In waarde gestegen

“De huizenmarkt trekt weer aan. Sinds het begin van de crisis zijn er niet eerder zoveel huizen verkocht als de laatste drie maanden. Vereniging NVM maakte dat bekend bij de presentatie van kwartaalcijfers. En ook zijn de huizenprijzen gestegen volgens de NVM: huizen waren 3,5 procent duurder dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedroeg 215.000 euro.”

 

En dat laatste zinnetje verraad nou net dat het hier om echte huizen gaat helaas. Natuurlijk is het goed nieuws dat de huisprijzen weer enigszins aantrekken, maar feit blijft dat de markt voor de miniatuurhuisjes het lastig heeft. Het blijft een vorm van luxe en in tijden van crisis bezuinigt men uiteraard eerst op luxe. Gevolg is dat er een levendige tweedehands markt is ontstaan en zoals altijd bepaalt “vraag en aanbod” de prijs. Bij veel aanbod zakt de gemiddelde prijs redelijk diep weg. Veel tweedehands huisjes verwisselen van eigenaar voor maximaal 50% van de originele aanschafwaarde. Sommige stukken waren in de uitverkoop nog maar 40% en deze gaan, óf voor een koopje weg of hier verdient men nog een kleine 10%. Toch koop je je huisjes natuurlijk voor je plezier en weet je dat je auto voor de deur ook elke dag minder waard wordt.

 

Maar om het vergelijk met die auto nog even aan te halen… er zijn auto’s die wel in waarde zijn gestegen, zelfs het veelvuldige van de originele prijs! En ook bij sommige Kerstdorp items komt dit voor! Zoals gezegd bepaalt “vraag en aanbod” de prijs. Hieronder een aantal voorbeelden van items waar je extra voorzichtig mee moet omgaan!


Lemax – Tuscany bell tower #35808

 In 2003 bracht Lemax de Tuscany Belltower voor €65,- op de markt en dat was gelijk een hit. Een animated item, met werkende klok, inclusief klokkengeluid op het heel en half uur. De vrolijke paters die onder aan de bel bengelen en de rustieke uitstraling van het item sprak de verzamelaars enorm aan. Helaas is de productie van de Tuscany Belltower in 2005 alweer beëindigd, en zodoende is dit een zeer gewild stuk op de tweedehands markt geworden. Ondanks dat er later kopieën zijn uitgebracht van andere merken blijft de vraag naar de originele Lemax Tuscany Belltower groot. Een waar gewild collectors item dus. De huidige waarde ligt rond de €125 tot €150,- voor een gaaf exemplaar.


Department 56 – Mobile Home #50625

Caravans hollen vaak achteruit in waarde. Elk jaar schrijf je behoorlijk wat af. Dit geldt echter niet voor de “Mobile Home” 50625 van Department 56 uitgebracht voor $18,- in de Original SnowVillage collection tussen 1979 en 1980. Dit zeer zeldzame stuk is in augustus 2009 nog verkocht voor… $1500,- !! Daarna zijn er nog enkele gespot op Ebay tussen de $750,- en $1000,- Iets gezakt in waarde lijkt het dus wel, maar nog steeds een behoorlijke waarde vermeerdering ten opzichte van de originele aanschafwaarde. En om nou te zeggen dat het zo een erg mooi artikel is?


Luville – Patricia hangs out the washing #602582

 
Art.nr.: 602582, Patricia hangs out the washing van luville. Een dame die de was op hangt. Hoewel de meeste vrouwen misschien wel een hekel hebben aan het doen van de was, is deze dame enorm populair geworden. Ook de andere merken hebben wel was vrouwtjes in hun collectie, maar deze zijn nooit zo gewild als Patricia. Luville verkocht dit figuurtje in 2009 voor €7,99 en nu is men bereid om hier zomaar €80,- voor te betalen. (Update… in 2019 is er inmiddels per opbod één verkocht voor 200 euro!!)


Department 56’s Cathedral Church of St. Mark #55492

werd geproduceerd voor een korte tijd begin 1991 met een geplande limited edition oplage van 17.500. Echter werden er slechts 3.024 feitelijk gemaakt vanwege productie problemen. Dit item uit de “Christmas in the city” serie is daarmee nog zeldzamer geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was. We hebben over dit item eerder geschreven. Onlangs kwamen er weer exemplaren voorbij op Ebay.. soms zijn de vraagprijzen erg overdreven, maar zolang men het er voor wil betalen. Bepaalt “vraag en aanbod” de prijs. Oorspronkelijk was dit item al vrij prijzig.. zo een 150,- maar achteraf blijkt dat dus een prima investering voor de kopers te zijn geweest.


BLACK ROOF HAUNTED MANSION – Department 56 – Halloween # 34050

Ja, Department 56 heeft wel de meeste uitschieters in de collecties. Dat komt onder andere omdat D56 natuurlijk wereldwijd verkocht werd. Vooral Amerikanen zijn bereid om grof te betalen als ze eenmaal hun zinnen er op gezet hebben. En terwijl het hele Halloween thema in Europa nooit echt van de grond is gekomen is het aller eerste spook huis van D56, met het zwarte dak inmiddels goud waard.  Een gemotoriseerd scherm projecteert spoken, vleermuizen en heksen op de ramen. Ook is dit huis uitgebracht in een versie met een “Groene” dak (# 54935) Deze groene versie heeft overigens maar een maximale waarde van 150 dollar. Er zit geen sneeuw op het huis waardoor het dus prima geschikt is om het ver voor de winter al neer te zetten, maar voor die prijs zou je hem bijna veilig in de doos laten toch? Het Halloween gehalte is onder andere door de prijs wel erg aanwezig. Menigeen ligt er wakker van