Jägerdorfer

De Oostenrijkse firma Jägerndorfer is in dat land een bekende importeur van verschillende modelspoormerken. Enkele jaren geleden heeft Jägerndorfer onder eigen naam een exclusieve productlijn opgezet. Het assortiment, dat bestaat uit modelspoormodellen en een collectie kabelbanen (1:32) en sinds kort ook in H0 (1:87), is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Uiteraard veelal naar Oostenrijks voorbeeld. Oostenrijk is het wintersportland bij uitstek en elke piste heeft een of meerdere kabelbanen.

 

Maar het meest bekend is Jägerndorfer vanwege zijn Kabelbanen. (hoe je hem plaatst, vind je onderaan deze pagina)

 

De voorbeelden zijn in alle populaire wintersportgebieden te vinden. Ze worden ook ieder jaar graag door wintersporters gebruikt. Wat zou je in zo’n berglandschap zonder kabelbanen moeten… Jägerndorfer brengt ze in model (schaal circa 1:32 en nu ook in H0 schaal 1:87) en levert verschillende sets en uitvoeringen. Bijzonder is de relatief nieuwe omloop kabelbaan naar Oostenrijks voorbeeld. Een prachtig functie model die je naar wens met extra gondels of zitjes en sinds kort ook met bijpassende skifiguren kunt uitvoeren.  Na het wegvallen van de Rigi kabelbaan van de firma Lehmann had de firma Jägerndorfer genoeg inspiratie om een eigen kabelbaan te ontwerpen die naar keuze met verschillende gondels of cabines kan worden uitgebreid. Een absolute noviteit in model!

 


De omloopkabelbaan

Jägerndorfer levert sinds 2010 de zogenaamde omloop kabelbanen. Deze kabelbaan bestaat uit een dalstation met aandrijving en een klem met een kabelwiel dat op ongeveer 3,5 meter afstand van het dalstation wordt gemonteerd. De kabellengte bedraagt circa zeven meter. Aan deze kabel kunnen de meegeleverde zitting en de gondel worden bevestigd.

 

 Voor uitbreiding zijn losse zittingen en gondels leverbaar. Na het inschakelen van de aandrijving draaien de zittingen en/of de gondels permanent hun ronden. Wintersport thuis!

 

De aandrijving van de kabelbaan wordt door middel van vier penlight batterijen (niet in de verpakking) van stroom voorzien. Er is ook een 6 volts adapter (JC50080) apart leverbaar die de kabelbaan permanent van stroom kan voorzien.


Nieuw in 2014: de ‘compact’ kabelbanen

De elektrische compact kabelbaan bestaat uit een aandrijfunit (zonder stationsgebouw), een bergwiel, één 4-persoonszetel (zwart/oranje) en/of gondel, ca. 8 meter kabel en een verbindingsmof. 


Voertuigen en..

Niet alleen miniatuur kabelbanen worden gefabriceerd door Jägerndorfer, maar ook de bijpassende miniatuur figuren zoals ski- en snowboardfiguren in de maatvoering/schaal van je kabelbaan. De figuren kunnen zitten in de stoeltjesliften, skiën of boarden in het winterse landschap. Bij het kopen van een kabelbaan zijn de ski- en snowboardfiguren onmisbaar in je winters landschap van je kerstdorp. Ook deze zijn in twee maatvoeringen/schalen te verkrijgen, namelijk 1:78 of 1: 32. De wintersfeer in de bergen is niet compleet zonder voertuigen. Jägerndorfer levert de juiste voertuigen en heli’s om het winterse plaatje in te vullen. Strakke en veilige pistes dankzij de ingenieuze PistenBully en toezicht op het skigebied dankzij de inzet van helicopters.

 

De Jägerndorfer collectie wordt sinds 2017 door VeeDee Intertrade (Leverancier My Village) aan de Nederlandse afnemers geleverd.

 


Het plaatsen van de kabelbaan doe je het best als volgt

Zet eerst de kabelbaan stations in elkaar zoals het in de beschrijving te lezen valt en bepaal hoe lang en hoe hoog je de kabelbaan wil opbouwen. Je kunt dan beginnen met het maken van de basis waarop je de kabelbaan wilt plaatsen. Hou hierbij wel rekening met de minimale en maximale maten zoals die hier op het plaatje worden aangegeven.

 

 
Het minimale hoogteverschil tussen dal- en bergstation is 15 cm en de maximale afstand tussen dal- en bergstation is 2,5 meter. Let er op dat je de stations en de masten goed uitlijnt, er mag geen zijdelingse afwijking in het traject zitten omdat anders de kabel scheef wordt getrokken en de gondels moeilijk of zelfs helemaal niet over de katrol getrokken worden. Als de stations en de masten goed zijn uitgelijnd, dan kun je de stations en de masten met schroeven vast zetten op de ondergrond. De kabel kunt u naar behoefte inkorten en weer monteren met het bijgeleverde mofje. Nu je alles hebt ingesteld, gemonteerd en uitgelijnd, kun je de daken op de stations plaatsen. Maak de gondels vast aan de kabel zoals is aangegeven in de beschrijving en hou onderling een afstand van ongeveer 15 tot 20 cm of verdeel het aantal wat je hebt over de gehele lengte.


Instructievideo skilift


Product video