Kerst treinen

Steeds meer mensen breiden hun kerstdorp uit met treinen. En dat weten de tuincentra ook. Steeds vaker breiden zij hun assortiment dan ook uit met treinen. En wat is er nou leuker dan een treinbaan door uw dorp te laten rijden?

 

Kerstavond… Terwijl een jongen in slaap probeert te vallen hoort hij het geluid van een trein. Wanneer hij naar buiten stapt, ziet hij een immense trein, die de naam The Polar Express draagt. Een conducteur met een snor stapt uit een wagon en vraagt of hij op de trein wil stappen. Het jongetje twijfelt even, maar springt alsnog op de trein, zo beleven hij en de andere kinderen een onvergetelijk Kerst avontuur… (een film uit 2004 van Warner Bros.)


Daar spelen ook de modelspoorbouwers handig op in en lanceren steeds meer prachtige kersttreinen in alle soorten en maten. Want dat wilt u toch ook; de mystiek die rond een kerstdorp hangt aanvullen en de nostalgie terug brengen in uw kerstdorp met een kersttrein.

U kunt niet alleen een soort tram door uw dorp laten rijden die alleen maar naar voren en naar achter gaat, maar indien u de ruimte heeft kunt u het spoor helemaal integreren in uw kerstdorp. Elke leverancier van modelspoortreinen heeft in zijn eigen assortiment een of meerdere kersttreinen, trams of kerstwagons, die natuurlijk prima in uw kerstdorp zou passen.  Het merk Barchmann heeft zelfs zijn modelspoortreinen van O schaal helemaal laten aanpassen aan de schaalgrootte van het kersthuisje van bijvoorbeeld Lemax en ook die van Department 56. Ook kunt u natuurlijk de treinen en trams laten rondrijden tussen alle andere merken kersthuisje zolang u de schaalgrootte niet heel erg storend vindt.

 

Niet alleen Bachmann sprong in het gat van de kerstdorpliefhebbers die graag een trein in hun dorp wilde hebben, maar ook USA trains deed dat. Deze leverancier kwam vooral met prachtige wagons die een link hebben met de kerst zoals bijvoorbeeld:  de Christmas 29′ Beer Can Tank-Blu, de Christmas 70 ton hopper en de 2004 Christmas Reefer. Ook het merk LGB komt met zijn invulling van de kersttreinen, zoals een Weihnachts Personenwagen of een heuse Coca Cola Berenwagen. Piko heeft sinds 2014 een kersttrein in zijn assortiment opgenomen. Deze kersttrein is een starterskit, wat door de kinderen gebruik kan gaan worden, maar die ook niet mistaat in uw kerstdorp, de X-mas my Train Steam loco with 2 Cars.

 

Ook leuk is dat u na de kerstperiode uw dorp kunt veranderen in een ander jaargetijde en ook dat u het spoor en zijn treinen wederom kan opnemen in uw dorp. Niet alleen kunt u de Nederlandse treinstellen laten rijden, maar ook zijn er hele mooie treinstellen die elders in de wereld rondrijden of hebben rondgereden. Er is dus heel wat keuze om uw dorp aan te vullen met leuke treinsets. Zie ook onze tips > een trein in je dorp