Luville

"Welkom in een wonderbaarlijke miniatuurwereld van Luville. De rijkgedetailleerde huisjes, figuren en accessoires zijn betoverend om naar te kijken. En verslavend om te bouwen en ieder jaar weer uit te breiden. Of het nu om een enkel huis gaat, om een straat of een klein dorp, deze miniaturen zorgen voor groots genieten. Exclusief voor Edelman ontworpen en met veel zorg en liefde vervaardigd uit onder andere porselein. Er zijn drie dorpen verkrijgbaar, tal van huizen en figuren, collectibles zoals sneeuwballen en muziekdozen en leuke starterkits. En zelfs in de schitterende verpakking is Luville al een lust voor het oog.” aldus Edelman B.V.


Luville is een exclusief merk van Edelman B.V. uit Reeuwijk (NL), de producten zijn van hoge kwaliteit, worden door Edelman zelf ontworpen en ze zijn zelf verantwoordelijk voor de productie. Voor het ontwerpen van de Luville huisstijl en verpakkingen schijnen ze het  zelfde reclamebureau als de Efteling te gebruiken. Met ieder jaar nieuwe uitbreidingen om uit te kiezen, is het moeilijk om niet verslaafd te raken aan de decoratieve authentieke Europese miniatuurdorpjes met de gedetailleerde realistische huisjes en figuren van Luville Collectables melden ze bij Edelman.

 

De naam Luville is een combinatie van 2 woorden namelijk het Latijnse “Lumen” (wat “Licht” betekent) en het franse “Ville” (stad) .Als je dit vrij vertaalt betekent het “verlicht stadje”.


Edelman B.V. uit Reeuwijk was sinds 1998 de importeur voor Lemax. In 2006 stopten ze met Lemax omdat lemax een eigen kantoor opende in Europa en brachten zij hun eigen merk Luville uit. Een lijn huisjes waarbij een eigen verhaal hoort. Zo heeft elk huis zijn bewoners en breiden deze zich net als in de echte wereld steeds meer uit. Omdat dit merk van origine van Nederlandse bodem is, introduceerden ze in 2007 een compleet Hollandse serie Molendam, inclusief grachtenpandjes, Zaans huisje en klompendansers.

 

Luville is een collectie met een Europese uitstraling. Welke tot 2010 bestond uit een vijftal verhalen; Bridbury, een nostalgisch dorpje daterend rond de periode van 1850 met veel Victoriaanse invloeden. Chareauville sur Mer, een Frans vissersdorpje uit 1900. Schneewald, een Oostenrijks/Duits dorpje daterend rond de periode van 1950 met wintersport als centraal thema en Ville de Reidy, een landelijk dorpje geïnspireerd op de Elzas rond de periode van 1950. En sinds 2007 Molendam, een uniek Hollands verhaal uit de periode rond 1950, compleet met grachtenpandjes en draaiorgels.


Het product

Luville is onder te verdelen in drie onderdelen, the Originals (De dorpen Schneewald, Molendam en Ville de Reidy in de bekende bruine verpakking), the collectors (muziekdozen en de waterglobes in blauwe verpakking) en the Specials (de kleinere complete stukken met animaties, hele dorpjes in één stuk, dit zijn goedkopere complete stukken en de ontwerpen en productie hiervan wordt uitbesteed maar met de kwaliteit van Luville, in de rode verpakkingen).

 

De Originals worden in Reeuwijk door eigen ontwerpers bedacht, getekend en uitgewerkt. Zo zijn zij in de auto gestapt om in Nederland diverse foto’s van huizen en omgevingen te gaan maken voor nieuwe item’s. Naar Zuid-Duitsland voor Schneewald en naar de Elzas in Frankrijk en Luxemburg. Hier worden tekeningen van gemaakt en uitgewerkt waar alle kanten van de huisjes en sceneries opstaan. Deze tekeningen gaan naar de fabrikant, zij gaan daar een item van maken, deze worden dan eerst kleurloos gekeurd door de ontwerpers van Edelman. Na goedkeuring en soms enige aanpassingen er aan gegeven te hebben, worden zij op kleur gemaakt om dan voor de tweede keer gecontroleerd te worden door de ontwerpers. Voordat ze de productie in kunnen

 

Alle porseleinen huisjes en polystone figuren worden met de hand gemaakt, met een ongekend oog voor detail. Er zijn veel accessoires om uit te kiezen, onder meer uit landschaps elementen, straat materiaal, lantaarns en bomen, waarmee u een knusse kleine wereld kunt bouwen. Of u nu een kleine straat wilt bouwen of een heel dorp, Luville heeft altijd prachtige scènes met een origineel en creatief tintje. Met de dorpen van Luville waan je jezelf in het Europa van vroeger!

 

Vanaf 2011 richt Luville zich volledig op drie thema’s. De typische Franse berggemeenschap Ville de Reidy, wintersport resort Schneewald en het prachtige traditionele Nederlandse dorpje Molendam.

 

De thema’s Bridbury en Chareauville sur Mer zijn sinds 2012 niet voortgezet. In 2009 introduceerde Edelman een aparte serie geheel in de stijl van de Efteling. Een pretpark in Nederland gebaseerd op de Authentieke sprookjes stijl van Antoon pieck. Deze lijn bestaat inmiddels uit voldoende huizen en figuurtjes om een leuk dorp mee te maken. Gecombineerd met de accesoires van Luville, zoals bomen en lantaarns kan dit jaar rond.

 


Extra informatie over Luville

Sinds de start in 2006 tot 2010 had Luville als merk een geheel eigen website. Een sfeervolle wereld met vele actieve onderdelen. Als je met de muis over een deel van de landkaart ging, kwamen de verschillende series in kleur naar voren. Helaas is er later om begrijpelijke reden besloten om Luville als onderdeel op te nemen in de algemene website van Edelman B.V.  Toch hebben we nog wat screenshots om te laten zien..   Ook het promotiefilmpje hier boven maakte deel uit van de mooie website.  Weet u het nog?

 

Edelman B.V. is al vele jaren een belangrijke internationale marktspeler op het gebied van sfeer producten voor alle seizoenen. Ze besteden veel aandacht aan het ontwikkelen van unieke en herkenbare collecties. Edelman heeft een groot assortiment kerstartikelen, zoals de verlichting van Luca lighting, de kerstbomen van Triumph Tree & Black Box Trees, de kerstversiering van House of Seasons en natuurlijk de miniatuurwereld van Luville. Daarnaast biedt Edelman een uitgebreid assortiment kunstbloemen, planten en bomen van Mica Decorations en home deco producten van Casa Vivante & Mica Decorations. Edelman telt 180 medewerkers en heeft kantoren in Reeuwijk, Zuid-Holland en Hong Kong, en magazijnen in Montfoort en Dinxperlo.


Edelman en de Minidorpclub

Tot 2014 was Edelman en hun Luville in het bijzonder één van de hoofdsponsors van onze club. Op uitnodiging mochten er jaarlijks een aantal leden een kijkje nemen achter de schermen in Reeuwijk. De eerste open dag was in 2007. Naast onze club had luville een eigen fanclub, de Luville Club. Ook de mensen die zich via de website van Luville aanmelden maakten toen kans op een uitnodiging. Helaas zijn deze open dagen aan hun eigen succes ten onder gegaan omdat het niet meer te doen was met soms wel meer dan 80 fans in de showroom. Tot 2014 gaf Luville ook een catalogus uit die ook verkrijgbaar was voor de consument. Wegens te hoge kosten is daarna helaas besloten om alleen nog gidsen te verspreiden onder de leveranciers.