Kat in je Kerstdorp

De grootste schrik van elke kerstdorp bouw(st)er met katten in huis. Je fijne vriend/vriendin is héél nieuwsgierig naar al dat kleine spul waar jij al die tijd mee bezig bent geweest. Zoveel geurtjes en kleurtjes, reuze-interessant. Heel voorzichtig nestelt hij/zij zich tussen je kostbare huisjes en ook al gaat het meestal goed. Jij wil het toch liever niet!

 

Regelmatig ontvangen we vragen of hier wat aan te doen is. Tja, en dat is moeilijk te beantwoorden. Elke kat heeft natuurlijk zo z’n eigen karakter. Sommige katten zullen totaal niet in de buurt komen omdat het onbekend terrein voor ze is. Sommige snuffelen even rond en laten het dorp voor wat het is, maar het meerderdeel van de poezenbeesten zijn niet uit het dorp weg te jagen.


Opvoeden

Makkelijker gezegd dan gedaan omdat katten nou eenmaal bekend staan om hun eigenwijze karakter. Toch kan communiceren je band met de kat wederzijds versterken en kan je deze dus ook leren luisteren. Om dit te kunnen zullen we wel op een manier met ze moeten communiceren zoals katten onderling doen.

 

Er zijn verschillende communicatieve signalen van katten die zij ook begrijpen wanneer ze door mensen gegeven worden. Bijvoorbeeld door te blazen: het sissende blaasgeluid waarmee katten hun ongenoegen uiten wordt ook erg goed door hen begrepen als het door een mens voortgebracht wordt. Hiermee kan je je kat duidelijk maken wanneer ze ongewenst gedrag vertoont. Heel hard in je handen klappen kan een kat ook flink doen schrikken en wegjagen. Het probleem bij deze acties is wel dat het consequent gedaan moet worden, je zal de kat niet één keer toe moeten laten in je dorp, ook niet voor een leuke foto dus of als je naar bed gaat. Dan kom je s’morgens beneden en rekt poeslief zich nog even uit tussen je gedroogde mos en het bos lijkt dan wel gekapt. Poes zal het blazen en klappen niet meer begrijpen daarna want het heeft daar heerlijk ongestoord geslapen. Als je kat toegang tot je dorp heeft zodra je weg bent zal hij/zij dan onmiddellijk weer een plekje tussen de bewoners in nemen.


Huis middeltjes

Je kunt ook proberen om de volgende huismiddeltjes toe te passen:

Peper strooien in je dorp waar de katten graag liggen, het niezen zal ze hopelijk doen besluiten elders te gaan liggen. Mottenballen langs de rand van het dorp strooien, de geur vinden ze niet bepaald prettig. Citroenschillen leggen tussen de beplanting in je dorp (uiteraard wel uit het zicht), ook deze geur is niet aantrekkelijk voor een kat. Of paadjes strooien van koffiedik, dit stinkende koffiegruis gaat aan de pootjes kleven en in de vacht van de kat zitten. Bij het schoon likken zullen ze dit vies vinden en wellicht keren ze dan niet snel terug. Zelf zal je dan wel genoegen moeten nemen met alle bijkomende geurtjes of sporen van koffiedik door je hele kamer. Je zou natuurlijk ook je dorp kunnen afschermen met bijvoorbeeld Plexiglas, maar een kat laat zich niet gauw tegenhouden en springt daar graag overheen, Zeker als er meubels in de buurt staan waar hij/zij vanaf kan springen. Dus een strookje van 15 cm is dan niet voldoende.


Chemische goedjes

Er zijn diversen middeltjes in de handel om katten te verdrijven. Of deze echt effectief zijn, ligt ook weer aan het karakter van de kat zelf. Dit zijn spuitbussen met onaantrekkelijke geurtjes om de kat weg te houden. Spuit deze middelen eerst even op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat je geen vlekken op je huisjes krijgt… Het middel ruik je zelf in het begin meestal ook wel even. Als de kat gewend is om er niet meer te komen omdat hij/zij weet dat die plek vies is kan je het spuiten verminderen. Sommige fabrikanten beweren dat het volledig op natuurlijke basis is, maar spuitbussen groeien niet aan een struik toch? Deze bussen zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel.


Grof geschut

Voor wie er wat meer aan wil uitgeven zijn er ook speciale apparaatjes verkrijgbaar zoals de “indoor kattenverjager” voor binnenshuis. Volgens de fabrikant is dit een ideale oplossing als uw eigen kat regelmatig ergens aanzit of boven op gaat zitten terwijl dit niet mag. Te denken valt aan planten, banken, kerstbomen of… uw dorp. Daar waar andere producten voor het verjagen van katten bedoeld zijn om buurkatten uit uw tuin te houden is dit product juist specifiek bedoeld om uw eigen kat van bepaalde plekken in uw huis weg te houden. Het verjaagsysteem werkt door middel van een busje gecomprimeerde spray in combinatie met een bewegingssensor. Elk busje is genoeg voor maximaal 150 activaties. Zodra de sensor beweging opmerkt zal de kat met de spray worden bespoten. De spray is overigens volledig onschadelijk voor uw kat, maar is alleen bedoeld om deze te laten schrikken. De kat zal dan ook snel wegrennen. Na enkele malen zal de kat de plek leren te vermijden. Reikwijdte tot 1 meter, heeft geen geur, maakt geen vlekken en heeft een regelbare bewegingsmelder (links naar rechts). Het werkt op vier AAA-batterijen.

 

Het blijft dus moeilijk om een manier te vinden die gegarandeerd uw kat uit het dorp houdt, maar geef toe… zouden we zelf ook niet eens door ons dorp willen wandelen? 

 

Het levert in elk geval wel altijd hele leuke plaatjes en filmpjes op. Heb jij ook zo een foto?