Het lijken wel Angry birds

Vaak, en dan bedoelen we echt vaak (!) zitten er vogeltjes op de kerstdorpitems. Leuke details, maar ze zijn bijna altijd rood. Helemaal rood, bijna saai en het lijkt erop dat ze gewoon de tijd niet hebben genomen om er vrolijke vogeltjes van te maken. Echter komen deze rode vogeltjes bij meerdere merken terug. En dan niet blauw of geel bij een ander, maar ook dat simpele rood. Dan ga je toch denken dat het een reden heeft?


Het afgebeelde rode vogeltje is dus een Kardinaal.

Een Kardinaal is een robuust uitziende, zaadetende vogel met dikke, sterke snavel. Soorten uit deze familie variëren in lengte tussen de 12 cm tot de 25 cm. De seksen verschillen sterk in uiterlijk. De familie heet naar de soorten uit het geslacht Cardinalis, waarbij de mannetjes prachtig roodgekleurd zijn; dezelfde kleur als het gewaad van een kardinaal.
 Er wordt gezegd dat de kardinaal bekend werd als kerstvogel vanwege de briljante rode kleur in de mannelijke soort, maar de rode kardinaal heeft een heel speciale betekenis en dat is de reden dat je zo veel kerstversieringen, decoraties en geschenken kan vinden met dit vogeltje er op afgebeeld. 

 

Vogels, duiven in het bijzonder, zijn al heel lang een symbool van de Heilige Geest. Verhalen van de Heilige Geest bevatten over het algemeen een van de twee elementen, wit licht of rode vlammen. De witte duif staat voor de zuiverheid en vrede in het licht van de geest en de rode kardinaal vertegenwoordigt het vuur en de vitaliteit van de levende geest. Daarnaast is de rode kardinaal symbool van het levende bloed van Christus. Zowel kardinalen en bloed zijn symbolen van vitaliteit, en in de christelijke context, dat vitaliteit is eeuwigdurend. “Door Zijn bloed worden we bevrijd van de zonde, om de levende God te dienen, om Hem te verheerlijken” Traditioneel is de kardinaal dus symbool van het leven, hoop en herstel.

 

De legende van de rode Kardinaal is dat juist die briljante rode kleur een herinnering is voor ons om weer te concentreren op ons geloof. De legende gaat verder dat de rode kardinaal vrede, geluk en vreugde zou brengen in uw huis als u er één op uw kerstboom zet.

 

U leest het, daarom zitten er dus rode vogeltjes op uw kerstdorp items En dat zijn verre van Angry Birds!