I'm dreaming of... Groene zegeltjes?

Een loyaliteitsprogramma is een gestructureerde marketing truc met de bedoeling om de klant te binden en te stimuleren om vaker geld uit te geven. Deelnemende klanten krijgen doorgaans een spaarpas. Andere termen zijn klantenkaart, puntenkaart of clubkaart. Een plastic kaart of pas, meestal ter grootte van een creditcard.

 

Vaak wordt een spaarsysteem gehanteerd, elektronisch of met zegels die op een spaarkaart worden geplakt, waarbij evenredig aan de besteding punten gespaard kunnen worden. Met de punten kan geld worden verkregen of een artikel. Voorbeelden die iedereen kent zijn de zegels bij tankstations, aan de afname van brandstof gekoppeld, waarbij de klant kan sparen voor cadeaus. Bij veel supermarkten kunnen door middel van het sparen van zegels kortingen of cadeaus worden verkregen. Airmiles is ook zo’n systeem. Waarschijnlijk is Green Stamps van S&H het oudste systeem wat een loyaliteitsprogramma introduceerde. In de VS natuurlijk.

 

Sperry & Hutchinson begonnen met het aanbieden groene zegels aan de Amerikaanse retailers in 1896. De retail-organisaties die de zegels verdeeld (voornamelijk supermarkten, benzinestations en winkels) kochten de zegels van S & H en gaf ze als bonus aan het winkelend publiek op basis van hun aankoop. De stempels, uitgegeven in coupures van een, tien en vijftig “punten”, werden door het winkelend publiek bevochtigd en geplakt in verzamelboeken, die waren geleverd door S & H. De boeken bevatten 24 pagina’s en om een pagina te vullen waren 50 “punten” nodig, dus elk boek bevat 1200 “punten”. Mensen konden daarna hun gevulde boeken voor inwisselen voor premies, met inbegrip van huishoudelijke artikelen en andere items van de plaatselijke Groene zegel winkel of catalogus. Zo kon men het hele jaar sparen voor de dure feest maanden rond Kerst o.a.

 

Het programma had zijn grootste populariteit medio 1960, maar na een reeks van recessies in de jaren 1970 daalde de verkoop van groene zegels en hun concurrenten. Sperry en Hutchinson werd verkocht door de opvolgers van de oprichters in 1981, en werd weer gekocht door een lid van de eerste oprichters, familie Sperry, in 1999. Op dat moment waren er slechts nog ongeveer 100 winkels in de VS die zogenaamde “Green Stamps” als programma hadden. Tegenwoordig zijn er alleen nog “GreenPoints” bij een aantal internet bedrijven.


Lemax

Heeft tot 2010 het huisje / winkeltje “Green Stamps” in de collectie gehad… Mocht u dit fraaie item bezitten, weet u nu wat het verhaal hier achter is.. Zet maar een hele rij wachtende figurines bij dat winkeltje… De zegels raken misschien wel op

Lemax – S & H Green Stamps Store 75562

Harvest Crossing

 

PS. Natuurlijk blijft u ook Minidorp trouw zonder zegeltjes toch. Wij blijven loyaal informatie delen!