7. Een achtergrond

Als je dorp tegen de muur staat kan je het geheel afmaken door er een achtergrond achter te plaatsen.  Hiervoor zijn met een beetje fantasie vele mogelijkheden. Mooie plaatjes geven diepte of een effen achtergrond brengt juist rust en benadrukt het verlichte dorp.


Posters als achtergrond

Op internet zijn vele plaatjes te vinden van prachtige stukjes natuur, met of zonder huisjes, en vast ook in de sfeer van uw dorp. Deze plaatjes zou u kunnen uitprinten op A4 en zo als achtergrond achter uw dorpje plaatsen. Op www.blockposters.com kun je in drie stappen een plaatje in delen laten opsplitsen en zo naast en boven elkaar plakken, net zo vaak als de breedte van het dorp. Er zijn op internet ook leveranciers te vinden die zogenaamde po ster banners verkopen op lengte. Vaak voor modelspoorbanen en in lengtes tot wel 3 meter zoals bij www.peard.nl Deze posters zijn dan ongeveer 40 cm hoog en vertonen een stuk landschap, lucht of stad en daarmee prima geschikt om achter het kerstdorp te plaatsen.

 

In de MyVillage collectie vindt u uiteraard ook een uitgebreid assortiment achtergrond posters. Deze zijn ontwikkeld speciaal voor achter een Kerstdorp. Zie hiervoor hun site en/of verkooppunten.

 

In de dierenwinkel of aquariumafdeling van het tuincentrum vinden we ook posters voor achter het aquarium, op elke lengte af te knippen, soms als steentjes echter veelal in mooie warme onderwater tinten. Leuk voor achter een zomertafereel maar niet heel erg geschikt achter een winterlandschap. Toch hebben ze op deze afdeling ook achtergronden die wel prima geschikt zijn. Complete bergwanden in reliëf uitgevoerd van kunststof.


Reliëf wanden

Deze reliëf wanden kunnen we ook zelf maken als we de ondergrond toch maken van piepschuim of PU. Snij uit enkele platen bergvormen, sommige hoger dan andere, en plaats deze voor elkaar voor het 3D-effect. Prik hierin enkele kleinere sisal boompjes en het lijkt alsof de bergen echt in de verte liggen.


Een effen achtergrond zouden we ook kunnen schilderen op platen hardboard. Neem wel matte verf om het glimmen te voorkomen. Bijvoorbeeld lichtblauw voor overdag en een donkere kleur om de avond te simuleren. Plak op deze effen achtergrond wat uit elkaar geplukte watten of sneeuwdeken als wolken of boor willekeurig kleine gaatjes en plaats een lamp erachter die door de gaatjes schijnt als sterrenhemel.  Een lap stof of doek spannen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Voorkom hierbij wel een te drukke print die de aandacht van uw dorp zou kunnen afleiden.

 

 

Combineren van deze technieken levert een verrassend resultaat op. Denk maar eens aan een effen achtergrond met wolken en een bergwand van piepschuim ervoor, eventueel opgevrolijkt met foto’s van enkele uitgeprinte huisjes.


Zelf schilderen

Zelf schilderen is niet voor iedereen weggelegd, maar als u het toch gaat proberen weet u zeker dat u iets unieks toevoegt. Vele bouwmarkten leveren tegenwoordig een breed scala aan hobbyschilder producten en zelfs schildersdoeken voor een redelijke prijs, waardoor een keer oefenen niet gelijk de hoofdprijs hoeft te kosten.  Een eigen schilderij kan geheel naar smaak en stijl gemaakt worden, een landschap met bergen, bomen, water en sneeuw of een donkere lucht met sterren. Precies aansluitend op het thema van uw dorp en de  gevorderde schilder laat het dorp misschien zelfs overlopen in de achtergrond. Op platen hardboard schilderen is ook een mogelijkheid voor grotere dorpen. Een vrij simpele techniek zou kunnen zijn door de platen eerst in één basis kleur te gronden en daarop de details te schilderen en/of te spuiten met spuitbussen. Voordeel van werken met spuitbussen is de snelle droogtijd, zorg echter voor een goed geventileerde ruimte. Nadeel is wel dat details aanbrengen met een spuitbus nogal wat ervaring vergt.