Mix'n Match

Merken en items door elkaar?

 

Naast de gezelligheid en warme sfeer van een Kerstdorp is vooral het “maken” van een Kerstdorp voor de meeste mensen een hobby. Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent. Hobby’s worden uitgeoefend voor het plezier, niet als betaald werk. Voorbeelden zijn het verzamelen van bijvoorbeeld postzegels of het beoefenen van een sport. Persoonlijke voldoening staat voorop. En zeker bij een Kerstdorp, wat tijdelijk een onderdeel van de huiskamer wordt, is juist die laatste zin zo belangrijk. Je doet het voor jezelf en de mensen om je heen.

 

Hier op Minidorp vind je een compleet overzicht van alle merken en dat is handig om te weten wat er allemaal te krijgen is. Er is veel informatie over thema’s te vinden zoals Wintersport, steden en landelijke dorpjes. Ook is Hollands de laatste jaren een gewild thema. Zoveel mensen, zoveel wensen en dan is het alleen maar fijn dat alle merken zo een diversiteit aan items uitbrengen.

 

Veel items zijn gerelateerd aan verschillende perioden. Zo zijn er figuren in Dickens kleding uit 1837, poppetjes in moderne ski-kleding uit 2010, auto’s uit 1960 Of een paard en wagen uit 1920. Een high-end Radiostation uit 1980, het huisje van Bob Chratchit uit Scrooge. Een moderne en een oude zweefmolen…en ja, Zelfs een UFO.

 

De vraag die vaak voorbij komt, vooral bij starters. “Is het raar als ik meerdere merken combineer?” of “ mag dit item wel naast dat item?” en “moet ik mijzelf beperken tot één thema cq merk?”


En met zoveel keus zijn dat helemaal geen rare vragen. Je komt in aanraking met deze hobby, gaat op internet speuren naar foto’s en ziet de meest prachtige opstellingen. Van complete winterlandschappen waarin er vele tientallen poppetjes pret lijken te hebben in een dik pak sneeuw tot vrolijk schaatsende figuurtjes op een Amsterdamse gracht. Van Amerikaanse autos bij een typisch Diner tot sprookjesfiguren uit de Efteling. Van displays met twee of drie huisjes tot volledig verbouwde woonkamers. Ja, soms loopt een hobby aardig uit de hand, maar nog steeds onschuldig hoor.

 

Als starter ben je nog niet zo goed op de hoogte van alle merken en zal je op foto’s, of live bij een dorp, niet gauw zien welk merk een huisje of een poppetje is. Vaak zijn kijkers zo overdonderd door alles wat ze zien en moeten ze goed en vaak kijken om te zien dat bijvoorbeeld die mevrouw met een prachtige victoriaanse jurk achter het figuurtje staat wat net een selfie neemt met haar mobiele telefoon.

 

En natuurlijk zijn er verzamelaars die zich aan één thema of merk houden, maar het is en blijft een hobby. En zoals we eerder hebben kunnen lezen zijn hobby’s voornamelijk voor jezelf. Bob Marley (Reggea zanger) zei ooit; Niks is verkeerd als je er blij van wordt. Oftewel, als jezelf een Lemax huisje naast een Luville huisje wilt zetten is dat toch okee. Als je een poppetje van de action naast een schaatsertje van Dickensville wilt laten schaatsen, is dat toch okee. Als je de molen uit de tuin binnen neerzet om daaromheen je Department 56 huisjes te stallen is dat toch okee!

 

 

Dat in vele tuincentra de merken apart worden gepresenteerd is logisch, men wil dat haar klanten duidelijk kunnen zien wat er verkrijgbaar is per merk. Hoewel we bijvoorbeeld bij Intratuin steeds vaker zien dat de displays gecombineerd worden opgebouwd met hun eigen merk en hé, dat is toch oké!!

 

Ben je echt verzot op een merk of thema, en dat maakt je gelukkig, dan is het misschien beter om er niet van af te wijken. Anders doe je misschien aankopen die niet bevallen en dan ben je niet bezig met persoonlijke voldoening. Er is nergens een regel opgesteld hoe je dorp er uiteindelijk uit moet zien. Voorbeelden zijn er zat, maar er zijn geen verplichtingen. Smurfen huisjes naast een flatgebouw? Niet iedereen zal het waarderen, maar er zullen er ook zijn die denken… waarom niet?

 

Zeker als starter kom je er pas later achter dat er veel, heul veel, te verkrijgen is. Heb je net je eerste startsetje gekocht bij de plaatselijke budgetstore en geniet je er zo van dat je naar het dichtstbijzijnde tuincentrum rent om daar uitbreiding te scoren… kom je er achter dat de huisjes daar groter zijn.. mmmmh, eerste setje weggooien? Welnee, zet de kleinere huisjes wat hoger en achterin. Zo creëer je ook nog diepte in je dorp en lijkt het allemaal wat groter. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld, dat je net lekker een thema of merk aan het sparen bent en de leverancier geeft er de brui aan. (Typisch Hollands is zo een voorbeeld). Houd hiermee je hobby dan op? Ga je helemaal opnieuw beginnen? Of..

 

Gewoon MIX & MATCH, oftewel… meng en mix door elkaar wat je leuk vindt. Elk merk heeft wel een Hollands item of een ski-poppetje zodat je gewoon door kan gaan. En naast het boerenland kan makkelijk een berglandschap ontstaan met wintersporters. Onderaan de piste kan best een kermisattractie staan op het plein.


Zijn er dan helemaal geen limieten / richtlijnen?

Nou, ja en nee. Zoals gezegd zijn er verzamelaars die zich storten op één merk of thema. Vaak zijn dat mensen die al wat langer meelopen en hun keuze duidelijk hebben gemaakt voor zichzelf. Belangrijke criteria bij zo’n keuze kan zijn om het binnen een bepaald budget te houden of binnen een bepaalde ruimte. Je kan je voorstellen als je alles leuk vindt en het niet erg vindt om 7 dagen per week pannenkoeken te eten er geen eind aan is.

 

Toch is een andere reden veel belangrijker en dat is smaak. Sommige mensen kiezen smaakbewust voor één merk vanwege de kwaliteit of zien hun voorliefde voor bijvoorbeeld wintersport graag terug in hun dorp. Ook kan het verschil in schaalgrote een reden zijn om zich te beperken tot één merk. Smaak is aan een ieder voorbehouden, wat de één mooi vind, hoeft een ander niet mooi te vinden. En dat is het fijne aan een hobby. Je doet het niet voor een ander maar voor jezelf. Natuurlijk houd je rekening met je partner als jullie allebei dezelfde hobby hebben.

 

Gelukkig zijn alle bekende merken redelijk in dezelfde schaal gebouwd, op uitzonderingen na. Zo is de “Snow Village” lijn van Department 56 niet alleen glimmend, maar ook iets groter dan de meeste merken. Echter heeft Department 56 genoeg andere thema’s die makkelijk naast Luville en Lemax passen. Eigen merk van Intratuin en Typisch Hollands van de Blokker kunnen onderling nog wel eens behoorlijk afwijken en zijn sommige items van porselein en andere van kunststof. En als je er zelf niet mee zit… is het toch okee!