LEGO© Christmas village

LEGO is een Deense speelgoedfabrikant van gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes. Het familiebedrijf is de grootste speelgoedfabrikant van Europa en de tweede grootste van de wereld, na Mattel en voor Hasbro. Ieder jaar brengt LEGO ook een winterset uit. Zeker leuk voor de kinderen onder de Kerstdorp bouwers.

 

In 1916 kocht Ole Kirk Christiansen een houtbewerkingswinkel in Billund die al sinds 1895 bestond. Hij verdiende geld met het bouwen van huizen en meubels voor boeren in de omgeving. Zijn werkplaats brandde in 1924 af, nadat twee vanzijn jongste zonen een aantal stukken hout in brand hadden gestoken. Maar Ole Kirk Christiansen zag de ramp als een mogelijkheid om een grotere werkplaats te bouwen. Tijdens het zoeken naar een manier om zijn productiekosten zo laag mogelijk te houden, begon Ole Kirk met het maken van miniatuurversies van zijn producten als hulp bij het ontwerpen. Dit sloeg aan als speelgoed.

 

In 1934 werd het bedrijf omgedoopt in de naam “LEGO”, een zelfgemaakt woord dat is afgeleid door het Deense zinsdeel leg godt, wat “speel goed” betekent. Toen plastic op grote schaal werd gebruikt, ging Ole Kirk met zijn tijd mee door plastic speelgoed te gaan produceren. Een van de eerste stukken modulair speelgoed dat werd gemaakt, was een vrachtwagen die uit elkaar kon worden gehaald en opnieuw kon worden samengesteld.  In 1949 begon de LEGO Group met het produceren Legostenen. Aan de bovenkant zaten een aantal nopjes en ze waren aan de onderkant hol, waardoor ze gemakkelijk met elkaar konden worden verbonden. Op die manier zaten ze stevig vast, maar niet zo stevig dat ze niet meer los konden worden gehaald. 

 

Na 1958 werd de hedendaagse bouwsteen ontwikkeld, die nog altijd wordt gebruikt. In datzelfde jaar overleed Ole Kirk Christiansen, en zijn zoon Godtfred nam het bedrijf over. De LEGO Group groeide uit tot een groot bedrijf in de volgende jaren. In 1959 ontstond de afdeling Futura, een kleine groep medewerkers die verantwoordelijk was voor het bedenken van nieuwe sets.

 

Nadat Lego jarenlang te maken had met verliezen en op het randje van een faillissement stond, besloot het bedrijf om het roer weer om te gooien. Door mee te gaan met de vele nieuwe trends en in te spelen op films en televisieseries als Harry Potter en Batman verloor Lego haar reputatie als “het speelgoed met de vele blokjes”. Het traditionele bouwen was minder belangrijk geworden; de laatste jaren investeerde het bedrijf hier niet tot nauwelijks meer in. De sets die nog bestonden, bevatten vooral grote geprefabriceerde elementen, waardoor bouwen niets meer voorstelde. Daarom werden nieuwe sets ontworpen met veel nieuwe en kleinere elementen. Het traditionele bouwen, waar Lego om bekendstond, krijgt inmiddels weer prioriteit. De sets met als thema “de stad” blijken een succes te zijn. In 2005 werd na de dip weer voor het eerst winst gemaakt. Er verschenen vanaf dan weer tal van series met elk een specifiek thema. Met de reeds uitgebrachte winter sets is een prima Kerstdorp te bouwen.

 


Winter Village Theme bestaat inmiddels o.a. uit:

- City Advent Calendars (2005–2014)
- 10173 Holiday Train (2006)
- 10216 Winter Village Bakery (2010)
- 10222 Winter Village Post Office (2011)
- 10229 Winter Village Cottage (2012)
- 10235 Winter Village Market (2013)