Oprichter Department 56 overleden

We hebben vernomen dat Department 56 het overlijden van haar stichter, Ed Bazinet, bekend maakten op 21-11-2017. Ed zal worden herinnerd door zijn familie, zijn vele vrienden, de mensen die daar met hem werkten op Department 56 en de mensen die genoten hebben van de producten die hij heeft ontworpen. Zoals een van hun medewerkers opmerkte: “De klok stopte om 5 voor 6.”


Wie was Edward R Bazinet


Departement 56©, dorpen en accessoires ontstonden in Minneapolis USA in 1976, nadat de firma Bachman hoofd ontwerper en cadeau inkoper, Edward.R Bazinet, het groene licht gaf om geschenk artikelen uit Europa te importeren. Hij haalde ze over om 50.000 dollar te investeren in deze artikelen. Het duurde niet lang voor Bachman om te erkennen dat deze nieuwe import divisie een eigen identiteit nodig had. Ed stelde de naam Departement 56 voor, want dat was al de interne naam die werd gebruikt voor boekhoudkundige doeleinden van afdeling 56, en hij vond de manier waarop het klonk wel pakkend. Ed was op een handelsreis met collega’s toen ze tijdens een etentje in een restaurant in het dorpje Stillwater (Minnesota) naar buiten keken. Terwijl de sneeuw het dorp bedekte en de straatverlichting fonkelde op de vers gevallen sneeuw werden zij geraakt door de charme van deze aanblik en de hele avond ging het gesprek alleen nog over herinneringen aan Kerstmis. Ed kon de traditionele kartonnen putz huisjes van zijn Europese handelsreizen en bedacht samen met zijn getalenteerde ontwerpteam dat dit niet verloren mocht gaan en zo werd het idee voor een verlicht Kerstdorp met gebouwen en accessoires geboren. Ze ontwierpen samen een reeks van zes handgeschilderde huisje in 1976, uitgevoerd in Keramiek, en introduceerde in 1977 het Department 56 “Original Snow Village” 

 

Ed Bazinet verkocht Department 56 in 1992 voor $ 270 miljoen en bleef in bedrijfsleidersposities tot zijn pensionering in 1997.
Ed bezat een penthouse van een dikke 25 miljoen in New York en stond bekend om een zeer extreme uitgave in 2012.. zo kocht hij voor 20 miljoen aan zeepjes en andere nutteloze gifts met zijn creditcard tijdens een beurs. Later bleek hij in een manische depressie ( Bipolar Disorder ) tijdens deze uitgave en is daar voor opgenomen. Merendeels van de geschreven orders zijn geannuleerd.

 

Ed Bazinet kreeg in 1996 een Gift for Life-eer voor zijn steun aan HIV / AIDS-onderzoek, onderwijs, preventie en behandeling.

 

Ed’s vermogen was nog een kleine 100 miljoen in 2016 en behoorde daarmee tot de top rijken van New York.

 

 Ed heeft met Department56 een product ontwikkeld wat vele mensen, van Amerika tot Europa blij maakt. Vele verzamelaars wereldwijd halen voldoening uit het maken van kerstdorpen en het verzamelen van de huisjes. Vele merken zijn ontstaan na het succes van Department56. In Amerika zijn vele clubs en verenigingen aangesloten bij het NCC, National Council of D56 Clubs. In Europa was er slechts één echte club (de MinidorpClub 2010 – 2019).

 

Edward.R. Bazinet is 73 geworden. #R.I.P