Maak er een soap van

Iedereen heeft wel eens een serie op tv gevolgd die langer duurde dan een paar afleveringen. Zo een lang lopende serie noemen we een soap. De soapserie dankt zijn naam aan de bedenker ervan, de Amerikaanse zeepgigant Procter & Gamble. De Amerikaanse zeepfabrikant Procter & Gamble kocht dagelijks vijftien minuten zendtijd op een radiostation. Twaalf daarvan werden gebruikt om een hoorspelserie uit te zenden en de andere drie minuten werden gebruikt als reclame voor het zeepmerk.

 

De meest bekende soap series zijn wel Goede tijden, Slechte tijden, As the world turns, the Bold and the Beautiful en dallas.

In een doorsnee soap wonen de hoofdrolspelers in één gebied ( net als in het kerstdorp) en wordt het drama en leed uit het leven van mensen daar sterk overdreven. Volgens het woordenboek is een soap ‘een serie over gebeurtenissen uit het dagelijks leven, maar wat maakt een soap nou een goede soap?  “Het moet een verhaal zijn waarbij je kunt wegdromen. Een andere wereld waarin iedereen er goed uit ziet en de huizen mooi zijn ingericht. Een wereld waarin geluk heerst, actualiteiten worden behandeld, maar waarin juist ook veel drama voorkomt.”

Nou heb je een uitgebreide verzameling kersthuisjes, genoeg om een dorpje te bouwen. Naast deze huisjes beschik je over een leuke collectie figuurtjes om je kerstdorp te bevolken en heb je misschien ook al een plan om het leuk neer te zetten. Maar heb je ook een verhaal? Waarschijnlijk niet en dat is ook niet erg, een mooi verlicht kerstdorp is waarschijnlijk wat je voor ogen hebt. Zou het toch niet leuk zijn om je kerstdorp uniek, apart te maken met kleine scenes die een verhaal vertellen? Een eigen soap te creëren!

Goede kerst, slechte kerst, As the Tree turns, the ball and the Beautiful… bedenk het! Zoals eerder geschreven voldoet een goede soap aan gelukkige mensen, maar ook aan drama, veel drama. Dus….. Ad a little drama to your village.


Laat je inspireren door een aantal korte afleveringen uit Minidorp, the soap:

De Ice Bucket Challenge

Dit was een actie uit 2014. Degene die de uitdaging accepteerde, werd geacht een emmer ijswater over zijn hoofd te gieten of anders een donatie te doen ten behoeve van ALS-patiënten. Wereldwijd deden vele mensen mee, zo ook de hoofdrolspelers uit het kerstdorp natuurlijk. Kijk eens naar actuele situaties in het journaal of op het web, zoek er een figuurtje bij en boots de realiteit na. Zo gaat je kerstdorp leven en is het leuker voor bezoekers om rond te neuzen bij je dorp.

Grote brand in trein ligt spoor plat

In een trein heeft woensdagavond korte tijd een brand gewoed. Alle passagiers konden ongedeerd uit de trein komen, maar de brand had wel tot gevolg dat het treinverkeer tussen minidorp en kerstdorp stil kwam te liggen tot 22.30 uur. In de tunnel werd rook ontdekt, zegt een woordvoerster van de NS over de brand. Omdat het personeel het vuur niet direct kon blussen, is besloten de trein te ontruimen. Het vuur werd vervolgens buiten de tunnel geblust. Een leuke oplossing voor menig speelgoed trein die toch niet rijd of waarvan de complete rails niet passen op tafel.

Sint vs Santa

Het sinterklaasfeest raakt steeds meer uit de gratie. Van de 61% huishoudens in Nederland die kerst, Sinterklaas of beide feesten met cadeautjes vieren, kiest 22% voor de Sint en 24% voor de Kerstman. Dat Sint dit niet leuk vindt, blijkt wel dat hij zijn pieten tegen de Kerstman ophitst. En dan wordt Santa ook nog eens berooft van zijn cadeautjes door plaatselijke jeugd. Kijk eens tussen je figuurtjes of je ook een leuke scene kan maken, gekochte setjes hoeven niet per se als setje in je dorp te staan.

Op dun ijs begeven

Een aantal mensen is vandaag door het ijs gezakt op de plassen bij minidorp. De brandweer moest in meerdere gevallen assisteren en de slachtoffers uit het water halen. Waar het ijs gisteren nog dik genoeg was om op te schaatsen, is het vandaag een ander verhaal. Ten minste een van de figurines die vandaag door het ijs zakte, moest naar het ziekenhuis worden gebracht voor controle. Voor vele is ijs namaken al een uitdaging, maar als je dan een soort wak erbij maakt, is het voor de figuurtjes een uitdaging om er op te gaan staan… Zaag gewoon een oud figuurtje in tweeën en leg wat brokjes ijs (glas) rondom het wak.

Grote chaos op de wegen

De winter brengt naast plezier ook wat minder plezierige aspecten met zich mee en die kennen we in Nederland maar al te goed. Zodra er een sneeuwvlokje naar beneden komt slibben alle wegen dicht. Maar niet alleen in Nederland, want in minidorp is het vandaag ook raak. Niet alleen de sneeuw zorgt voor overlast, maar vooral de combinatie met het vakantieverkeer en een gesprongen leiding zorgde voor vele minuten vertraging. Steeds meer zie je auto’s in de collecties van kerstdorp merken. Het mag, lijkt wel, allemaal wat moderner. En ja, met meer auto’s op de weg gaat het niet altijd goed. Gelukkig alleen materiële schade. Net als bij echte ongelukken heb je kijker en die wil je toch bij je kerstdorp?


Pyromaan actief in Minidorp!

Gisteren ging er in kleinhuizen weer een huis in vlammen op. In de gemeente minidorp, waar kleinhuizen zich bevindt, vliegen de laatste maanden vaker auto’s en huizen in brand. Inwoners vrezen het werk van een pyromaan. De brandstichtingen leiden tot onrust, zegt een woordvoerder van de politie. Een speciaal team is op de zaak gezet en de politie patrouilleert intensiever in het gebied. Zelfs de oliebollenkraam van R.Visser bleef niet bespaard. Bijkomend voordeel van deze nare gebeurtenissen is wel dat de vrijwillige brandweer van minidorp een actieve rol kan spelen in plaats van werkloos vastgeplakt te staan nadat ze uit hun blister verpakking zijn gehaald.
 

Criminaliteit en dingen die niet door de beugel kunnen

Helaas, ook in kerstdorpen gebeuren dingen die niet horen te gebeuren. Met zo veel figurines op één plek zit er ook schorriemorrie tussen. Van kleine baldadigheid tot serieuze misdaad, het gebeurd allemaal net als in “the real world”. Het ooit zo vredige minidorp wordt menigmaal opgeschrikt door crimineel gedrag. Zeker sinds de komst van het bordeel “miss Claus trofobia” heeft de politie handen te kort. Er zijn door de leveranciers gewoon te weinig agenten bedacht voor het moderne kerstdorp. Nog steeds worden er elk jaar vele kerstmannetjes gemaakt, terwijl er daar maar één van bestaat, maar de agenten moeten het met een handjevol collega’s doen. Tot diep in de negentiende eeuw waren er bijvoorbeeld nog nachtwachten en burgerschutterijen die ’s nachts de orde handhaafden en zo de politie ondersteunde. Nu deze niet meer bestaan willen we meer blauw op straat! (of vinden we het stiekem wel leuk zo in het kerstdorp) 


De cliffhanger!!

Een cliffhanger is een vakterm uit de film- en televisiewereld, die ook gebruikt wordt voor verhalen in boeken en toneelstukken. Het houdt in dat een verhaal van bijvoorbeeld een serie of aflevering van een soap, film of boek eindigt op een moment waarop de spanning het grootst is, en waarbij niet duidelijk is hoe het verder af loopt.

Ook deze term kunnen we in het dorp gebruiken. Maak een scene met je figuurtjes waarbij nog niet duidelijk is wat er gaat gebeuren, laat de fantasie van je bezoekers maar spelen…

Ben jij ook een regisseur?  Welcome to the realworld!