Voor het echie

Tot 60% korting!

De meeste ( zo niet alle ) bezoekers van minidorp hebben thuis één of meerdere  miniatuurhuisjes.  Men heeft deze veelal aangeschaft om een kerstdorp of ander miniatuurdorp neer te zetten. Elders op deze site konden we al lezen hoe de huisjes worden gemaakt en ook hoe je hiermee een leuk kerstdorp kan maken. Ook lazen we dat veel huisjes, en dan met name de kersthuisjes, vaak georiënteerd zijn op het victoriaanse tijdperk. De gezellige Kerst periode rond 1800. Er zijn echter steeds meer moderne huisjes bijgekomen en ook zie je meer locale invloeden.

Zo is het Nederlandse thema erg in trek gekomen en zijn wintersport gebieden in Oosterijk en Duitsland ware inspiratiebronnen voor de ontwerpers. “Voor het echie” staat sinds 1999 in de Dikke Van Dale en betekent echt, serieus of menens. Wat ‘voor ’t echie’ is, is dus niet ‘voor ’t onechie’. Dat echie staat voor het bijwoord echt zal duidelijk zijn. Werden in het begin vaak huisjes gemaakt naar een fantasie voorbeeld of bepaalde ideeën van de ontwerper ( onechie ), zie je de laatste jaren steeds vaker dat bestaande huizen de ontwerpers verleiden om deze markante gebouwen na te maken ( voor het echie). Uiteraard is de term echie informeel, spreektaal en wordt waarschijnlijk niet gebruikt door de ontwerpers maar laat ons wel duidelijk maken dat het kopiëren van bestaande gebouwen steeds serieuzer wordt.

 

Sommige gebouwen zijn zo duidelijk herkenbaar dat het gewoon leuk is om het origineel naast het miniatuurmodel te zien. We hebben er een paar voor jullie op een rijtje gezet. Het bekendste is natuurlijk de Elfsteden series van Dickensville welke geheel gebaseerd is op de barre schaatstocht door ons eigen Friesland. Uiteraard zijn de ontwerpers van leveranciers PeHa uit Sneek deze tocht nagegaan en halen hun inspiratie uit hun directe omgeving. Maar ook andere merken tonen echt bestaande markante gebouwen in hun collecties.

Een bekend voorbeeld is natuurlijk de Sneker poort uit Sneek