5. Water en ijs namaken

Tot 60% korting!

Bij de meeste landschappen vindt men wel een stukje water terug. 


Hetzij bevroren om de schaatsers een eigen plekje te geven, of om de boten te plaatsen. Dit kan een meertje zijn of een hele haven. Hier dus wat tips om ook dit aan je kerstdorp toe te voegen.

 

De meest simpele, maar effectieve manier om ijs na te maken is een stukje plexiglas/dikke transparante folie met een gekreukelde grijze vuilniszak eronder. Deze grijze vuilniszak geeft een diepte-effect onder het ijs weer. Beetje spuitsneeuw op het ijs en wat krasjes maken van de schaatsers (met een mesje), het sneeuw weer uitvegen zodat het alleen in de krassen blijft zitten. Als je daarna wat transparante lijm van bv MyVillage op het plexiglas spuit droogt dit mooi “mat” op. Je kunt er nog wel doorheen kijken zodat het net echt lijkt. Hieronder de stappen en in de video zie je hoe je het best kunt spuiten met matte lijm;


IJs spuiten Kerstdorp


 

 

Stained Glass

Ook erg mooi werkt “stained glass” om een ondoorzichtig uiterlijk te geven. Echt een ‘ijzig’ uiterlijk, het is perfect geschikt om een ‘bevroren’ ijsoppervlak te maken. Het zit gewoon in een tube en je spuit het op een spiegel of blauwige ondergrond, brengt er met een naald of partyprikker een motiefje in aan, b.v. golfjes en het ziet er uit als ‘echt’ bevroren water. Je vindt het in de hobbywinkel. Bij de spullen om glas-in-loodramen te maken.

Ben je van plan om ook onder water een scene te bouwen kan je natuurlijk gewoon een plexiglasplaat nemen en die verder niet behandelen. Met een beetje fantasie kan elke soort van blauwe folie of plastic zak natuurlijk fungeren als water. Je kan het dus heel goedkoop en simpel houden. My Village verkoopt ook potjes met heel fijn blauw grind. Probeer het eens!


Ondergrond verven

Gewoon je ondergrond blauw/grijs verven kan natuurlijk, maar het meest realistische “onbevroren” water is wel uit de spoormodelbouw. In de meesten treinbaan winkels en op internet bij spoormodelbouw kun je flessen met vloeibaar imitatie water kopen of waterdruppels die je moet laten smelten met hitte of door middel van een 2 componenten reactie, en als ze dan drogen geven ze een natuurlijk uiterlijk. Ook kun je bij de verfvakhandel kijken voor 2 componenten giethars. Dit is ook een hard doorzichtig goedje als het eenmaal droog is echter niet voor alle materialen geschikt en vergt wel wat handigheid. Let op! Kan niet op piepschuim, tempex of pur! Alleen op gips of hout bijvoorbeeld. Twee componenten wordt nl. +/-130 graden heet.

Voor een wat minder transparant “snel” water maak je een blauwige ondergrond zoals je het water wil hebben.

  

 

 

 

En smeert daarop een laag van doorzichtige siliconenkit welke je zelfs nog kan vormen door er golfjes of waterribbels in te maken met een lepel of met je vingers tijdens de droogtijd. Druk er wat kiezels in tijdens het drogen en de diepte wordt benadrukt! Ook een waterval is mogelijk met deze kit, door het langs de berg te smeren en er wat witte verf op aan te brengen voor het woeste uiterlijk. 

 

Ook hebben de leveranciers van de kersthuizen natuurlijk hun eigen materialen. Bijvoorbeeld de oceanmat van Lemax. Dit is een blauwe rubbermat die geribbeld is. Dit staat natuurlijk prima bij de rest van de collectie en met wat losse materialen zoals grind en zand is dit één van de meest simpelste oplossingen. 


Een stap verder

Voor diegenen die wat verder willen gaan…een echt lijkende waterval of een rivier. Daarvoor neem je het beste een kinderlijm (bv. Hema) die is doorzichtig en vloeibaar. Neem een vel bakpapier en smeer daar in de lengte wat stroken lijm op. Óf transparante siliconenkit op een glasplaatje. Met wat saté prikkers maak je strepen in de natte lijm en aan het uiteinde een soort waaiertje. Deze laat je een paar uurtjes drogen en dan haal je de gedroogde lijmstreep er voorzichtig af. Plak deze stroken dan op de steentjes van de waterval. Meerdere lagen zijn natuurlijk mogelijk. Pak een beetje witte verf en smeer dat met een saté prikkertje een beetje op de uiteinden voor het schuimeffect van het woeste water. Denk erom dat lijm droogt door zuurstof en dat dit met zich meebrengt dat er luchtbelletjes vormen in dikkere lagen, wat weer afbreuk geeft aan het resultaat. Als je de ondergrond eerst kleurt met bijvoorbeeld lauw schijnt deze kleur door je waterval heen.

 

 

 

Als je ondergrond of een gedeelte daarvan uit een hard materiaal bestaat zoals MDF, kun je die ook schilderen en daarna afwerken met een transparante lak. Bijvoorbeeld botenlak. Dit vormt een keiharde glimmende laag. Meerdere lagen zijn mogelijk om een dieper effect te verkrijgen.

 

Wanneer je telkens aan het einde van de droogtijd heel voorzichtig met een hete lucht föhn over het oppervlakte blaast vormen zich rimpels die lijken op golfjes. Met secondelijm kun je achteraf ook golfjes en kringen tekenen op de lak, zoals hiernaast te zien is.

 

Maar ook Crea patch of CreaPot (bijvoorbeeld van de Action) is geschikt en vele malen goedkoper dan boten lak. Dit is een soort lijm die, eenmaal aangebracht, mooi transparant opdroogt als een soort dikke vernislaag met een verrassend resultaat.


Model waterval