Wat zijn Kerstdorpen?

Elk jaar, zo rond oktober, beginnen bij de tuincentra de sfeervolle kerstshows met kerstdorpen, die veel bekijks trekken van hele families die er een dagje uit van maken. De meeste oriënteren zich alvast op de sfeer die ze straks in hun huiskamer gaan toepassen om er weer een gezellige kerst van te maken. Van oudsher is de kerstperiode een tijd van warmte en gezelligheid.

 

Bijna iedereen heeft tijdens deze shows wel eens vol verwondering staan kijken naar de verlichte porseleinen huisjes van o.a. Lemax, Department56, Luville en Dickensville die menig keer het middelpunt vormen van zo’n kerstshow. Soms een kleine display, maar ook wel hele uitgebreide dorpen worden opgesteld om de bezoekers even te laten wegdromen bij deze prachtige diorama’s. Uw fantasie komt tot leven bij het zien van zo’n tafereel, en het is niet verwonderlijk dat u besluit om dit sfeertje ook te willen weergeven in uw eigen huis. De sfeer van de verlichte huisjes op een mooi plekje in uw interieur zal dan ook zeker tot positieve reacties leiden van uw huisgenoten of gasten. Kersthuisjes en dorpen zijn al heel lang een traditie, die net als de kerstboom of kaarsjes de sfeer oproepen van de kerst. Werden vroeger de huisjes veelal onder of bij een kerstboom geplaatst, vaak op een witte deken om sneeuw te simuleren, en soms voorzien van een modeltreintje, tegenwoordig kunnen opstellingen vrij gedetailleerd en expansief zijn. Naast treinen zie je nu ook steeds vaker auto’s. Men besteedt meer aandacht en geld aan deze hobby! De kleinere opstellingen worden vaak geplaatst op een vensterbank, schoorsteenmantel of op een dressoir. De grotere displays bouwt men daar waar de ruimte en de fantasie het toelaat.


Met dank aan Department 56 © voor de video


Herkenbaar..?

 “Wat ook de reden voor het beginnen van een verzameling is, er één ding is wat bijna bij iedereen toeslaat! Mensen worden verslaafd aan de kleine huisjes en ze moeten ze kopen! meer en meer. Terwijl er geen verklaring voor dit fenomeen is bewezen, is de meest voor de hand liggende reden de verf van het Porselein. Er moet haast iets in de verf zijn die zorgt dat je meer en meer van deze huizen wilt kopen. Sommige mensen hebben het geprobeerd met handschoenen aan, maar het effect bleef hetzelfde. Misschien zijn het wel onzichtbare dampen van de (oosterse) verf?… Of misschien, enkel maar misschien, is het eenvoudig het plezier dat men beleefd aan de mooie miniatuur huizen en het bouwen van de dorpjes!”