Nu al kerst?

Hoort u dit ook telkens weer als u langzaamaan aan uw dorp gaat beginnen? Mensen die niet begrijpen dat er toch behoorlijk wat werk en tijd in uw creatie gaat zitten en verbaasd vragen waarom u al aan uw kerstdorp begint? Mensen, vrienden en kennissen die het te vroeg vinden omdat Sinterklaas nog niet eens in het land is. Die mensen die vinden dat eerst de pepernoten uit de winkelschappen moeten zijn voordat we aan de Kerst mogen denken? Medewerkers van tuincentra horen deze zin standaard zo’n 30 keer per dag als ze in september langzaam beginnen met het opbouwen van de sfeervolle kerstshows. Voor deze mensen!

 

De oplossing? Bouw rustig uw “winter”dorp en laat de Kerstman er nog even uit. Zet gewoon Sinterklaas op zijn plekje en wissel ze na 6 december gewoon om! Nou al Kerst? Nee… Sint winter!

 

Het klagen over de vroege Kerst is waarschijnlijk echt Hollands, net zo waarschijnlijk is dat de Kerstman eigenlijk Sinterklaas is.

 

Sint-Nicolaas werd in 270 geboren in Pataras (Turkije). Hij stierf als bisschop Nicolaas van Myra op 6 december 340 in Myra en werd later vanwege zijn vele goede daden heilig verklaard. Al voor het jaar 1000 was hij één van de meest algemeen vereerde heiligen in de oosters en westerse kerk, een soort afspiegeling van de Christusfiguur.

 

In de middeleeuwen ontwikkelt zijn sterfdag zich tot het kinderfeest zoals we het nu kennen. Het begon met het kiezen van een figuur als kinderbisschop. Deze schonk arme kinderen tot 28 december eten en cadeaus, onder meer schoenen. Langzaam maar zeker groeide het trakteren aan kinderen uit tot een algemeen volksgebruik. Lange tijd was er grote weerstand tegen dit gebruik, met name vanwege de Rooms-Katholieke elementen.

 

Sinterklaas transformeerde echter gaandeweg van onzichtbare bisschop tot een opa-achtige kindervriend, die de kinderen met zijn Zwarte Pieten thuis met een zak vol cadeautjes bezocht.

 

Alle bekende merken hebben inmiddels wel een Sinterklaas in hun collectie.

 

Sinds 2015 heeft ook Intratuin onder hun eigen lijn een Sinterklaas uitgebracht. Met Piet.

 

Hoe Sint later de Kerstman werd leest u onder het menu ” Info“.