Halloween

Tot 60% korting!

In steeds meer tuincentra en winkels zie je begin Oktober items opduiken voor Halloween. Niet alleen pompoenen, maar ook huisjes en bijbehorende figurines van onder andere Spooky Town en Department 56. Een traditie die is overgewaaid uit Amerika, maar oorspronkelijk van de Kelten was. 

 

Vroeger vierden de Kelten op 31 oktober de afsluiting van het Keltische jaar en de start van een nieuw jaar. Deze avond noemden zij ‘Eve of All Saints’. Op 1 november volgde dan het einde van de zomer. Tijdens ‘Eve of All Saints’ zouden de zielen van alle mensen die het afgelopen jaar waren overleden, toegang krijgen tot het land van de doden. Deze avond werd ook wel ‘Hallow Even’ genoemd. Men verkleedden zich op 31 oktober zo eng of armoedig mogelijk om de zielen van de overledenen af te schrikken want ze waren bang dat deze anders bezit namen van de levenden. Op dezelfde datum als Halloween wordt in Nederland ‘Allerzielen’ en ‘Allerheiligen’ gevierd. Ook dit is een viering waarbij wordt stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden.

 

De verlichte pompoen die verbonden lijkt met Halloween stamt af van de Ieren. Er zou ene Jack hebben geleefd die iedereen bedroog en zo ook de duivel in een boom opsloot. Door gauw een kruis in de boom te kerven was de duivel gevangen. Hij beloofde de duivel weer vrij te laten als hij hem nooit meer zou lastig vallen. Toen Jack overleed, werd
hem de toegang tot de hemel én de hel dus geweigerd. De duivel gaf Jack alleen een gloeiend kooltje voor in de duisternis. Om dit stukje hout langer te laten branden, stopte Jack het in een uitgeholde koolraap. De Amerikanen vonden een pompoen mooier, zo is de pompoen een onderdeel van Halloween geworden en heet deze uitgeholde pompoen ook eigenlijk Jack ó Lantern.

 

Vooral in Amerika is de oorsprong van het verhaal naar de achtergrond geraakt en draait het Halloween feest nu meer om griezelige verhalen en verkleedpartijen. Ook in Europa worden deze feesten steeds populairder en versieren meer mensen rond eind Oktober hun huis met pompoenen en enge attributen.

 

Department 56 introduceerde in 1998 hun eerste Halloween item in de “original snow village” collectie, een huis met de naam Haunted Mansion. Toen bleek dat de Halloween serie aansloeg bij het grotere publiek is de lijn doorgezet en is er inmiddels een grote groep verzamelaars van Halloween dorpen.

 

Lemax volgde al gauw met hun Spooky town als antwoord of aanvulling op het Halloween. Inmiddels is Lemax Spooky town uitgebreid met een piraten thema en mummies uit het oude Egypte en groeit de collectie met meer bewegende items dan voorgaande jaren.