Onder de duizend euro is er bijna niet aan te komen

Department 56’s Cathedral Church of St. Mark #55492 werd geproduceerd voor een korte tijd begin 1991 met een geplande limited edition oplage van 17.500. Echter werden er slechts 3.024 feitelijk gemaakt vanwege productie problemen.

 

Dit item uit de “Christmas in the city” serie is daarmee nog zeldzamer geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was. St.-Mark was een heilige. Traditioneel wordt hij beschouwd als Marcus, de schrijver van het Evangelie volgens Marcus. Maar volgens sommige was Marcus ook de man die water br acht naar het huis waar het laatste avondmaal plaatsvond.

 

Tussen 10 en 20 jaar na de hemelvaart van Jezus Christus reisde Sint Marcus naar Alexandrië en stichtte de Kerk van Alexandrië, die vandaag de Koptisch-Orthodoxe Kerk wordt genoemd. In 43 werd hij de eerste bisschop van Alexandrië en wordt geëerd als de stichter van het Christendom in Africa. Hij stierf in het achtste jaar van Nero en werd in Alexandrië begraven. Wereldwijd zijn vele kerken naar hem vernoemd, maar de The Cathedral Church of St. Mark in Minneapolis (USA) lijkt model te hebben gestaan voor het dit zeldzame Department 56 item. Het werd gebouwd als een parochiekerk met uitzicht op Loring Park in 1910 hoewel op het D56 item 1906 vermeld staat. In 1941 werd het aangewezen als een kathedraal omdat de bisschop verhuisde naar Minneapolis. Het item uit 1991 is zeer zelden nog tweedehands te vinden op E-bay en men moet daar flink voor in de buidel tasten, onder de duizend dollar is bijna er niet aan te komen.


Mocht u nou op uw speurtocht toch een goedkoop exemplaar tegenkomen, wees dan extra alert of het geen “ornament” is. Dit zijn kleine miniaturen voor in de kerstboom, dus niet groter dan een kerstbal. In 1999 tot midden 2000 heeft D56 deze Cathedral Church of St. Mark als ornament uitgebracht # 98759. deze souvenirs zijn rond de 50,- en passen qua maat totaal niet in het dorp.