Krampy

Dr. Krampy - De knorrige neef van de Kerstman - Elfidea Village

Sibelius Krampus, beter bekend als Dr. Krampy, is de humeurige neef van de Kerstman en is tevens een inwoner van Elfidea Village. Krampy is een hoogopgeleide wetenschapper die zich vooral bezighoudt met de technische ontwikkeling en constructie van machines en systemen voor in huis en op zijn werk. Zijn werk bestaat namelijk uit het onderhouden van de steenkolenvelden die bedoeld zijn voor stoute kinderen. In bepaalde landen is het een traditie dat lieve kinderen worden overladen met cadeautjes en ondeugende kinderen een stuk steenkool in hun kerstsok krijgen. Krampy is altijd aan het klagen over van alles en nog wat en is totaal niet tevreden over zijn baan. Hij vindt de steenkoolwinning maar tijdverspilling omdat de Kerstman en de elfjes er altijd weer voor zorgen dat ongehoorzame kinderen weer braaf worden.

Krampy's House - Elfidea Village
€ 59,90
Elfidea - Rudy, Krampy, Elves & Lucy
€ 9,90
per pagina
Sorteer op sort-descending

Wie is Krampy?

Krampy heet voluit Sibelius Krampus, maar staat vooral bekend als Dr. Krampy, vanwege zijn hoge opleidingen en universitaire diploma's. Hij is de chagrijnige en geïrriteerde neef van de Kerstman en woont in Elfidea Village in Santa's Kingdom, gelegen in de heuvels van het kleine Italiaanse stadje Vetralla in de regio Lazio in Midden-Italië. Zijn werk bestaat uit het onderhouden van de steenkoolvelden en het ontwikkelen van technische apparaten en machines die het werk kunnen versnellen en vergemakkelijken. Op de uitgestrekte koolvelden wordt steenkool gewonnen die bestemd is voor stoute kinderen.

 

Stoute kinderen en steenkool, waar komt die traditie vandaan?

In veel landen wordt Kerstmis met eigen gewoontes en tradities gevierd, zo ook in Italië. Het belangrijkste symbool voor Kerstmis is in Nederland bijvoorbeeld de kerstboom, terwijl dat in Italië de kerststal is. Ook het krijgen van cadeautjes en snoepgoed voor Sinterklaas en Kerstmis gaat in Italië op een iets andere manier. Naast dat Italiaanse kinderen op eerste kerstdag cadeautjes krijgen van de Kerstman, krijgen ze dat op 6 januari voor een tweede keer van een vriendelijke heks. Wanneer wij Driekoningen vieren, vieren Italianen namelijk het feest La Befana, waarbij de kerstheks Befana op haar bezemsteel door schoorstenen naar binnen vliegt. Brave kinderen krijgen cadeautjes, terwijl de ongehoorzame kinderen alleen zwarte kolen in hun sok of schoen krijgen.

 

Waarom is Dr. Krampy zo knorrig?

Dr. Krampy staat bekend als een hardwerkende, maar chagrijnige en prikkelbare oude man die altijd zeurt en klaagt. Zo vindt hij zijn werk op de steenkoolvelden pure tijdverspilling omdat de steenkool bijna nooit bij stoute kinderen terecht komt. De Kerstman en de 100% elfjes Buddy en Pretty zorgen er namelijk altijd voor dat stoute kinderen weer lief worden. Ook vindt Krampy de magie van Kerstmis een enorme tijdverspilling en wil het liefst dat alle kinderen snel opgroeien tot volwassen mensen. Volwassen mensen verdienen namelijk zelf hun geld en kopen ook alle cadeautjes die ze willen, zelfs als ze die cadeautjes eigenlijk helemaal niet verdienen.

 

Bovendien geloven veel kinderen niet meer in de Kerstman en vergeten hem zelfs wanneer ze opgroeien tot volwassenen, waardoor kerst slechts een nietszeggend sprookje zonder magie wordt. Met eindeloos geduld herinnert de Kerstman Dr. Krampy er altijd weer aan dat een kind pas stopt met geloven in de kerstmagie wanneer een volwassene hem leert in het verkeerde te geloven. De magie van Kerstmis mag dan wel niet zichtbaar met de ogen zijn, het zit in de verbeelding van de geest, dat zich uit door kleine of grote gebaren van liefde. Dat is het echte kerstgevoel! En als het kerstverhaal verteld blijft worden en de kerstgedachte nageleefd wordt, zal dat vreugde en geluk in de wereld brengen.

 

In welk huisje woont Krampy?

Krampy's House kenmerkt zich door de ingewikkelde en technische constructies die aan de buitenkant van het huisje zichtbaar zijn. De wiskundige genie heeft deze zelf ontworpen en is altijd bezig met het ontwikkelen van machines om alles nog effeciënter te maken. Naast de grote tandwielconstructies en buizen, is het huisje waar Krampy woont ook herkenbaar door de gelijkenis met zijn hoge hoed die hij altijd draagt en aan de grote letter K die op de voordeur prijkt. Verder is er op de buitengevel een wapenschild aangebracht waarop de naam en het portret van Dr Krampy staan afgebeeld.

 

Welke items zijn er van Krampy verkrijgbaar?

In de collectie van Elfidea zijn twee items uitgebracht die betrekking op Sibelius Krampu hebben. Uiteraard is er het mooi vormgegeven huisje waar Krampy in woont. Verder is Krampy aanwezig in de set met magnetische figuren. Hij heeft schaatsen aan en door het magneetje kan hij gebruikt worden op allerlei schaatsbanen van Lemax en diverse andere kerstdorp merken, waar hij rondjes op het ijs kan schaatsen.