Landschap bouwen met papier-maché / gipsdoek

Papier-maché/ Gipsdoek

Om een landschap te maken van papier-maché of gips (doek) heb je om te beginnen, Behanglijm en kranten of gipsdoek, kippengaas, karton en een kniptang/schaar nodig.  Een frame van karton of een opgeblazen ballon zijn geschikt voor kleine, eenvoudige vormen die nadien met krantenstroken worden beplakt maar een berg/frame van kippengaas geeft echter veel meer mogelijkheden bij het maken van ongewone of ingewikkelde papier-maché vormen. Rollen kippengaas zijn in verschillende dikte en grootte (maaswijdte) verkrijgbaar in doe-het-zelf winkels en tuincentra. Kies een fijne maat of gebruik verschillende maten.

 

 

 

Buig het kippengaas in de gewenste vorm en besteed veel aandacht aan de basisvorm, vergeet geen vlaktes om huisjes e.d. te plaatsen, en verstevig deze plaatsen! Let goed op dat alle aparte stukken kippengaas goed aan elkaar worden vastgemaakt. Scherpe punten buig je naar binnen, zodat er later geen scherpe uitsteeksels blijven zitten die door het krantenpapier/gipsdoek of de pulp kunnen prikken. Duw en trek de kippengaas in de gewenste vorm tot je een mooi oppervlak verkrijgt. Indien er sprake is van een lange vorm, bijvoorbeeld een tunnel, kan een  kartonnen koker of een houten lat verwerkt worden in het gaas om de constructie te verstevigen. Als het geraamte klaar is, ga je na of de vormen en de details van het landschap wel kloppen. Nu kunnen de details nog gecorrigeerd worden! Wanneer je tevreden bent met de vorm, bedek je deze pas met papierstroken (papier-maché) of gipsdoek.

 

Papier-maché maken doe je door stroken krantenpapier stuk voor stuk in een schaaltje met behangerslijm te dopen. De overtollige lijm kan je er met je vingers afvegen. Leg de stroken kriskras (horizontaal, verticaal, schuin) op je landschap tot dit helemaal bedekt is. Leg meerdere lagen over elkaar heen en laat drogen.


Gipsdoek is verkrijgbaar in de betere hobbywinkels (of op de eerste hulp van het ziekenhuis), nadat je dit vochtig maakt met wat water is het het zelfde verwerkbaar als papier-maché van kranten en plaats je dit over je landschap en laat drogen.

 

Objecten van papier-maché/gipsdoek kun je afwerken met een eerste laag grondverf latex of witte binnen/buitenverf.
Als het landschap geschilderd is kan je het in de gewenste kleuren schilderen/spuiten. Neem hier net als bij de vorige technieken meerdere kleuren en begin met een lichte kleur en breng schaduw aan met een donkere contrast kleur.