Lemax

Tot 60% korting!

Lemax© (spreek uit Léé-max) is opgericht in 1990 door de Chinese meneer Jack Lee, President van LIC Limited (een Porcelain / Ceramic Hong Kong company).

 

Sinds de oprichting in 1990, is Lemax één van de snelst groeiende leveranciers van verlichte dorpen. Hoewel de eerste collecties typische Victoriaanse gebouwen en accessoires voor een kerstdorp uitbeelden, hebben ze inmiddels ook uitgebreide collecties voor kermis en circus, zee, noordpool en Halloween toegevoegd. Van een bescheiden selectie schilderachtige verlicht dorpjes is de collectie uitgegroeid tot een wereld van huizen, figuurtjes en accessoires met meer dan 2000 items. Verzamelaars van over de hele wereld hebben plezier in het verzamelen en opzetten van hun eigen Lemax dorp. De selectie van vele huizen, landschap accessoires en figuurtjes bieden iets voor iedereen, van beginnende hobbyist tot serieuze ervaren verzamelaars. Lemax staat bekend om prachtige fijne details gecombineerd met betaalbare prijzen. Naast de kwaliteit is Lemax bij leveranciers ook bekend om hun betrouwbare leveringen.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Hong Kong. De tien (!) Lemax fabrieken bevinden zich in de provincie Quangdong waar meer dan 5.000 mensen met trots elk jaar ruim 1.000.000 huizen en 10.000.000 figuurtjes produceren. 80% van de omzet is Amerika, 9% Europa, 6% Canada, 2% Australië, en de rest is verdeeld over Azie en Zuid Amerika. Wat begon met huizen, groeide uit tot huizen met geluid en uiteindelijk huizen met geluiden en beweging, de zogenoemde animaties. In de loop der jaren heeft de ouderwetse, ambachtelijke productie een update gehad met de hedendaagse animatietechnologie maar heeft Lemax nooit de unieke, met de hand geschilderde porseleinstukken opgeofferd die verzamelaars als de Lemax-standaard gewend zijn.

 

In Nederland verschenen de eerste Lemax producten, in een catalogus van importeur Edelman B.V. pas in 1998 als een klein onderdeel van hun uitgebreide kerstcollectie. Ongeveer 3 pagina’s met wat huisjes en poppetjes. De vraag voor de Europe markt groeide vanaf toen pas echt.


Sinds 2 januari 2006 heeft Lemax in Europa een Kantoor annex showroom. 

Het bedrijf bereikte een stabiele top positie op de Amerikaanse markt en dit was de basis voor de uitbreiding op de Europese markt. Een eigen kantoor in het hart van Europa was een logische stap om te voldoen aan de behoeften van de consument en het contract met Edelman B.V. werd opgezegd. Lemax Europe B.V. importeert de Lemax-artikelen vanuit China en verspreidt deze via een dealernetwerk dat zich uitstrekt over Europa en het Midden-Oosten. Door het wegnemen van de tussenhandel kon de prijs ongeveer 30% naar beneden worden bijgesteld in het voordeel van de consument. De activiteiten worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor van Lemax Europe in Roelofarendsveen. De 1.200 dealers zijn voornamelijk tuincentra, warenhuizen en kerstspeciaalzaken. Daarnaast levert Lemax Europe aan bedrijven in bijvoorbeeld de relatiegeschenkenmarkt.

 

De activiteiten van Lemax Europe zijn sterk seizoensgebonden. De verkoop vindt plaats van december tot en met april, waarna in mei en juni de orders naar China gaan. Uitlevering van de orders gebeurt in juni, juli en augustus, zodat de dealers ruim voor de Kerst de winkelschappen en displays kunnen inrichten. Voor de consument is Lemax dan verkrijgbaar vanaf half oktober tot eind december. Hoewel sommige online shops hun waar het hele jaar aanbieden.


Het product

Huisjes van Lemax zijn gemaakt van hand geschilderd porselein en de figuurtjes van polystone. Veel van de Lemax stukken hebben naast verlichting ook geanimeerde delen en driedimensionale scènes zichtbaar door hun vensters. Lemax staat bekend als leverancier van het totale concept voor een dorp, dus naast huisjes zijn er allerhande accessoires verkrijgbaar zoals lantaarns, boompjes, bruggen en vervoersmiddelen ( Treinen, koetsen en auto’s). Lemax kent ook limited editions zoals bijvoorbeeld de Village Hardware Company. Dit limited edition item is uit de Vail Collectie en was slechts beschikbaar in 2008. Klik hier voor de thema’s van Lemax of kijk hiervoor in het sub-menu


Lemax Exclusives

Ook heeft Lemax speciale exclusives. Dit zijn exclusief ontworpen items en vervaardigd voor de winkelketens van Kmart, Michaels, Sears en Gift Spice in de VS. Deze exclusieve items zijn ontworpen met input verzameld door deze retailers, waardoor een uniek en onderscheidend product wordt gecreëerd dat uitsluitend in hun winkels of online websites wordt verkocht voor één of twee jaar. Sommige items komen het jaar daarop in de gewone collectie en sommige verdwijnen uit de collectie. Ook Intratuin Nederland heeft zo haar exclusieve item gehad voor één seizoen, de façade “Lemax Parisian Stairs”.

 

Alle items van Lemax worden hand geschilderd.


Lemax van lamp naar LED 

Vooruitlopend op de wetgeving verving Lemax al sinds 2010 alle gloeilampen voor de zeer zuinige LED-lampen. Door middel van een nieuwe techniek geven deze lampen een vergelijkende lichtbundel als de oude gloeilampen, dit in tegenstelling tot de oudere vormen van LED. Voortaan worden alle huizen voorzien van een LED-lamp op 4,5v batterij aansluiting. Deze batterijkastjes beschikken wel over een aansluiting voor uw 4,5v adapter zodat ze eventueel zonder batterij te gebruiken zijn. In 2011 is er begonnen met standariseren van adapters en worden langzaam alle items uitgevoerd in 4,5v. Zo kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld lantaarns in omloop zijn op 3v (voorraad van voor 2011) en diezelfde uitvoering in 4,5v. Voorlopig blijven de adapters in beide voltage en aansluiting leverbaar.

 

In 2017 introduceerde Lemax de Led Bulb “Moonlander” Op de afbeelding kun je zien dat de  Lemax Led Bulb Moonlander een aan-uitschakelaar heeft en een rechtstreekse aansluitmogelijkheid voor een batterijkastje of Lemax 4,5 Volt adapter. De Lemax Led Bulb Moonlander is geschikt voor alle Lemax huisjes met een rond gat in de achterkant van het huisje.


Lemax Europe© en Minidorp

Al sinds jaar en dag is Lemax Europe één van de hoofdsponsors van  Minidorp. Naast hun steun en “give á way” prijzen voor loterijen zetten de medewerkers hun deuren eenmaal per jaar exclusief open voor een handjevol verzamelaars. Op zo een open dag mogen we dan een kijkje nemen in de showroom die anders alleen open gaat voor de retail. Naast het kennis maken met de medewerkers en het genieten van alle primeurs maken de uitgenodigde clubleden ook gezamenlijk een klein dorpje, welk daarna dient als de winkelposter dat jaar. Lemax Europe staat altijd open voor input en ideeën vanuit de eindgebruiker. Zo is het idee van ons lid, Opa Snor (Herman l’ecluse) in 2012 in productie genomen en werd hij tijdens een open dag verrast met de allereerste Lemax “Learn to Ski”

 

Een ongelooflijk succesvol item en in navolging hiervan is de Lemax  ‘You Name It, We Create It’-wedstrijd gehouden, waar fans werden uitgedaagd om een ​​speciale editie te ontwerpen voor de 2015 Spooky Town-collectie. ( Lemax vierden haar zilveren jubileum in 2015) Winnaar was de verzamelaar Cassie Hancock uit de USA, die de Banshee’s Boo-B-Traps creëerde. De wedstrijd, gehouden in oktober 2013, zag veel geweldige ontwerpideeën, maar uiteindelijk was het de spookachtige winkel van Hancock die de meeste stemmen op de sociale media verzamelde en won.

 

Klik hier om naar de officiële website van Lemax te gaan, of klik hier om het hele jaar door Lemax te kunnen kopen.Lemax bracht tot en met 2007 jaarlijks een catalogus uit met alle items. echter sinds 2008 is de catalogus vervangen door een flyer met de nieuwste collecties en zijn ze gestopt met het verspreiden van hun catalogus voor consumenten.