De magie van sneeuw

Jaarlijks als de winter zich aandient, vragen wij, vaak verlangend, om een “witte kerst”  Wat zoveel betekent als op beide dagen een gesloten sneeuwdek in De Bilt. Dit fenomeen is echter redelijk zeldzaam. Vanaf 1901 is het pas 8 keer voorgekomen dat er op beide kerstdagen sneeuw lag. Dat betekent dat er maar ongeveer 7% kans is op een witte kerst.

 

Waarschijnlijk mede omdat het zo weinig voorkomt, en omdat rond de kerstdagen die speciale sfeer hangt, verlangen velen van ons naar een witte kerst. Op 1e kerstdag naar buiten lopen en je in een andere wereld wanen; een dik pak onberoerde sneeuw, waar je eerste stap in zet, terwijl je de sneeuw onder je laarzen hoort knisperen en kraken; een gelukzalig moment. De huizen, de bomen, je fiets en de auto’s allemaal bedolven onder een betoverend pak witte glinsterende sneeuw, die de wereld lijkt te hebben betoverd. Je neemt een volle teug frisse adem en “proeft” de sfeer. Juist die sfeer zorgt voor dat magische gevoel wat sneeuw teweeg kan brengen.

 

Maar wat is sneeuw eigenlijk?  Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit samengeklitte ijskristallen. Bij temperaturen onder het vriespunt vormt sneeuw zich in de vorm van zeskantige ijssterren wanneer waterdamp tot ijskristallen verrijpt. Door botsingen onderling en op de weg naar beneden groeien deze ijsdeeltjes geleidelijk aan tot sneeuwkristallen. Deze kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig (hexagonaal), zoals goed te zien is in de foto’s die de amateurwetenschapper Wilson Bentley al in 1902 maakte.  

 

Wanneer het waait, klitten de sneeuwkristallen, vaak in de vorm van sterren, op hun weg naar de aarde samen en vormen een vlok. Zo’n vlok bestaat uit wat ijs en heel veel lucht tussen de ijsnaaldjes, zo ongeveer als een kussen vol veren met lucht ertussen. Vlokken zijn onregelmatig, klein of groot, maar wanneer het windstil is, dwarrelen ze één voor één naar beneden. Vlokken vormen zich met name in voldoende vochtige lucht die niet al te koud is.

 

Sneeuw is er in veel varianten; waarvan de meest bekende natuurlijk natte sneeuw, poedersneeuw, droge sneeuw en stuifsneeuw zijn. Daarnaast zijn er ook nog lichte sneeuw, korrelsneeuw, driftsneeuw en poolsneeuw.

 

Het dikste pak sneeuw, ruim 31 meter, wereldwijd is in 1972 gevallen in het plaatsje Paradise op Mount Rainier (Washington) in de USA. In januari 1987 werd in Nederland de tot nu toe hoogste sneeuwhoogte bereikt: 80 cm op Terschelling. Deze metingen zijn verricht zonder sneeuwduinen en sneeuwhellingen, anders waren er veel hogere waardes uitgekomen. Een sneeuwduin kan in Nederland makkelijk uitgroeien tot 1 à 2 meter hoogte.

 

Sneeuw heeft nog een mooie eigenschap; samengepakt werkt het isolerend, dus daarom bouwen de Eskimo’s iglo’s van sneeuwblokken, en worden er bijvoorbeeld in Noorwegen en Finland elk jaar sneeuwhotels gebouwd.

Ook voor de meeste winter- en kerstdorpen is er de magie van sneeuw. Sneeuw geeft je dorp gelijk een magisch en winters uiterlijk, een bijkomend voordeel is dat je met sneeuw accenten kan leggen en dingen die je niet wil laten zien, zoals stroomdraden, kan bedekken / verbergen. Dat kan heel eenvoudig met een sneeuwdeken, maar je kan ook losse sneeuwvlokken strooien (beide goed verkrijgbaar bij o.a. de tuincentra en online webwinkels). Ook kan je sneeuw maken van bijvoorbeeld gezeefd vogelzand of wit decozand, waarbij het mooi is als je dit mengt met wat wit badzout, dat geeft een mooie glinsterend effect aan je sneeuw. Doordat de variant waar zand in verwerkt is wat “zwaarder” is, heb je daar wat meer mogelijkheden mee, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van voetstappen en karrensporen, kortom sneeuw geeft je dorp de finishing touch.

 

Omdat ook bij de producenten het thema sneeuw een geliefd onderwerp is, vinden we ook vele items die voorzien zijn van sneeuw of te maken hebben met wintersport in de sneeuw. Zo heeft Lemax een groot aantal figurines, tafelstukken en ook huizen die rond het thema sneeuw zijn ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de Oak Glen Cabin en de Waffle hut, en niet te vergeten het 2 jaar geleden uitgebrachte Learn to ski, wat ontworpen is door ons eigen clublid Opa Snor!

 

De elfstedenserie van Dickensville speelt zich uiteraard af in de winter, waarbij er dit jaar drie prachtige bewegende schaatsscene’s, die voorzien zijn van de nodige sneeuw, zijn toegevoegd aan de collectie. Tevens is er een prachtige winter(sneeuw)boom in de collectie om het winterse gevoel te accentueren.

Luville heeft in elk thema wel items die voorzien zijn van sneeuw. Er is zelfs een complete serie die inspeelt op het thema sneeuw: Schneewald. Ook het nieuwe thema Luville Express heeft weer diverse items die (deels) onder een laagje sneeuw bedekt zijn. De producenten kennen dus de magie van sneeuw waardoor veel items ons meer aanspreken, en ons gelijk in die winterse sferen brengen.

 

Voor diegenen die hun dorp gaan bouwen: veel bouwplezier en succes met het creëren van de magie met sneeuw, en voor de mensen die hun bouwwerk al af hebben: geniet ervan zolang het kan want voor je het weet is de wintertijd weer voorbij en smelt de magie van sneeuw weg als sneeuw voor de zon.

Kijk voor de minidorp tips over sneeuw > hier