Uitgelicht: Een dorpenfan: Wouter Verstegen

Wie ben je? 

Wouter Verstegen

 

Waar kom je vandaan?

Ik kom uit Echt, dat ligt in Limburg. Onze gemeente is het smalste stukje van Nederland!!

 

Hoe ben je begonnen met bouwen?

Ik voelde me al jaren als een kind in de Efteling op de kerst afdeling van de Intratuin. Maar om als beginner meteen een dorpje te kopen van de grotere merken kost wel een duit.  Toen ben ik begonnen met wat merkloze goedkopere huisjes en een kerkje het eerste jaar. Toen ik er eens aan geproefd had, kreeg ik de smaak te pakken om wat uit te gaan breiden. Uit eindelijk ben ik huisjes gaan vervangen door wat mooiere huisjes van het merk Lemax. Nu zijn we 5 jaar later en heb ik mijn items zoals ik ze hebben wil.

 

Heb je een favoriet merk?

Wel meer dan een! Voor mijn kerstdorp heb ik Lemax huisjes. Het straalt wat meer fantasie en kerstsfeer uit dan de andere merken naar mijn mening. Het kriebelt me ook wel om met Luville Molendam of de Efteling van Luville iets te doen.

 

Hoe bouw je?

Ik begin met een MDF plaat en daar lijm ik tempex / piepschuim platen op vast. Dit doe ik in lagen en laat het trapsgewijs een beetje verspringen. Hier mee vorm ik een lichte, maar stevige body waar ik purschuim tegen aan spuit in laagjes. Als het PUR is uitgehard en gespoten is ziet dit uit als rotslandschap. Tot slot maak ik bestrating met klei. Gewoon simpel met de deegroller plat rollen en dan met een mal de vorm van steentjes er in drukken. Om de klei / bestrating de juiste kleur te geven verf ik deze met acryl verf waar mee men aquarel schilderijen mee maakt.

 

Hoe lang ben je aan het bouwen aan een kerstdorp?

Moeilijk te zeggen, voorheen werkte ik met displays, maar dat was het net niet qua looks en qua afmetingen. Dit jaar ben ik voor het eerst echt serieus gaan bouwen met alles op maat te maken. In avonden en weekenden denk ik 3 weken ongeveer

 

Hoe ben je bij de Minidorpclub gekomen?

Google is je beste vriend!! Ik was op zoek naar wat inspiratie en een plek waar mensen hun ideeën willen delen. Dus na een aantal zoek opdrachten vond ik de minidorpenclub! Ook heb ik op Facebook gezocht en me aangesloten bij de groep.

 

Heb je nog wensen voor nieuwe items?

Wensen wel maar de plaats niet. Mijn voorkeur gaat uit naar animatie items

1 Santa’s northpole observatory  (Lemax caddington village)

2 Eggnog factory (Lemax caddington village)

3 Kabelbaan (Jagerdorfer)

 

Ga je (nog meer) clubmeetings bezoeken?

Als ik het met werk kan combineren, zeker! Op z’n minst de fameuze limbo culinair dag van Jo en Carol Douven. Maar dat is toch net iets meer qua sfeer dan bij een tuincentrum.

 

Wat is je favoriete item?

Mijn verlichte zweef carrousel. Om 2 redenen dit is een bewegend en verlicht item wat sfeer brengt, en omdat ik hem heb gekregen van mijn vrouw.

 

Wanneer begin je met bouwen?

3e week van november.

 

Wanneer breek je je dorp weer af?

Het ultimatum hier in huis is dat het 1 februari opgeruimd is.

 

Wil je verder nog wat aan ons vertellen?

Ja ik wil nog wel wat kwijt. Er komen wel eens wat vragen voorbij van mensen die net beginnen over welk merk ze moeten kiezen. Dat is en blijft een persoonlijke voorkeur, maar ik vind het belangrijk dat je trots bent op wat je maakt. En ook veel plezier beleeft aan het bouwen. Ongeacht hoe groot of klein je dorp is en wat de kosten zijn. Ook voel ik mij als nieuweling bij de club wel thuis. Afgelopen november ben ik op het limbo culinair dag geweest. Wat gezichten achter de namen gezien en vond het mooi dat tips en tricks gedeeld werden. En dat ongeacht welk merk of welke grootte van het dorp het geen verschil maakte in normen en waarden. Dat is iets waar ik enorm van genoten heb!