Kratjes en een laken

Tot 60% korting!

Het opzetten van een dorp begint altijd bij de basis, het landschap. Nu zijn er natuurlijk  tientallen manieren om een leuke basis te maken. Van zeer arbeids intensief en super gedetailleerd tot eenvoudig en snel.

 

Weet u nog? Het sneeuwdekentje over de lege dozen… Echter gaan we het nu iets anders doen zodat we enigszins toch een professionelere uitstraling krijgen. Het sneeuwdekentje is dan ook vervangen door een wit laken ( 140 x 200 cm voor 7 Euro) en de lege dozen gebruiken we niet, deze gaan gewoon onder het dorp of terug naar zolder.

 

De basis voor dit dorp zijn MDF platen met een oppervlakte van 1,22 x 3,70 mtr. totaal.  Hierop kun je verschillende niveau’s aanbrengen door reststukken MDF omhoog te brengen met alles wat voor handen is. Bakstenen, houten paaltjes of plastic kratten. Het mooiste is als de reststukken voldoende ruimte hebben om er straks een aantal items op te kunnen plaatsen. Zaag er ook grofweg een paar rondingen in, anders krijg je er later geen berg effect meer in, maar blijven het gestapelde “dozen”.

 

Zorg er wel voor dat het stapelwerk redelijk stabiel staat, desnoods met een schroefje door de MDF platen in de paaltjes. Bedenk waar de items komen en plaats stekkerdozen op de basis. Ideaal is natuurlijk onder de verhogingen. Bedek het geheel met de lakens, in dit geval hebben we twee lakens gebruikt. Zorg dat de lakens ruim liggen zodat er nog vorm in gebracht kan worden. Neem een tacker (Nietmachine) die geschikt is om nietjes in hout te schieten en zet eerst de hele achterkant van het laken hiermee vast.

 

 Trek vervolgens het laken strak over de verhogingen en zet, net boven de “afgrond” ook daar het laken vast. Plaats tijdens het vastzetten, hier en daar een stukje piepschuim onder het laken om het strakke randje te doorbreken.

 

Trek daarna het laken iets schuin naar beneden en probeer hier een speelse vorm in te creëren terwijl u hier onderin ook nietjes plaatst, zoveel dat u tevreden bent over de vorm en knip overig stuk laken voorzichtig weg.

 

Neem vervolgens een flinke scheut witte muurverf (latex) en meng dit met een klein beetje zwarte acryl verf en een hand vol zaagsel tot een grijze korrelige smurrie. Smeer dit op alle bergwanden, behalve bovenop en een eventueele skibaan.

 

Over de grijze bergwanden kan een kleine nevel donkere verf gespoten worden en wat strooigras gestrooid worden, om zo de ruwe rotspartij te benadrukken. Ook kan er in de natte verf alvast wat strooisneeuw gestrooid worden.

 

Bomen, ontdaan van hun witte voetstukken, prikt men zo in het laken en ook plaatmos wordt vastgezet met krammen. Alle snoeren kunnen door kleine sneetjes in het laken zo naar de stekkerdozen worden geleid. zodat men zoveel mogelijk draadloos verder kan. Als laatste, de bovenkant van de bergplateau’s nog bedekken met sneeuw en zorg dat er ook voldoende langs de berg in het mos valt.

 

Klaar… met een klein beetje aandacht bouw je hiermee snel en goedkoop een prachtig ruig landschap. Hieronder het uiteindelijke resultaat van het “lakentje” …