Hoe worden huisjes gemaakt?

Voordat uw porseleinen kersthuisje in de winkel staat is er al een lange arbeidsintensieve  weg aan vooraf gegaan. Zo wordt er eerst een “masterplan” opgesteld door een team van creatieve ontwerpers. Zij bedenken een dorpsthema met een verhaallijn en bewoners. Gespecialiseerde ontwerpers tekenen en vormen vervolgens deze items. Om deze driedimensionaal te kunnen beoordelen worden er kartonnen schaalmodellen van gemaa kt die aan alle kanten worden voorzien van details en kleuren.

 

Een team getalenteerde beeldhouwers maken deze modellen na van een soort was, tot in detail perfect en meestal in meerdere delen die weer naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Van dit model wordt dan uiteindelijk een mal gemaakt. In deze mal wordt het porselein langdurig gebakken op ongeveer 600 graden en na het (voor)bakken worden alle ramen, deuren en opening voor de verlichting er met de hand uitgesneden. Tijdens het bakken krimpt de grondstof ongeveer 10 procent waarmee tijdens het ontwerp dus al rekening gehouden dient te worden. Elk item wordt met de hand zeer zorgvuldig geschilderd en daarna nogmaals afgebakken om de hardheid en kwaliteit van de kleuren te waarborgen.

 

“Als een medewerker goed zijn best doet, mag hij na een aantal jaar ervaring de “ogen” schilderen. Dit is daar een promotie!”

 

De fabrieken staan onder andere in de provincie Quangdong (China) waar meer dan 5.000 mensen elk jaar ongeveer 1.000.000 huizen en meer dan 10.000.000 figuurtjes maken. Na het plaatsen van alle losse accessoires komen de items in hun uiteindelijke verpakking. Daarna gaan de dorpjes op hun weg de hele wereld over om vervolgens bij uw leverancier te belanden. Zie de foto’s én de video hieronder!