Kerstverlichting

Verlichting is de basis voor onze hobby, verlichten dorpjes. Misschien leuk om te weten  waar de kerstverlichting is ontstaan, ooit uitgevonden om de boom te sieren en nu onlosmakelijk verbonden met onze dorpjes.


De traditie

De traditie om kleine kaarsen te gebruiken om de Kerstboom te verlichten gaat terug naar minstens het midden van de XVII eeuw. Toch nam het nog twee eeuwen voor de traditie wijd verspreid werd, Waarschijnlijk begonnen in Duitsland en 

spoedig daarna via Oost-Europa wereldwijd. De kaarsen voor in de boom werden gelijmd met gesmolten wax aan een boomtak of werden vastgemaakt met spelden. Pas rond 1890 werden kaarsenhouders voor het eerst gebruikt, en tussen 1902 en 1914 werden kleine lantaarns en glasballen, om de kaarsen in te houden, steeds populairder.  In 1882 werd de eerste Kerstboom verlicht door het gebruik van elektriciteit.

 

 

Edward Johnson ontstak een Kerstboom in de Stad New York met 80 kleine elektrische gloeilampen. Edward Johnson maakte het eerste snoer van elektrische verlichting voor in de kerstboom die later massaal werd geproduceerd in 1890. Edward Johnson was een protegé van Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Kerstverlichting was in eerste instantie al beschikbaar voor verkoop in 1890, maar was zo duur dat de meeste mensen het zich niet konden veroorloven. Het was een symbool van status bij de rijken en velen van huurden de verlichting, in plaats van te kopen. In 1900 kosten een set van 24 kerstverlichting lampen $12.00. Gezien de gemiddelde persoon ongeveer $9 per week verdiende was dit veel te extravagant voor de normale families. Naast de kosten van de verlichting waren de diensten van een elektromonteur nodig  en, als het huis niet elektrisch was aangesloten moest ook een generator worden geplaatst. Toen tegen 1900 de warenhuizen massaal de nieuwe Kerstverlichting gingen gebruiken voor hun Kerstdecoratie werd Johnson ondervoorzitter van Edison’ s elektrisch bedrijf.


Albert Sadacca

Albert Sadacca was vijftien in 1917, toen hij voor het eerst een idee had om Kerstverlichting veiliger te maken voor in de Kerstbomen. Een tragische brand die in New York door een Kerstboom met kaarsjes plaatsvond, had hem geïnspireerd. De familie Sadacca verkocht decor en sfeerproducten inclusief sfeerverlichting. Albert paste enkele producten aan voor veiligere elektrische Kerstboomverlichting. Het eerste jaar werden slechts honderd snoeren verkocht met witte lampjes. Het tweede jaar gebruikte Sadacca helder gekleurde bollen en werd multimiljonair. Later stichten hij een bedrijf met zijn twee broers Henri en Leon en werd NOMA het grootste elektrische bedrijf in Kerstverlichting van de wereld. (NOMA is tevens de leverancier van de “Dickensville” dorpen in de Verenigde Staten.) Andere bedrijven, met inbegrip van General Electric, storten zich op deze industrie en zo werd kerstverlichting in de jaren ’30 een standaard onderdeel van Kerstfeest decoratie. De geïmporteerde kartonnen “Putz” huisjes kregen vanaf toen ook kleine openingen aan de achterkant om een lampje in te doen en zo werd de Kerstboom verlichting de voorloper van de verlichting voor onze dorpen.

 

 

 

De laatste jaren versieren steeds meer mensen zowel de buitenkant als de binnenkant van hun huis met kerstverlichting. Er worden vele soorten figuren gemaakt zoals een kerstman, arrenslee of kerstboom van lichtsnoeren langs bomen en hekken. In Amerika is het zelfs populair om die verlichting dan op muziek te laten knipperen.


Extreme kerstverlichting