Immigranten in het Kerstdorp

Tot 60% korting!

Met deze blog laten wij u even “anders” naar uw dorp kijken. Nee, wees niet bang, er komt geen politiek aan te pas op uw hobby site… “Out of the box” denken noemen ze het ook wel. Of omdenken of eigenzinnig.

 

“Bij iedere € 15 aan boodschappen ontvangt de klant een figuurtje”


De laatste jaren zijn er heel veel spaaracties bij onder andere supermarkten. Acties waarbij je dingen kunt verzamelen bestaan al heel lang. Daarover kun je elders in een andere blog over “groene zegels sparen” lezen. Maar als je nou figuurtjes krijgt bij een actie van de buurtsuper i.p.v zegels voor een pannenset? Gaan de poppetjes dan naar de (klein) kinderen? Of doe eens gek, laat ze integreren in het Kerstdorp!


Happy Meal

Als familierestaurant biedt McDonald’s plezier voor de hele familie. Van een Happy Meal voor kinderen tot een lekkere Burger met Franse Frietjes. Kinderen zijn dol op de Happy Meals, ze kunnen kiezen uit een maaltijd met een toetje. En dat allemaal in een doosje met een leuke verrassing! En juist die verrassing zou zomaar in het kerstdorp kunnen passen. Vaak zijn het figuurtjes van een actuele tekenfilm of een andere trend. Nou vergt het een beetje fantasie om dergelijke figuurtjes in een Kerstdorp toe te passen en het ligt natuurlijk een beetje aan de stijl en tijdperk waarin het “verhaal” zich afspeelt, maar in een beetje speels modern dorp zouden de figuurtjes best op Pokémon kunnen jagen… of plaats de Minions ergens tussen uw huisjes (gegarandeerd succes bij de kids). Minions zijn wezens die volgens de tekenfilm al sinds het begin der tijden bestaan. In de loop der eeuwen werkten ze onder andere voor een Tyrannosaurus rex, een Neanderthaler, een Egyptische Farao, een Middeleeuwse koning, een piraat, Napoleon en Graaf Dracula. Dus zo vreemd voor de kinderen is het niet als ze ook in het victoriaanse tijdperk rondlopen. Misschien als handlanger van Scrooge.


Disney

“In ons dorp, is het altijd rustig. En iets nieuws dat gebeurt hier niet.

 In ons dorp, zingen alle mensen steeds hetzelfde lied. Bonjour, bonjour.

 Daar gaat de bakker met zijn brood als altijd. Hij raakt het kwijt al is het oud.

 Alles gaat zoals het hoort In dit afgelegen oord. Dat is wat mij soms benauwd….”


Een liedje uit Disney’s Belle en het Beest. Heel toepasselijk op dit onderwerp om eens gek te doen met je dorp. En ik gok zomaar dat van alle verzamelminiaturen, spaaracties en dergelijke, Disney wel het grootste aandeel heeft. Of het nou Mc Donald is, Albert Heijn of de Émte Supermarkt, allemaal hebben ze wel eens bekende Disney figuurtjes uitgebracht in één of andere actie. Department 56 heeft in haar uitgebreide collectie huisjes ook twee lijnen van Disney uitgebracht. Éen gebaseerd op het thema park DisneyVillage en een speelse lijn als het dorp van Mickey Mouse. Deze thema’s kan je uitermate prima aanvullen met vreemde actie figuurtjes zoals Donald Duck, Goofy en Pluto. Maar ook in de Efteling serie van Luville misstaan deze fantasie figuren niet. Denk aan Sneeuwwitje en de 7 dwergen. Deze miniatuur figuurtjes zaten ooit in de Kinder Surprise( chocolade en het plezier van een speeltje).  Ook Albert Heijn heeft in 2001 het sprookje als spaarfiguurtjes uit gebracht. Echter ook in een gewoon Kerstdorp kunnen deze sprookjes figuren zorgen voor een uniek element. Wat dacht u van een podium waarop Belle en het beest een voorstelling doen terwijl uw huidige Lemax, Luville of Dickensville figuurtjes toekijken? Olaf en Elza uit de tekenfilm Frozen in een sneeuwparkje?


Het gaat te ver?

Ha, voor de meeste bouwers klinkt het inderdaad een beetje vreemd. Die moeten er niet aan denken om een rubber Alien in hun autovrije dorpje te plaatsen. Laat staan Smurfen in één van de Elf steden of Lego-poppetjes op de skihelling. 

 

En toch kunnen de wat meer serieuze bouwers ook met een gerust hart kleine speelgoed items toevoegen om zo hun dorpje wat meer “eigen” te maken of uit te breiden, daar waar de leveranciers beperkt zijn.

 

Wie kent ze niet, de zakjes met boerderij diertjes. Ziet u al mogelijkheden? Niet elk diertje is mooi van kleur en soms zijn ze echt groots, maar er zijn varkens en koeien te vinden die helemaal passen bij de doorsnee figuurtjes. Zo kan de boerderij aardig gevuld worden. En de ouderwetse ridders? Al dan niet van tin.. Bij een kasteel zouden ze toch niet misstaan. Of de zwarte pietjes en Sint van de Blokker.

 

Zoals iedereen inmiddels weet zijn de verhoudingen tussen de figuurtjes en de huizen ver te zoeken (waarom dat is, vindt u elders op de site) dus kan er best een grotere speelgoed poortwachter bij de Nutcracker staan of een paar kleinere treinbaan figuurtjes naast het spoor… én die zijn zelfs naakt te verkrijgen om uw Amsterdamse gracht wat stouter te maken.

 

Hopelijk hebben we u hiermee kunnen inspireren om eens anders naar het dorp te kijken (met een knipoog). Natuurlijk is uw Kerstdorp mooi als u tevreden bent, ook zonder “immigranten” uit spaar en verzamelacties. Echter als u vreemde dingen en maatverschillen in uw dorp kunt accepteren zijn de mogelijkheden eindeloos!
 

Veel plezier met de opbouw van uw Kerstdorp!