Uw porselein schoonmaken

Voor een hoop mensen breekt de tijd aan dat ze het dorp weer gaan opruimen. In het menu onder (klik>) “tips” staan nog wel wat opruim handigheidjes zoals wat voor opbergmogelijkheden er zijn, maar voor dat je de items opbergt is het verstandig om ze schoon te maken.

 

Hier wat informatie welke wij vonden op internet voor algemeen onderhoud van keramiek en porselein.

 

Om ervoor te zorgen dat alle keramiek en porselein zijn schoonheid, conditie en waarde behoudt, moet het voorwerp regelmatig worden afgestoft en gereinigd. Dit kan u zelf thuis doen mits u een juiste schoonmaak methode hanteert. Hoe vaak u dit moet doen, hangt af van het feit of de stukken worden gebruikt of uitgestald. Voorwerpen achter glas worden niet zo snel vuil als in een dorp vol sneeuw en mos.

 

Enkele schoonmaakmethoden staan hieronder beschreven. Kies een methode die geschikt is voor de samenstelling en de conditie van het stuk in kwestie en het soort vuil of vlekken die u wilt verwijderen. Met een verkeerde methode kunt u immers onherstelbare schade aanrichten die ook de waarde vermindert.

 

Doe je items nooit in een vaatwasmachine. De combinatie van hoge temperaturen, turbulentie en schoonmaakmiddel kan het glazuur beschadigen, de kleuren vervagen en zelfs barsten en scheuren veroorzaken. Voorzichtig met de hand schoonmaken is het beste.


AFSTOFFEN

Alle keramiek en porselein moet regelmatig worden afgestoft. Steun het voorwerp in de vrije hand en ga met een grote kwast in de andere hand over het oppervlak. Wij raden het gebruik van een zachte borstel of plumeau aan om tere items van stof te ontdoen. Met behulp van een föhn op een lage, koele stand of met een spuitbus lucht (gebruikt voor computer onderdelen te reinigen) lukt het ook om effectief stof te verwijderen.


GEGLAZUURDE KERAMIEK EN PORSELEIN SCHOONMAKEN

Kijk voor u afwast of er beschadigingen zijn. Als een stuk met lijm is gerepareerd, als er schilfers zijn of barsten, of als het glazuur op plaatsen is afgesleten, volg dan de schoonmaaktechniek aanbevolen voor ongeglazuurde of deels geglazuurde keramiek (zie hieronder). Is het voorwerp in goede conditie ga dan als volgt te werk.
Bekleed de bodem van een plastic bak met een stuk schuimrubber.


Vul de bak met handwarm water en doe er een paar druppels vloeibaar afwasmiddel in. Pak het voorwerp op en stof het goed af. Was slechts 1 stuk tegelijk om de kans op breken tot een minimum te beperken. Als het uit meerdere delen bestaat, was dan elk deel apart. Laat het voorwerp in het sop zakken en veeg voorzichtig schoon met een zachte, pluisvrije doek. Gebruik voor gleuven een zachte borstel. Leg onder in een andere plastic bak een stuk schuimrubber en vul ook deze bak met handwarm water. Breng het voorwerp uit het sop over in het schone water en beweeg het voorzichtig rond om zeepresten eraf te spoelen. Haal het huis/item uit het spoelwater en droog het voorzichtig af met een oude handdoek.


Let op, pas inpakken als het helemaal droog is!


DEELS GEGLAZUURDE EN ONGEGLAZUURDE KERAMIEK SCHOONMAKEN

Deze keramiek kan door zijn poreusheid snel beschadigen in water. Volg volgende methode: Beperk u zoveel mogelijk tot het gebruik van een zachte borstel.
Probeer opeengehoopt vuil in kieren weg te werken met een beetje witkalk op de punt van een kwast. Borstel de witkalk en het vuil weg met een andere borstel.
Als het vuil hardnekkig is en de methode hierboven werkt niet voldoende, veeg dan het oppervlak af met een watje lauwwarm water. Dep daarna het voorwerp zo snel mogelijk droog met een oude handdoek. Is het nog vuil, doe dan een druppel mild afwasmiddel in het water. Spoel het stuk daarna zo snel mogelijk af met een watje met schoon, lauwwarm water. Dep het oppervlak droog met een oude handdoek.

 

Een belangrijke opmerking is hier op zijn plaats. Als u van plan bent om iets te verkopen, dan is het belangrijk dat u NIET gaat lijmen en prutsen tenzij u het echt goed kunt. De kans dat u de waarde verkleint is veel groter dan dat u meer krijgt voor uw stuk. Liever nooit zelf restaureren, maar meld het gebrek wel… Een slechte restauratie is inzake waarde nog slechter dan helemaal geen restauratie!