. Indien u registreerde op het forum kon u in vele andere rubrieken meekletsen en had u inzage in werelds grootste database met kerstdorp items! Helaas is (2018) ook het forum ten onder gegaan aan het succes van Facebook en is de info nog wel te vinden, maar zal niet meer actief worden aangevuld.


Hyves

Hyves werd opgericht in 2004 en is op 2 december 2013 gestopt als sociaal netwerk. Op 1 november 2010 werd Hyves gekocht door TMG (Telegraaf Media Groep) voor 43,7 miljoen euro, maar dat bleek de miskoop van de eeuw te zijn. Met de snelle opkomst van het wereldwijde netwerk Facebook bleek de op Nederland gerichte site, Hyves te zwak en is doorgegaan als een spelletjes site. Op het hoogtepunt van Hyves had Minidorp daar meer dan 1000 Hyvers. Ook beschikten wij, met goedkeuring over aparte Hyves van alle merken. Deze aparte Hyves onderhielden we samen met iemand van het betreffende merk. Bij het stoppen als sociaal netwerk hebben wij Hyves achter ons gelaten.


Twitter

Met Twitter kun je snel korte berichten uitwisselen met andere gebruikers. Dat wordt “twitteren” genoemd. Twitter is een sociaal netwerk waarbij je vrienden kan toevoegen van wie jij de berichten leest. Jouw vrienden kunnen ook jouw account “volgen” waardoor zij jouw berichten zien. Wil je een tweets toewijzen aan een bepaald onderwerp, dan zet je een hash (#) voor het onderwerp. Minidorp was in 2012 lid geworden van Twitter maar gebruikten het eigenlijk niet actief en zijn we daar ook mee gestopt in 2015.  Twitter is helemaal gratis. Je kunt je simpel aanmelden op Twitter.com en hebt alleen een email adres nodig om je te registreren.


Facebook

Facebook is een social netwerk, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Er zijn meer dan 1 miljard gebruikers actief. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan (net zoals Twitter) op een zogenaamde prikbord berichtjes plaatsen. Deze berichtjes kunnen gaan over waar ze mee bezig zijn, waar ze aan denken of wat hun mening is. Een gebruiker kan natuurlijk ook zijn persoonlijke contact informatie in zijn of haar profiel plaatsen. Men kan met elkaar communiceren via publieke en privéberichten. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en bedrijven en verenigingen kunnen een eigen pagina starten. Minidorp had uiteraard een profiel op Facebook. Momenteel zijn er duizenden groepen op Facebook met de meest uiteenlopende interesses. Een groep is vaak de perfecte plek om meer informatie over een onderwerp te krijgen. Als u een Facebookprofiel heeft kunt u lid worden van zo’n groep en meekletsen of uw eigen foto’s laten zien.

Op Facebook deelden we soms cadeautjes uit. Zo gaven we bij 900 en 1000, 2000 en 2500 fans in de groep een Lemax huisje weg. Bij 3500 “like”s op onze vaste pagina ging er weer wat uit. Minidorp was de eerste echte fanclub op Facebook. Inmiddels zijn er tientallen clubjes en is Minidorp los gekoppeld van Facebook.


YouTube

YouTube is opgericht in februari 2005 en geeft miljarden mensen de mogelijkheid zelfgemaakte video’s te ontdekken, te bekijken en te delen. YouTube biedt een mogelijkheid die iedereen kan gebruiken om wereldwijd contact te leggen met anderen, mensen te informeren en te inspireren met videomateriaal.  Elke video die geüpload is, kan worden opgezocht met behulp van de zoektermen, de tags, die bij het filmpje zijn toegevoegd. Elke gebruiker heeft een eigen “kanaal”, waarop al zijn filmpjes te bekijken zijn. Gebruikers kunnen zich abonneren op een gebruiker. En ja, natuurlijk heeft Minidorp een YouTube kanaal met video’s over Kerstdorpen. Abonneer uzelf op ons kanaal!


Instagram

Het leuke aan de fotoapp Instagram is dat je foto’s kunt maken met je mobiele telefoon en die snel en eenvoudig kunt delen met de rest van de wereld. Door een hash (#) in de beschrijving van een foto te plaatsen aangevuld met een steekwoord is het voor iedereen mogelijk om op dat woord te zoeken.  Alleen gebruik je in plaats van tekst bij Instagram dus foto’s om te laten zien wat je doet, wat je meemaakt of wat je voelt en vindt. De app is gratis te downloaden via de Apple Store of GooglePlay.

 

Zoals u ziet, is Minidorp eigenlijk een modern dorp met vele zijstraatjes waar weer van alles te ontdekken valt. En dat allemaal over uw hobby. Veel plezier met rondwandelen in het leukste dorp op internet.

 

Let wel op uw privacy.
Mensen die gebruik maken van sociale media delen in meer of mindere mate 
informatie over zichzelf met de rest van de wereld. Wees uzelf hiervan bewust.