Nog 45 merken!

Tot 60% korting!

ITL


De handelsnamen van Intratuin B.V. zijn Intratuin Trade & Logistics B.V. IT&L en ITL-producten. In de kerstdecoratie van Intratuin “eigen merk”  is ook een serie kersthuisjes terug te vinden die Intern ook de naam ITL mee kregen. De rode dozen met open venster. Sinds 2012 zijn er onder deze lijn ook Hollandse huisjes uitgebracht. Als Holland Specials.

 Herkenbaar aan de blauwe sticker.  In 2014 zijn er enkele items uitgebracht in die Holland Specials serie die lokale bijzondere pandjes voorstellen in de omgeving van een filiaal van Intratuin. Zo zijn er het stadhuis van Halsteren en het gemaal van Cruquius verkrijgbaar, respectievelijk bij Intratuin Halsteren en Intratuin Cruquius dus… De huisjes van ITL variëren sterk in maat, van ontzettend klein tot buiten proporties groot. Omdat ITL staat voor producten en niet voor één lijn. Ook zijn er kunststof/polystone huisjes en modellen van porselein. De meeste huisjes hebben hun eigen lampje met snoer. Onder de ITL lijn zijn ook losstaande stukken uitgebracht, incl. schaatsbaan e.d. De meeste items van de Holland Specials passen naadloos bij Typisch Hollands, de inmiddels gepensioneerde dorp serie van Blokker. In 2018 introduceert ITL een Sub lijn onder de Holland Specials, het zogenaamde Des Brink, een oer-Hollands karakteristiek dorpsplein met een school, kerkje en natuurlijk een café. Dit café van Grolsch scoort al gelijk goed bij de verzamelaars en het bijbehorende terras is een hardloper.

In steeds meer filialen van Intratuin zie je dat sinds 2017 het eigen merk de boventoon gaat voeren. Des Brink en andere nieuwere items van ITL zitten inmiddels ook niet meer in de bekende rode doos, maar wit met een beetje crème/bruin.


LUMINEO

De Lumineo huisjes komen van KaemingK, een leverancier van Kerstartikelen uit Aalten (NL). Kaemingk brengt sinds 2010 een uitgebreide collectie huisjes (en accessoires) op de markt  onder de verzamelnaam Lumineo (hetgeen overigens hun merknaam is voor alle artikelen met verlichting). Het bedrijf heeft gezocht naar een (Chinese) huisjes leverancier die nog niet actief was op de Europese markt en zij hebben een leverancier kunnen vinden die tot dusverre alleen op de Amerikaanse markt actief was.

Ze voeren een viertal series in hun collectie:

  1. Christmas Shopping – allemaal huisjes met een winkel en/of etalage
  2. Victoria Lane – huisjes uit Engeland uit de tijd van Charles Dickens 
  3. Nostalgic Winterland – huisjes die modellen zijn van de 1e Europese emigranten naar Amerika
  4. LED Christmas Fun – huisjes en andere varianten voorzien van animatie en/of gekleurde LED-lampjes.

Het eerste jaar van introductie was relatief succesvol volgens hun. Ze proberen een lijn te brengen die kan bestaan naast de sterke bestaande merken en zullen deze collectie (vooralsnog) ook nog niet als dorp merk in de markt zetten, maar richten op de klanten die niet echt een specifieke collectie verzamelen en toch leuke huisjes willen kopen tegen een betaalbare prijs.
Met name de serie Nostalgic Winterland is afwijkend van het geen er tot op dit moment aangeboden was.


EFTELING 


Ook de Efteling, het grootste sprookjespark van Nederland, heeft zijn eigen miniatuurhuisjes en accessoires. Hierdoor creëer je dus je eigen sprookje met deze prachtige collectie. Van de vele sprookjes zijn er in deze lijn een groot aantal huisjes te koop, denk maar aan de poort en het kasteel van Doornroosje, het huisje van vrouw Holle of het huis van Roodkapje. Niet alleen de huizen zijn te verkrijgen, maar ook vele accessoires die betrekking hebben op het Sprookjesbos zijn inmiddels verkrijgbaar zoals: een paddestoel, ezeltje strekje, de Wolf en Holle Bolle Gijs. Dus voor diegene die een waar sprookjesbos willen namaken is er keuze te over. Deze lijn wordt geproduceerd door Edelman B.V, (juist ja..  de Leverancier van Luville) in samenwerking met De Efteling. Het eerste jaar dat deze serie op de markt werd gebracht werden ze alleen via Intratuin verkocht. Inmiddels zijn er meerdere tuincentra en webshops die dit leveren. En natuurlijk verkrijgbaar bij de Efteling zolang de voorraad strekt.


Currier and Ives 

De Lumineo lijn heeft erg veel weg van Currier and Ives porcelain houses die ooit waren uitgebracht door “the Museum of the City of New York”. Deze lijn is nooit buiten de US uitgebracht. Het was een ode aan het duo of een slimme marketing. Currier en Ives was een succesvolle Amerikaanse prentkunst firma geleid door Nathaniel Currier (1813-1888) en James Merritt Ives (1824-1895). Gevestigd in New York City 1834-1907. Vandaag de dag worden originele Currier en Ives prenten veel gezocht door verzamelaars. Ook populair zijn decoraties met afbeeldingen van de winter scènes, die gewoonlijk worden gebruikt voor de Amerikaanse kerstkaarten. De huisjes zijn nagemaakt van afbeeldingen van die winterprenten. Helaas is de lijn niet voortgezet. Zoals gezegd kunnen de verzamelaars deze collectie aanvullen met Lumineo dus. Currier and Ives zijn zelfs bezongen in een beroemde christmas song “sleigh ride by johnny mathis”:

” There’s a happy feeling nothing in the world can buy
When they pass around the coffee and the pumpkin pie
It’ll nearly be like a picture print by Currier and Ives
These wonderful things are the things we remember all through our lives
Just hear those sleigh bells jingling , ring-ting-tingling too
Come on, it’s lovely weather for a sleigh ride together with you”


Lilliput Lane

David Tate heeft het Lilliput Lane netwerk opgericht in 1982, en het bedrijf (Inmiddels een divisie van Enesco) vierde haar 25e verjaardag in 2007. Een breed scala van Britse, Nederlandse en Franse huisjes zijn geproduceerd in dit assortiment, zoals de “British Heritage Collection” waaronder Buckingham Palace. Er zijn ook Amerikaanse “Landmark cottages” evenals verlichte huisjes. Een Pdf catalogus is online beschikbaar via de multimedia pagina. Er is een Lilliputnetwerk “Lane Visitor Centre” op Skirsgill, in de buurt van Penrith, aan de rand van het Engelse Lake District. Er is ook een verzamelaars club. Prijzen van Lilliput Lane huisjes variëren van $30 tot $2000. Maten variëren van 8cm tot ongeveer 20 cm. Lilliput Lane biedt u de nieuwste collectie van ’s werelds favoriete miniatuur huisjes; handgemaakt in de ateliers in de Schotse grensstreek. Riet, steen, tegels, en hout worden alle tot in het kleinste detail weergegeven. Het architectonische erfgoed wordt bij Lilliput Lane vastgelegd in de meest authentieke, gedetailleerde miniatuur sculpturen die worden geproduceerd. De huisjes worden volledig met de hand gemaakt en geschilderd in de Schotse grensstreek door geschoolde kunstenaars. De huisjes kregen door de jaren steeds meer opties, en bevatten nu ook verlichte ramen en deuren, muziek of beweging. Daarnaast zijn er betoverende winterse thema cottages voor een bijzondere uitstraling tijdens de feestdagen.

 

“Helaas is er in augustus 2016 besloten om de fabriek in Langholm te sluiten en te stoppen met de productie van Lilliput Lane huisjes aan het einde van november 2016. de vraag naar deze producten is afgenomen tot het punt waar het onmogelijk is om door te gaan…”

 


Heartland Village

In Amerika is Heartland al jaren een gevestigd merk en is daar op de markt gebracht onder de naam Heartland Valley Village en Dickens  keepsake. Heartland word gemaakt in China for O’Well novelties uit Taiwan. Na een jaar lang intensief onderzoek en ontwikkeling presenteerde Cinter B.V. in 2009 ook in Europa de Heartland Collectables Village ®. Ieder item is verpakt in een stevige polyfoam doos door Cinter voor de Europese markt zelf ontwikkeld en hebben dus andere verpakkingen dan in de USA. Alle verlichte en bewegende figuren hebben een lage voltage of werken op batterijen en hebben de Europese EN standaard. Naast alle losse items zijn er ook starterspakketten samengesteld. Zo kunnen starters thuis al gelijk aan de slag met het inrichten van een complete setting. Alle items zijn gemaakt van porselein en de figuurtjes van polystone, beschilderd tot in het kleinste detail. De kleuren zijn helder, vriendelijk en fris. Tevens zijn er bomen en toebehoren verkrijgbaar. 

 

Het formaat van de huisjes is qua schaal gelijk aan de meeste andere merken en dit maakt Heartland Village uitermate geschikt om te combineren. Ook zijn er een aantal huisjes uitgerust met fiber optic verlichting en deze zouden alleenstaand al een blikvanger kunnen zijn.

 

Helaas begon 2011 met minder leuk nieuws. Cinter B.V. de leverancier van o.a. Heartland Valley Village voor Europa is failliet en hiermee kwam er alweer een einde aan de verkrijgbaarheid van deze leuke items in Europa.


GAULT

Dominique Gault miniaturen zijn verzamelaars huizen die in Frankrijk worden gemaakt met als voorbeeld typische gebouwen uit Parijs, Provence, Toscane en de Elzas.  Hele dorpen kunnen worden gemaakt van deze huizen en hun vele accessoires. Er zijn ook enkele gebouwen van Venetië en Londen. De miniaturen zijn er in twee verschillende product-lijnen, een high-end keramische lijn en een populaire J. Carlton hars lijn. De lijn is niet geschikt om op de juiste schaal te combineren met bv Lemax, Luville, Department 56, Wurm en Dickensville omdat deze veel fijner, maar ook kleiner is. Wel ideaal voor een kleine opstelling apart in een vitrine bijvoorbeeld.


Kinkade Village

Hawthorne Village is een onderdeel van de Bradford groep. Deze groep verkoopt een breed scala van cottage’s en Kerstdorp lijnen afzonderlijk en via abonnementen. Hun assortiment omvat Thomas Kinkade de cottage reeksen (Kerstdorp, Kust Winterdorp, Lamplight Village, Victorian Christmas Village, Hometown Village, Mistletoe Mountain).

William Thomas Kinkade (19 januari 1958 – 6 april 2012) was een Amerikaanse schilder van de populaire realistisch en idyllische onderwerpen. Opmerkelijk was de massa marketing van zijn werk. Reproducties en andere gelicentieerde producten werden verkocht via de Thomas Kinkade Company. Hij noemde zichzelf “Thomas Kinkade, schilder van het licht ‘, een uitdrukking die hij altijd beschermde door zijn handelsmerk, maar oorspronkelijk was toegeschreven aan de Britse meester JMW Turner (1775-1851). Er wordt geschat dat 1 op de 20 Amerikaanse gezinnen een exemplaar van Kinkade zijn schilderijen bezit.

 

Ondanks grote commercieel succes tijdens zijn leven had hij weinig waardering van kunstcritici; zijn schilderijen zijn beschreven als overdreven sentimenteel.

 

De Bradford groep (Hawthorne) heeft ook meer ongebruikelijke dorp onderwerpen zoals Dale Earnhardt’s Christmas Village Collectie en Tim Burton’s “nachtmerrie voor Kerstmis dorp”collectie. Hawthorne bracht ook een dorp van/over Coca-Cola collectibles van polystone en stopte hiermee in 2006 dit is anders dan de Coca Cola town square collectie. Prijzen voor Hawthorne collecties variëren van $50 – $135 per item.


John Putnam Huizen

Op Woods Farm in Devon, een idyllische locatie in de buurt van het dorp van Blackawton UK produceert John Putnam deze prachtige reeks van keramische huizen. Hij geeft elk stuk een persoonlijke touch die ze van de meer gedetailleerde hars gietstukken van andere bedrijven onderscheidt. De huizen zijn allemaal vrij klein, variërend van 5 cm tot 10 centimeter lang. De collectie omvat ongeveer 165 gebouwen die hij heeft geproduceerd als miniaturen van de traditionele Britse en Amerikaanse huizen. De huizen zijn op grote schaal op o.a. E-bay beschikbaar, de prijzen variëren van $10 tot $15.


Timothy Richards

 Timothy Richards produceert met gips architecturale modellen van beroemde gebouwen uit de hele wereld. Zijn modellen zijn beschikbaar als boekensteunen, architecturale modellen enlimited edition verzamelaars stukken. Detail en zachte uniforme afwerking maken deze werkelijk opmerkelijke voorbeelden de beste van de wereld van de architectuur. Het assortiment omvat items zo eenvoudig als een traditionele Britse postbus, tot beroemde historische gebouwen (Ellis Island) en een aantal van ’s werelds meest prachtige gebouwen. Niet geschikt voor een kerstdorp.


The Tiffany Style Village
 

Deze knappe verzamelaars stukken zijn handgemaakt met dezelfde technieken die zijn ontwikkeld door Louis Comfort Tiffany in het begin van 1900. Elke van deze huis/accentlampen bevatten hand gesneden delen van echte gebrand schildert glas. Er zijn maar een paar van deze huizen gemaakt. Je komt ze soms tegen in Lampenwinkels, maar meer kans maak je op Ebay. Omdat ze van origine uitgebracht zijn als lampen zullen ze natuurlijk schitterend stralen in de avond. Helaas zijn er geen accessoires verkrijgbaar zodat je toch met een ander merk moet combineren als je een boom of poppetje er bij wilt zetten.


David Winter Cottages

David Wintar Cottages zijn in productie sinds 1979. Nu semi gepensioneerd, blijft David Winter produceren voor Vrienden van de David Winter Collectors Club. Laatste edities van zijn huisjes zijn beschikbaar via een breed scala van distributeurs en worden in ruime schaal verhandeld, met uiteenlopende prijzen. De huisjes zijn traditionele Britse Cottages, Kerstmis cottage’s met een verhaal gebaseerd op Dickens “Christmas Carol”. Het aanbod is zeer breed, veel van de cottages kunnen online bekeken worden via de David Winter Informatie website. Ze zijn onverlicht en op een stuk kleinere schaal als bv Lemax.


Coca Cola© Town Square Buildings

Een Kerstdorp van Coca-Cola©, van de internationale Groep Cavanagh®. Deze fijn gedetailleerde stukken werden ontworpen met de emblemen van de Coca-Cola en reclamethema’s van 1930 tot aan 1950’s voor een nostalgische aanblik. Er waren echter zeer weinig detailhandelszaken die Coca-Cola Town Square Buildings verkochten in 1992 en dat maakt dat uitgaven uit de eerste twee Jaar zeer moeilijk te vinden zijn. De serie is gestopt in 2007 en waardes kunnen variëren van 10 dollar tot 150 dollar. Alle officiële stukken van deze collectie hebben een stempel op de onderkant en het jaar van productie is ingebakken. Department 56 heeft ook huizen van Coca-Cola in haar collectie, maar dit dorp was echt een onafhankelijke serie van Coca-Cola zelf.


Santa’ s Workbench village

De Firma Jo-Ann is een detailhandelaar die in de V.S. een waaier van koopwaar aanbiedt, van stoffen, kunstenambachten en huis decoratie projecten. Het bedrijf biedt ook ambachtklassen en andere diensten aan. Vanaf februari 2007 telde het bedrijf 801 winkels, met inbegrip van 628 traditionele winkels en 173 superstores over 47 staten verdeeld. Naast de normale artikelen bieden zij ook veel seizoensgebonden producten aan die zich op diverse vakantie en seizoenen concentreren. Jo-Ann bezit verscheidene eigen seizoensgebonden merken, waaronder Santa’ s Workbench en Spooky Hollow. Twee redelijk onbekende merken, vergelijkbaar met Tuincentra’s eigen merken hier in Nederland.


St. Nicholas Square Village

Een bedrijf wat geleidelijk verbeterden in de kwaliteit is warenhuisketen Kohls® in de USA. Ze hadden een eigen keramiek dorpen lijn en accessoires onder de naam Sint Nicolaas Plein. Het werd tot een paar jaar geleden verkocht. Veel van de gebouwen en figuren lijken alsof ze uit het vroege-tot-midden van de twintigste-eeuwse Noord-Amerika komen. Het St. Nicholas plein ontwerpen zijn niet zo een hit als Dept. 56 of Lemax collecties. Echter, hun kwaliteit is wel consistenter dan de meeste van de “merkloze” producten. Veel warenhuizen, bouwmarkten en speciaalzaken (Inclusief Jo-Anne) hadden het in hun collectie voor de kerst. De laatste modellen hebben weer verdacht veel weg van de Heartland village collection


Michel Dupuy

Miniatuur gebouwen van de Elzas zijn de specialiteit van Michel Dupuy. Zijn website toont prachtig gedetailleerde Elzasser historische gebouwen in een aantal van zijn keramische series.


Lego winter village

In 1958 werden de bekende Lego bouwsteentjes voor het eerst geïntroduceerd en sindsdien is Lego uitgegroeid tot een van de grootste speelgoedmerken in de wereld. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door de Deen Ole Kirk Kristiansen. Hoewel er in de loop der jaren enorm veel producten en lijnen bij zijn gekomen, is de basis altijd de traditionele Legosteen gebleven. De naam Lego komt voort uit de samenvoeging van twee Deense woorden “leg godt” wat “speel goed” betekent. Spelen en bouwen met Lego draagt bij aan de ontwikkeling en creativiteit van kinderen. Ieder jaar brengt LEGO een winterset uit. Zeker leuk voor onder de kerstboom!

Opa zit lekker bij de haard met zijn krantje terwijl pappa de kerstboom versiert en mamma een taart bakt in de keuken! Als er nieuw brandhout in de schuur moet komen gaat pappa met de kinderen naar het bos op de slee. Vergeet de motorzaag niet! Als er een dik pak sneeuw is gevallen, kan de weg worden schoongemaakt met de sneeuwploeg. De kinderen halen hun ski’s tevoorschijn en bouwen een iglo. Hier is de winter de gezelligste tijd van het jaar!


Le Moulin à Huile

Een redelijk onbekend merk van beeldjes en accessoires uit de Provence. Gemaakt door ambachtslieden met veel aandacht voor detail en de tijd die nodig is voor een perfecte realisatie. Figuurtjes variëren van 4 tot 7 cm. Hoewel ze soms enkele huisjes maken zijn het toch voornamelijk accessoires. Op de markt in Brussel schijnen ze ook te staan.

 


Disney© Park Village

Eigenlijk is het geen apart merk maar valt dit gewoon onder Department 56. Het Department 56 Disney© Park Village Series is gemaakt van replica’s van gebouwen in Disneyland USA. Deze serie is zgn. gepensioneerd en nog moeilijk te vinden. Dit bestaat o.a. uit een Kasteel en een diner van Mickey.

Daarnaast brengt Department 56 Disney© Mickey’s Christmas Village Series. Dat zijn vrolijke gekleurde gebouwen gebaseerd op een fantasie dorp waar Mickey en zijn vriendjes leven. Deze serie is enorm speels en wordt daarom ook vaak gecombineerd met Santa’s Northpole serie. Elk jaar komen er van deze serie slechts een paar items uit.


Hallmark Keepsake

Hallmark Keepsake Nostalgic houses and shops, Town and Country. Deze reeks begon in 1984 en gaat tot vandaag de dag. Joyce C. Hall stapte in 1910, voorzien van twee gevulde schoenendozen met ansichtkaarten, op de trein naar Kansas City (Verenigde Staten). Joyce ging langs drogisterijen en cadeauwinkels om zijn kaarten te verkopen. Samen met zijn broers richtte hij in Kansas City een speciaalzaak op in kaarten, cadeaus, boeken en drukwerk. De gebroeders Hall maakten al snel naam als de broers die ‘handelen in wensen’. De naam Hallmark was geboren en groeide uit tot een mondiaal begrip. Hallmark heeft licentieovereenkomsten voor 7 van de top 10 meest populaire licentie eigenschappen en ze hebben Meer dan 49,000 verschillende producten in winkels tegelijk. Uiteraard zijn er dus ook miniatuur huisjes onder hun merk verschenen.


Fraser Creations

Lakeland® vervaardigde diverse reeksen van handgemaakte producten in de studio’s in Maryport, aan de westkust van Cumbria, net buiten het prachtige Lake District National Park Verenigde Koninkrijken. Miniatuur huisjes werden op de markt gebracht onder de naam Fraser Creations, een reeks van voornamelijk Britse beroemde kastelen, vuurtorens, gebouwen en monumenten. Fraser Creations stopte zijn productie in het Verenigd Koninkrijk en verhuisde haar lijn naar het goedkope verre oosten. De items zijn erg klein zoals het hier afgebeelde geboorte huis van William Shakespeare’s is maar 15 cm lang en 9 cm hoog.


Plasticville USA

Plasticville is een merk van plastic speelgoed trein gebouwen, verkocht in de Verenigde Staten. Gemaakt door voorheen Philadelphia Bachmann Industries sinds 1947. In 1984 is Plasticville overgenomen en wordt het volledig gemaakt in China. Plasticville gebouwen zijn een eenvoudig ontwerp, gemaakt van muren die in elkaar klikken, waardoor ze kunnen worden gemonteerd zonder lijm en eenvoudig weer te demonteren voor opslag. Plasticville gebouwen zijn meestal twee kleuren uitgevoerd met muren van één kleur en de deuren, ramen en het dak zijn weer gegoten uit een andere gekleurde plastic. Op enkele uitzonderingen na is de productlijn niet veranderd sinds de late jaren 1950. De meeste Plasticville gebouwen zijn 1:64 schaal. Het eerste Plasticville product was een plastic hek, op de markt gebracht als een kerstboom accessoire. Toen Bachmann ontdekte dat consumenten haar product op de trein lay-outs gebruikten brachten ze nog wat andere accessoires zoals bomen, struiken, en bruggen. In 1950 had Bachmann huizen en winkels aan de productlijn toegevoegd en Plasticville werd al snel het meest populaire merk van modeltrein gebouwen op de Amerikaanse markt. Verzamelaars betalen flink voor ongeopende dozen. Eenmaal in elkaar gelijmd is de waarde niet meer dan een leuk item voor bij je modelbaan.


Gessner Lichthäuser

Gessner licht huizen zijn gedetailleerde modellen van historische en mooie gebouwen. Puur handwerk, zonder het gebruik van mallen, geproduceerd, en met de hand beschilderd. Ze zijn op geen enkele manier vergelijkbaar met de uitgebrachte massaproducten uit het Verre Oosten. Het hiernaast afgebeelde stadhuis kost ongeveer 150,- euro ex verzendkosten.  Alleen te bestellen via de studio in Duitsland.


Wade Whimsey Villages

De Wade pottenbakkerijen ( van George Wade ) in Engeland en Ierland produceerde verschillende series miniatuur dorp collectibles in porselein tussen 1980 en 1998. Ongeveer tussen de 1,5 centimeter lang en 1-2 cm breed, de gebouwen in al deze series zijn verzamelbaar. De gebouwen kunnen worden gecombineerd om rijen huizen te maken e n hebben gedetailleerd vormgegeven daken, vooral de ongeglazuurde. De details op de gebouwen wordt gemaakt met behulp van transfers. Werden deze collectables oorspronkelijk geprijsd voor een paar dollar per stuk. Kunnen, hoe zeldzamer die in de serie zijn, nu een waarde van meer dan $ 200. Het is natuurlijk een erg klein formaat en onverlicht. Combineren is dus niet mogelijk voor een Kerstdorp. De belangrijkste serie van kleine porseleinen gebouwen komen uit de ” Whimsey Why” serie, geproduceerd tussen 1980 en 1988, die werden verkocht als individuele gebouwen in boxed sets van 8 (met uitzondering van de set van vijf) met een verzamelaars tonen kaart. Elk gebouw had een getal wat betekent welke positie het gebouw had in de verschillende series. De gebouwen zijn gemarkeerd met “Wade Engeland” op de bodem. De verschillende kaarten in elke set zorgden ervoor om een heel dorp te vormen. De gebouwen zelf werden herhaald in verschillende  series met een ander ontwerp. Zodat je dubbelen gebouwen moest hebben om je kaarten compleet te hebben.


Pine Rose Studios

Maakster van uiterst kleine, gedetailleerde keramische Kerstmis dorp huizen, Sylvia Mobley van Pine Rose Studios in Noord-Californië heeft geleid tot een verzameling van bijna vijftig verschillende gebouwen, elk klein genoeg om te worden gebruikt voor een kerst dorp in een schaal 1:12 poppenhuis. Met een diploma in keramiek en beeldhouwkunst uit de Rhode Island School of Design op zak besteedt zij veel zorg bij elke stap in de productie van haar kleine sculpturen. Elk gebouw is hol om deze te passen over een lichtbron, maar het kleine ontwerp van de gebouwen maakt ze gemakkelijk te hanteren en op te bergen. De geglazuurde afwerking op deze kleine huizen zijn vakkundig aangebracht met oog voor het ontwerp, terwijl de aandacht bleef op de fijne details. Er zijn geen zware coatings gebruikt. Dit zijn items voor serieuze miniatuur verzamelaars die detail waarderen en de zorgvuldigheid met afwerkingen. 

Hoewel deze opmerkelijk gedetailleerde keramische huizen ongeveer 1 centimeter doorsnee zijn, elk compleet met decoraties, landschapsarchitectuur en kleine raamopeningen die het mogelijk maken om verlichting toe te passen en zo de traditionele verlichte gebouwen voor een kerstdorp te creëren. Wanneer gezien door een lens van de camera, de details op deze kleine huisjes maakt ze bijna niet te onderscheiden van de schaal 1:32 full size kerstdorp gebouwen. De Kerstdorp lijn bestaat uit kleine keramische dorpshuizen in een waaier van stijlen en traditionele ontwerpen, uit windmolens, stallen en vuurtorens, door huizen van alle soorten en modellen, winkels, kerken, station huizen en openbare gebouwen.  Hieronder een foto van een Pine Rose dorp. Huisjes zijn gemiddeld dus 1 cm. 


The Miniature Building Authority

De Miniature Building Autoriteit hebben een uitgebreide lijn van verzamelbare miniatuur gebouwen en accessoires in 25mm en 15mm schaal voor wargamers, modeltreinen, of om te gebruiken als dorp stukken. Dit zijn stevige gebouwen, gegoten uit hars met duidelijke lijnen en details en afgewerkt met een sterke textuur verf. De gebouwen zijn compleet met daken die je kan optillen om het interieur bloot te leggen en sommige hebben een gedetailleerd geschilderd interieur. Het scala van modellen is groot. Er is een reeks van Europese gebouwen in 15 mm schaal en een andere, compleet met middeleeuwse kastelen en in 25mm schaal, een 15 mm Midden-Oosten stad, een 25 mm Americana-serie, een reeks van de fantasie in 25mm (het hobbit huis!) 25 mm Science Fiction series, een 25mm Modern serie en een 25mm Gold serie met gedetailleerde geschilderde interieurs. Er zijn muren (compleet of vernietigd) bruggen, schuttingen, tuinhekken, zelfs bloembakken en café in sommige stijlen. 

De stukken zijn stevige zware giethars, Uit de doos en plaats direct in uw diorama of dorp scene. De lak is helder en gedetailleerd, met het hoge contrast welk geliefd is bij gamers. De Miniatuur website Building Autoriteit bevat ook een aantal goede foto’s van de gebouwen in een verscheidenheid van scènes. Zoals gemald, leuk voor Wargames. Niet voor een Kerstdorp vanwege de maat. Zie de video.

 


Rockwell’s Main Street


Uit de Rhodes Studio’s is de kleine serie van Norman Rockwell’s Christmas collectie 1993. Deze Sculpturen worden geleverd inclusief certificaat van echtheid & Registratie Certificaat van Goedkeuring door het Norman Rockwell Family Trust fonds. Inbegrepen is een lamp welk past in de bodem van het gebouw. Het licht schijnt door strategisch geplaatste openingen in de pandjes alsof het winkeltje open is. Het zijn geen grote sculpturen en voor aanschaf kun je het best op eBay terecht.


Texaco town

Dit is een serie vintage stijl Texaco promotionele tankstations. Het werd geproduceerd door de Racing Champions Company in 1995 ( USA).  Er zijn diverse tankstations nagemaakt. Model 1 in het Texaco tankstation serie is bijvoorbeeld een replica van een Denver, Colorado Style Town Filling Station uit 1930. Het is gemaakt van massief Porselein en is veel zwaarder dan een department 56 model. De geschatte grootte is in inch 6 “Breedte / 7” Hoogte / 10 “diepte. Copyright 1995 Glen Ellyn, Illinois en uiteraard Made in China.


The Cat’s Meow Village


Omring jezelf met Amerikaans-made hand-held houten dorp huisjes. Of je koopt “American-made” Cat’s miauwen” voor jezelf of als cadeau voor vrienden. Het is moeilijk om er gewoon één te kopen. Het worden er vanzelf meer van deze souvenirs die prachtige herinneringen oproepen elke keer als je naar ze kijkt. Zet ze op een plank, bureau, boekenkast, of zelfs op de rand boven je deuren en ramen. Ze zijn namelijk erg plat.

Ze bieden inmiddels meer dan 1800 artikelen op www.catsmeow.com van bekende bezienswaardigheden, vakantie thema’s en eenvoudige ontwerpen van het dagelijks leven. De winkel en de fabriek zijn gevestigd op 2163 Grote Trails Drive, Wooster, Ohio, 44691. Store USA. Gemaakt van hout, verf en inkt. Replica’s van gebouwen en bezienswaardigheden voor in uw huis.


Garfield’s Christmas Village


Garfield is een strip gecreëerd door Jim Davis met in de hoofdrol de gelijknamige kat Garfield, zijn baasje Jon Arbuckle en de hond Odie. In Nederland verschijnt de strip dagelijks in de krant. Garfield’s Christmas Village Lighted Houses By Danbury Mint in 1994 is een klein dorpje gewijd aan de cartoon held Garfield. Garfield’s Kerstdorp bestaat uit 11 stuks, waaronder: Garfield’s Huis, Postkantoor, bioscoop, speelgoedwinkel, Snoepwinkel, Gerechtsgebouw, kerk, bakkerij enz..

 

Danbury mint is een bedrijf/merk die verschillende collectebles uit brengen waaronder een aantal series huisjes. Danbury Mint heeft tal van producten gemaakt voor fanatieke liefhebbers van Garfield, waaronder ook veel Pluche beesten en ijzeren autootjes en modellen. Ze hebben ook licenties voor o.a. Boyds, Coca-Cola, John Deere, Dr. Seuss, General Motors, Goebel, King Features, Looney Tunes, Major League Baseball, Mars, Inc., NFL, Gary Patterson, Peanuts, Pillsbury, Elvis Presley, Red Hat Society, The Walt Disney Company and Twentieth Century Fox Film Corporation. Ze zijn begonnen met herinneringen munten. De maanlanding was hun eerste munt in 1969.


Charmex village / WinterValley / Naamloos / Action


Eigenlijk zijn het geen echte merken, maar valt dit gewoon onder kerstversiering. In de kerstversiering komen veelvuldig huisjes voor. Voor in de boom of gewoon op de kast, maken de fabrikanten goedkope setjes voorzien van een soort kerstboom verlichting. Setjes met prijzen variërend van 8 tot 25 euro. Veelal veel kleiner dan de echte Kerstdorp verzamelitems, hooguit een paar centimeter hoog. In Europa vind je deze sets bijvoorbeeld in de blokker of Action. In Amerika zijn dat weer de zogenaamde dollar stores.

Vaak worden de setjes bij de groothandel ingekocht met een optie tot een eigen soort verpakking passend bij de uitstraling van de winkelketen, maar je kunt deze sets dus ook elders aantreffen in een andere doos. In het geval van grote afname is het zelfs mogelijk om een merknaam of iets dergelijks onder de huisjes te laten zetten. Zo heeft het Zwitserse Charmex (horloges) ooit een partij van deze goedkope huisjes op de markt gebracht


Holiday Time


Warenhuisketen WAL MART® in de USA verkoopt naast o.a. Lemax, een eigen kerst lijn en accessoires onder de naam Holiday Time. Dit merk omvat o.a. de kerstverlichting, maar ook huisjes in de juiste schaal voor onze dorpen. Het is geen grote collectie en je zal ze in Europa niet gauw tegenkomen, tenzij iemand ze tweedehands aanbiedt. Prijzen liggen wel lager dan gemiddeld. denk aan 25 tot 40 dollar. Ze hebben zelfs hun eigen winkel uitgebracht. Daarnaast zijn het veelal sets, incl. figuurtjes.

Walmart is een Amerikaanse supermarktketen. Het bedrijf is opgericht door Sam Walton in 1962 en is het grootste detailhandelsconcern ter wereld. Walmart heeft 8500 winkels in 15 landen, met 55 verschillende namen. Walmart opereert onder zijn eigen naam in de Verenigde Staten en Puerto Rico. Walmart opereert in Mexico onder de naam Wallmex, in het Verenigd Koninkrijk als Asda, in Japan als Seiyu en in India als Best Price. Walmart heeft ook winkels in Argentinië, Brazilië, Canada en Volksrepubliek China. In landen als Duitsland en Zuid-Korea heeft Walmart zijn winkels verkocht, omdat ze geen succes hadden.


Philip Laureston Houses


In 1973 nam Philip ( UK ), Philip Laureston Designs aan als zijn nieuwe bedrijfsnaam, werkend vanuit huis, met de hand modelleren van de inmiddels beroemde dierenfiguurtjes. Elk van deze eenvoudige vormen werd gemaakt in 60 seconden en vervolgens in een oven gebakken voordat ze naar kunstenaars gingen om te schilderen. Bij hun terugkeer werden ze vervolgens geglazuurd door Philip’s zus Bryony. Het duurde niet lang voordat het bedrijf moest uitbreiden om aan de vraag te voldoen. Er werden machines geïntroduceerd om de productie te versnellen. Een persmachine verhoogde de productie van 60 handgemaakte per uur naar een mogelijke 600 per uur. Na deelname aan vakbeurzen in Parijs en New York werden er winkels geopend in de VS, Europa en Australië. Dit leidde tot een nieuwe verhuizing in 1979 naar het centrum van Torquay. Op dit moment werden de miniatuurhuizen geïntroduceerd in de productie. In 1987 was Laureston Designs weer in beweging en kocht Babbacombe Pottery van Toni Raymond Ltd. en voegde de twee bedrijven onder één dak samen. De personeelsbezetting werd uitgebreid tot 40 man, de productie en de deuren openden voor bezoekers om te zien hoe het aardewerk werd gemaakt en om zelf aan de slag te gaan met schilderen en draaien aan het wiel van de pottenbakkers. Er zijn diverse series, van cottages tot bekende gebouwen en grachtenpandjes. De huisjes zijn kleiner dan de kLM huisjes, leuk om te verzamelen maar niet voor een kerstdorp. De productie is gestopt in 1998.


Pokrovsky wooden houses


Modelmaker Dmitry Pokrovsky woont en werkt in Oekraïne. Als kind was hij gefascineerd door gebouwen en stedelijke ruimte en besloot hij zich te concentreren op datgene waar hij het meest van houdt. Met het doel ‘iemands dag op te fleuren’, besloot hij om een ​​miniatuurhuis te maken en kwam hij uit met vijf enigszins verschillende modellen om uit te kiezen. Hij besloot om zijn modellen te verkopen via Etsy, en tot zijn verbazing verkocht ze allemaal! Tegenwoordig blijft Pokrovsky zijn indrukwekkende modelhuizen maken die zijn geïnspireerd door de architectuur van de wereld. Elk handgemaakt huis begint als een schets op papier en wordt vervolgens met de laser gesneden uit multiplex, handmatig geassembleerd en uiteindelijk met de hand geschilderd in levendige gekleurde acryl. Uiteindelijk heeft hij een groeiende verzameling charmante gebouwen geproduceerd die eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een film komen. Het werk van Pokrovsky omvat townhouses in Brooklyn, een Amerikaans landhuis, Beierse verblijven en zelfs een appartementencomplex uit de jaren zestig van de Sovjet-Unie. Elk huis heeft charmante details, zoals luiken en balkons. Ze zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel: de daken van elke modal kunnen worden verwijderd, waardoor ze worden omgezet in opbergdozen of een nachtlampje met behulp van een LED-kaars.


The Olszewski Collection


het verhaal van Olszewski Body of Art biedt een blik op de kunst vanuit het perspectief van een verzameling en thema’s in plaats van de afzonderlijke stukken. De details van de individuele kunst zijn te vinden in de uitgebreide lijst. Hier vindt u vele verzamelingen van één onderwerp zoals “Assepoester”, dieren in het wild, kinderen, enz. die Robert Olszewski in de afgelopen 40 jaar heeft gemaakt.


The Saturday Evening Post Christmas village


Norman Rockwell (3 februari 1894 – 8 november 1978) was een Amerikaanse kunstschilder en illustrator. Rockwell tekende veertig jaar lang de voorpagina’s voor The Saturday Evening Post. Zijn kunstwerken inspireerde tot het uitgeven van een aantal verlichte huisjes in een kleine collectie. Naast Norman zijn er in dezelfde serie ook huisjes gemaakt naar tekeningen van kunstenaar Stevan Dohonos (o.a. de brandweer kazerne) The Saturday Evening Post zijn Huisjes die iets kleiner zijn dan de meeste gangbare en voor de echte fan alleen nog te vinden via Ebay.


Mr. Christmas

Mr. Christmas ontwikkelt al sinds 1933 originele en kerstartikelen en is wereldwijd bekend om haar luxueuze muziekdozen in verschillende vormen en maten en innovatieve kerstdecoraties. Mr. Christmas biedt haar artikelen in 2 verschillende lijnen aan: “Original Classics” en “Gold Label Collections”. Tot de “Original Classics” collectie behoren artikelen met animatie en muziek. Binnen de “Gold Label Collections” vindt u zeer gedetailleerde ‘high-end’ verzamelstukken in de hogere prijsklasse zoals kermisattracties, perfect voor bij de meeste kerstdorpen, maar ook zeer geschikt voor gebruik het hele jaar rond! Er zijn een paar huizen in de collectie, maar zie dit meer als losstaande items met een muziekje en verlichting. Er is geen duidelijke lijn voor een compleet dorp.


Gingerbread village

Kerst is het seizoen voor het creëren van vakantietradities! Het bouwen en inrichten van een Gingerbread (peperkoek) dorp is een geweldige manier om het gezin samen te brengen voor wat plezier. Deze peperkoekkit bevat vier peperkoekhuizen plus veel snoep en glazuur zodat iedereen kan meedoen om een schattig minidorp te creëren. Met de verscheidenheid aan kleurrijke snoepjes en kant-en-klare glazuur, heb je zoveel plezier in het versieren. U kunt de ideeën uit de kit gebruiken of uw eigen decoratieve persoonlijkheid laten stralen! Geef het dorp vervolgens een plek op een schoorsteenmantel of als middelpunt op uw kersttafel. Dus duik de keuken in en bak, versier en heb plezier. O.a. verkrijgbaar bij Wall mart en Michaels in de USA… in Nederland zul je wat creatiever moeten zijn en helemaal zelf maken.


Midene Art Studio

"Midene" is de toonaangevende Litouwse fabrikant van artistiek sculpturaal keramiek: voornamelijk decoratieve elementen voor binnen en buiten, aromakaarsenminiaturen, kleibeeldjes voor tuin of kantoor, artistieke chamotte-artikelen en andere zeer artistieke items. Met vakmanschap in het hart van ons bedrijf, heb een proces ontwikkeld dat in elke productiefase voor kwaliteit zorgt.


“Midene” is gevestigd in Panevėžys (Noord-Litouwen) en is het grootste artistieke keramiekbedrijf in de Baltische staten, dat sinds 1994 hoogwaardige artistieke keramiek produceert. Elk van onze ontwerpen is individueel, de meeste producten worden op traditionele wijze met de hand gemaakt. Onze meest populaire artikelen zijn Garden Deco-keramiek en de werkelijk uitstekende aromakaarsenhuizen die de traditionele architecturale stijlen van verschillende landen van de wereld volgen. Deze exclusieve esthetische items tellen voor ongeveer de helft van onze productie. “Midene” exporteert naar de VS, Canada, Japan, Australië, Singapore, Zuid-Korea, Hong Kong, Taiwan en de meeste Europese landen.

Geniet van het verkennen van de kleurrijke wereld van Midene!


Hollandse winter collectie

Tijdens het speuren op internet kwamen we deze collectie tegen. Geen idee waar ze verkocht waren en wie de producent is/was. Het formaat lijkt wat groter dan de gangbare huisjes. Misschien dat iemand meer informatie heeft en dit via het contact formulier wil laten weten? Ze zien er in elk geval puur Hollands uit.


MAISON MINIATURE – RÉSINE DEX AIE

De “Collection Maison Miniature Dex Aie” zijn Miniatuur huisjes uit Frankrijk, gebaseerd op diverse regio’s in Frankrijk als souvenirtjes. Breedte van de huisjes ongeveer  9 a 10 cm, hoogte van het huis rond de  5 a 6 cm. Meestal gemaakt van resin, een gegoten kunstvariant van porselein of keramiek. Zo is er een vuurtoren typisch uit Bretagne bijvoorbeeld, een boerderij uit de Ardèche, huis uit Toulouse enz. en zo zullen er meer items uit andere regio’s zijn uitgebracht.


Anton Pieck Blokker

Blokker B.V. komt in 2019 met een geheel nieuwe serie huisjes en attributen. Deze serie moet het gat opvullen welk er was gekomen na het beëindigen van de Typisch Hollands serie vanwege de verkoop van enkele Blokker Holding formules, zoals Tuincentrum Overvecht (Groen blok) en het inkrimpen van de overige Blokker filialen. Het formaat lijkt wat af te wijken van de gangbare huisjes. De ontwerpen zijn van dezelfde tekentafel/ontwerper als destijds de Typisch Hollands serie. De serie is gebaseerd op illustraties en sfeerbeelden van tekenaar Anton Franciscus Pieck. (Den Helder, 19 april 1895 – Overveen, 24 november 1987) Anton was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, etser en graficus en is vooral bekend om zijn romantische tekeningen met levendige taferelen uit een geïdealiseerd nostalgisch verleden en om zijn sprookjesbos in De Efteling. Als de serie succesvol blijkt, komt er een jaarlijkse aanvulling. Voorlopig zijn het twee huisjes, een paar kraampjes met LED-verlichting en wat losse figuurtjes.


Laafse Huyzen

Miljoenen jaren geleden leefde een olijk volk dat over grote vlakten dwaalde op zoek naar een plek om voor altijd neer te strijken: het Volk van Laaf. In de Efteling voelden de Laven zich thuis. Tijdens de herfst van 1999 verschenen er acht luxe modellen van Laafse Huyzen bij de Kijkshop. Het waren prijzige miniaturen, die verkocht werden voor bedragen van ƒ 179,- voor het Lavelhuys tot ƒ 229,- voor het Lonkhuys. Chinese kunstenaars waren speciaal naar de Efteling gekomen om de huyzen te bekijken om replica’s te produceren. Eigenlijk was het idee om de huysjes uit te voeren met licht. Elk huysje had een echtheidscertificaat.

 

De acht huysjes waren: Loof en Eerhuys, Lachhuys, Lonkhuys, Lurk en Limoenhuys, Lavelhuys, Lijn’s Zweefhuys, Leerhuys en Lot’s Kraamhuys. Deze serie werd verkooptechnisch geen succes en de overige huysjes van het Laar verschenen dan ook nooit in de winkels. Een paar jaar later kwam de firma Cranenbroek plots met een allerlaatste rest-partij. Niet alle soorten huysjes waren nog op voorraad, maar de huysjes die er nog waren, gingen voor slechts € 10,- per stuk de deur uit.


MONUMENTJE.com

De stad ‘s-Hertogenbosch heeft ongeveer 1200 historische panden. De Rotaryclub Vught zal in een langlopend project 18 miniaturen laten maken, in series van 3 onder de naam Monumentje.com Om het unieke karakter van uw schaalmodel te benadrukken, is het vervaardigd in een beperkte, genummerde oplage. Dat nummer vindt u op het model. De opbrengst ervan dient ter ondersteuning van onderstaande goede doelen. De miniaturen en alle onderdelen ervan zijn nauwkeurig op schaal 1 : 125. Het model is vervaardigd van het steenachtige materiaal ‘parastone’. De werkelijkheid is in het model met grote precisie nagebootst, voor zover de techniek dat toeliet. U heeft dus een authentiek model van het middeleeuwse pand in handen.


Albert Heijn Winterdorp mini’s

Maak je feestdagen compleet en verzamel alle 43 mini’s bij deze supermarkt! Het Albert Heijn winterdorp bestaat uit maar liefst 43 mini’s, 7 winterdorp kerst-figuurtjes, verzamelplaat met Led-lampjes en een bewaardoos. Ontvang 1 gratis mini bij elke 15 euro aan boodschappen. De actie is ook geldig voor online bestellingen. Met de Winterdorp-mini’s schitter je met een Hollands kerstdorp onder de kerstboom! Steek de speciale Led-lampjes door de verzamelplaat, plaats je mini op het lampje en ze worden prachtig verlicht. De mini’s zijn zo gemaakt dat je nog jaren je huis kan versieren met een winters dorpje! Berg ze na de feestdagen op in de bewaardoos. Verzamelen kan tot en met 24 december 2019.


Nog meer?

Deze lijst is nog "aan het groeien"......